Alat

Cara Zum masuk di Minecraft

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin perlu memperbesar atau memperkecil Minecraft. Mungkin anda perlu melihat item dengan lebih baik semasa membuat atau menaik taraf, atau mungkin anda perlu mengambil tangkapan skrin yang sempurna.

Cara Zum masuk di Minecraft

Apa pun alasan anda untuk memperbesar, Minecraft membolehkan anda memperbesar sehingga tahap tertentu. Mod dan ciri konsol juga dapat membantu anda mencapai jarak tontonan yang sempurna.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pilihan zoom semasa bermain Minecraft.

Cara Zum masuk di Minecraft

Zum masuk semasa bermain Minecraft adalah proses yang agak mudah, bergantung pada platform yang anda gunakan untuk bermain permainan. Pengguna PC mempunyai beberapa pilihan lagi, tetapi pemain konsol biasanya dapat menggunakan fitur pembesar yang unik untuk platform mereka.

Kaedah PC 1 - Menukar FOV dalam Pilihan

Sekiranya anda menggunakan PC dan tidak mahu menggunakan mod, satu-satunya pilihan untuk anda ialah menyesuaikan FOV (atau bidang penglihatan) anda. Anda boleh mengakses tetapan FOV anda dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Tekan kekunci '' ESC '' untuk mengakses menu Jeda dalam permainan.

 2. Pergi ke Pilihan.

 3. Set bar pertama adalah tetapan FOV anda. Secara lalai, ia ditetapkan ke Normal atau 70. Jika anda ingin memperbesar, pergi ke kotak FOV pertama dan gerakkan slider ke kiri untuk mengurangkan bilangannya. Anda boleh menurunkannya serendah 30 untuk bidang penglihatan yang sempit dan "diperbesar".

 4. Tekan butang '' Selesai '' di bahagian bawah skrin.

 5. Kembali ke permainan untuk memeriksa FOV anda dan sesuaikan mengikut keperluan.

Kaedah PC 2 - Menggunakan Mod (Java)

Pengguna Edisi Java boleh memuat turun mod dengan lebih banyak pilihan zoom. Lihat langkah-langkah di bawah untuk memulakan:

 1. Pergi ke optifine.net untuk memuat turun mod terkini dari tab Muat turun. Pastikan versi tersebut sesuai dengan versi Minecraft yang sedang anda gunakan. Jika anda menggunakan Minecraft versi lama, pilih opsi "Tunjukkan semua versi" untuk memilih yang sesuai dengan permainan Anda.

 2. (Pilihan) Mod mungkin meminta anda memasang Java SE jika anda belum memilikinya.
 3. Setelah Java dipasang, pergi ke fail '' OptiFine '' dan pasangkannya. Ikuti arahan pemasang untuk menyelesaikan proses.

 4. Mulakan Pelancar Minecraft.

 5. Sahkan bahawa OptiFine muncul dalam permainan dengan mengklik kotak "Rilis terbaru" di sebelah butang Main hijau. Sekiranya anda melihat OptiFine di menu drop-down, anda berada dalam keadaan baik.

 6. Pilih OptiFine dan pastikan sedikit tanda semak muncul di sebelah kanan entri.

 7. Tekan butang '' Main '' untuk memasuki permainan.

 8. Zum masuk dan keluar dengan menekan dan menahan kekunci '' C ''.

Kaedah PC 3 - Menggunakan Spyglass (Versi 1.17)

Minecraft mengeluarkan item baru dalam kemas kini 1.17 mereka yang membantu pemain memperbesar lokasi. Kaca mata-mata adalah item yang dapat dibuat yang menetapkan FOV pemain tanpa harus terus mengubahnya di menu pilihan. Anda boleh membuat cermin mata hitam dengan satu kepingan kecubung dan dua jongkong tembaga.

Xbox One

Pengguna Xbox One dapat menggunakan fitur yang sudah terpasang di platform mereka yang disebut Magnifier. Ia berfungsi untuk sebarang permainan, termasuk Minecraft. Untuk mengakses Magnifier, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Semasa anda bermain permainan, tekan butang logo Xbox dan tahan sehingga pengawal bergetar.
 2. Di layar baru terdapat pilihan untuk mematikan konsol dan pengawal, tetapi di sudut kanan bawah adalah pilihan yang disebut Magnifier. Tekan butang kotak bertindih atau butang '' Lihat '' di tengah-tengah pengawal untuk mengaksesnya.
 3. Tekan '' Ya '' untuk mengesahkan menghidupkan Pembesar.
 4. Gunakan pemicu kiri untuk memperbesar dan pemicu kanan untuk mengezum keluar. Anda juga boleh menyapu kawasan skrin dengan tongkat analog yang betul.

Sekiranya anda ingin membiarkan Magnifier tetap aktif semasa anda bermain, tekan butang Xbox dua kali. Ini "mengunci" tetapan pembesaran anda sehingga anda masih dapat memainkan permainan seperti biasa. Untuk kembali ke kawalan Pembesar, tekan butang Xbox dua kali lagi.

PlayStation 4

Pengguna PlayStation 4 juga dapat memperbesar permainan mereka tanpa menggunakan mod. Ia memerlukan beberapa langkah lagi, kerana konsol tidak mempunyai fitur pembesaran khusus. Untuk mengakses zoom pada PS4, lihat langkah-langkah berikut:

 1. Tekan butang PlayStation di tengah pengawal.
 2. Pergi ke '' Tetapan '' dan kemudian '' Kebolehcapaian ''.
 3. Pilih pilihan '' Zum ''.
 4. Klik kotak untuk Aktifkan Zum.
 5. Keluar dari menu dan mulakan permainan anda.
 6. Gunakan butang PlayStation + butang Square untuk zoom dan butang Lingkaran untuk membatalkan fitur zoom. Anda juga boleh menggunakan pad arah untuk melihat-lihat skrin di hadapan anda.

Nintendo Switch

Pengguna Nintendo Switch boleh mengaktifkan fitur zoom pada konsol mereka untuk tontonan yang lebih baik semasa bermain Minecraft. Untuk memulakan, ikuti langkah di bawah:

 1. Lancarkan Tetapan Sistem pada skrin Utama.
 2. Pilih '' Sistem '' dari panel kiri dan kemudian tatal ke bawah ke '' Zum '' di skrin utama.
 3. Klik atau ketik Zum untuk menghidupkan ciri.
 4. Kembali ke Skrin utama dan lancarkan Minecraft.
 5. Tekan butang Rumah atau butang dengan rumah kecil dua kali untuk membolehkan Zoom semasa bermain permainan.
 6. Pusatkan kawasan yang ingin diperbesar dengan tongkat analog.
 7. Gunakan butang '' X '' untuk memperbesar dan '' Y '' untuk mengezum keluar. Terdapat sedikit tolok hijau di sudut kanan skrin yang menunjukkan tahap zum anda. Segi empat tepat di sebelah tolok memberitahu anda di mana tetingkap zoom berada di skrin.
 8. Tekan butang Utama dua kali untuk keluar dari mod zoom.

Anda juga boleh mengunci mod ini di skrin untuk dimainkan dengan pembesaran dihidupkan. Cukup ketuk butang Utama dua kali untuk mengunci parameter zoom di tempatnya. Sempadan akan berubah menjadi kelabu tetapi tetap di layar untuk menunjukkan bahawa anda masih dalam mod zoom.

Sekiranya anda ingin menyesuaikan parameter zoom lagi, tekan butang Laman Utama. Menekannya dua kali menamatkan mod zoom sepenuhnya.

Cara Memperbesar Peta ke Minecraft

Peta adalah kaedah terbaik untuk melihat apa yang ada di sekitar anda, tetapi kadang-kadang anda hanya memerlukan sesuatu yang lebih besar. Untuk membuat peta yang lebih besar, anda memerlukan jadual kartografi anda. Letakkannya dan ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Letakkan peta di petak kerajinan atas di jadual kartografi.

 2. Letakkan sehelai kertas di petak di bawah peta.

 3. Keluarkan peta baru dari kotak hasil dan masukkan ke dalam inventori anda.

Anda boleh mengulangi proses ini hingga empat kali menggunakan peta baru untuk menjadikannya lebih besar.

Cara Memperbesar Dengan OptiFine di Minecraft

Sekiranya anda memasang versi OptiFine yang betul dan mengaktifkannya pada Minecraft Launcher, anda hanya boleh menekan dan menahan kekunci '' C '' untuk memperbesar.

Cara Zum Dalam Kamera di Minecraft

Anda tidak boleh memperbesar kamera dengan vanilla Minecraft, tetapi anda boleh menggunakan mod seperti OptiFine untuk membuat zoom sinematik seperti yang terdapat dalam video YouTube Minecraft.

Sebagai alternatif, jika anda tidak mahu menggunakan mod, anda juga boleh menukar FOV di menu Pilihan.

Cara Zum di Minecraft Java

Terdapat beberapa pilihan untuk memperbesar Minecraft Java. Yang paling mudah adalah dengan membuat pecahan kaca mata-mata menggunakan satu keping kecubung dan dua jongkong tembaga. Pilihan ini hanya tersedia jika anda menjalankan versi 1.17.

Anda juga boleh menukar FOV di menu Pilihan atau menggunakan mod seperti OptiFine untuk memperbesar semasa bermain permainan.

Cara Memperbesar Peta Harta Karun di Minecraft

Anda tidak semestinya memperbesar peta harta karun, tetapi anda boleh memperbesarnya menggunakan jadual kartografi.

Sekiranya anda belum mempunyai meja kartografi, anda boleh membuatnya di meja membuat dua helai kertas dan empat papan kayu. Untuk resipi ini, anda boleh menggunakan semua jenis papan kayu termasuk oak, hutan, dan melengkung.

Letakkan kepingan kertas di petak sudut kiri atas dan petak tengah atas. Gunakan keempat-empat papan di petak di bawah kertas, sebaris sehingga terdapat dua papan di setiap ruang di bawah setiap kertas.

Setelah anda mempunyai jadual kartografi dan meletakkannya untuk digunakan, sudah tiba masanya untuk meningkatkan ukuran peta anda.

 1. Tambahkan peta harta karun ke slot atas di jadual kartografi.

 2. Letakkan sekeping kertas di slot tepat di bawah peta harta karun.

 3. Pindahkan peta yang dihasilkan ke inventori anda.

Anda boleh mengulangi proses ini hingga empat kali, menghasilkan peta terbesar yang tersedia dalam permainan.

Cara Zum Masuk dan Keluar di Minecraft

Zum masuk dan keluar bergantung pada platform mana yang anda mainkan. Berikut adalah senarai pandangan pantas:

 • PC (tanpa mod) - Kunci ‘ESC’ ke Pilihan untuk menyesuaikan tahap FOV, atau menggunakan spyglass untuk versi 1.17 atau lebih tinggi
 • Xbox One - Butang Xbox untuk melihat butang, gunakan pencetus kiri dan kanan untuk memperbesar dan memperkecil
 • PlayStation 4 - butang PlayStation ke Tetapan untuk Aksesibilitas untuk Mengaktifkan Zum, tekan butang PlayStation + butang Square untuk memperbesar, butang Lingkaran untuk membatalkan
 • Nintendo Switch - Aktifkan Zum dalam Tetapan Sistem, tekan butang '' X '' atau '' Y '' untuk memperbesar dan memperkecil

Sekiranya anda menggunakan OptiFine, kekunci lalai untuk memperbesar ialah kekunci '' C ''.

Cara Zum masuk di Minecraft di PC

Anda mempunyai tiga pilihan untuk memperbesar jika anda bermain Minecraft di PC:

Pilihan 1 - Tukar FOV

 1. Tekan kekunci '' ESC ''.
 2. Pilih Pilihan.
 3. Luncurkan bar FOV ke kiri untuk memperbesar atau ke kanan untuk memperkecil.

Pilihan 2 - Gunakan Spyglass (Versi 1.17)

Buat kaca mata-mata menggunakan satu pelindung amethyst dan dua jongkong tembaga jika anda mempunyai Minecraft 1.17 atau lebih tinggi.

Pilihan 3 - Gunakan Mod (OptiFine)

 1. Muat turun dan pasang OptiFine.
 2. Buka Minecraft Launcher dan tekan butang Versi Terkini di bahagian bawah skrin.
 3. Pilih OptiFine.
 4. Lancarkan permainan.
 5. Tekan kekunci '' C '' untuk memperbesar.

Cara Zum Dalam Minecraft Tanpa OptiFine

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan OptiFine, anda mempunyai beberapa pilihan zoom. Anda boleh menukar FOV anda di menu Pilihan, atau anda boleh membuat cermin mata hitam jika anda menggunakan Minecraft 1.17 atau lebih tinggi.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Memuatkan Mod Ke Forge?

Untuk memasang mod ke Minecraft Forge, ikuti langkah-langkah di bawah:

• Muat turun mod yang sesuai dengan permainan.

• Lancarkan permainan dan tekan butang '' Mods '' di Menu Utama.

• Pilih '' Open Mods Folder '' dan letakkan mod baru di folder itu.

• Lancarkan Minecraft sekali lagi dan pastikan mod baru disenaraikan.

Apakah Kunci OptiFine Anda?

Ciri zoom OptiFine ditetapkan sebagai kunci '' C '' secara lalai untuk permainan vanilla Minecraft. Beberapa pemain memilih untuk mengikat ciri zoom ke kekunci yang berbeza bergantung pada pilihan. Beberapa pilihan pengikatan semula yang popular termasuk:

• Butang R

• Butang Z

• Butang Ctrl

Mengikat ciri zoom ke butang tetikus permainan juga merupakan pilihan yang popular.

Dapatkan Tembakan yang Sempurna

Kadang-kadang anda hanya memerlukan tangkapan skrin yang sempurna untuk lakaran kecil video, atau anda memerlukan pandangan yang lebih baik mengenai kawasan yang anda lombong. Zum masuk untuk situasi tertentu boleh membuat keajaiban semasa bermain Minecraft. Berkat pelancaran Spyglass, zooming lebih mudah sekarang berbanding sebelumnya.

Bagaimana anda memperbesar dengan permainan Minecraft anda? Adakah anda menggunakan aset, mod, atau ciri konsol vanila? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found