Hiburan

Cara Mengenal Lagu dari Video YouTube

Ramai yang bertanya, "Apa nama lagu ini?" Persoalannya telah wujud sejak muzik bermula. Anda mendengar sesuatu yang anda suka, dan lebih daripada apa-apa, anda ingin mengetahui cara mendengarkannya lagi.

Sekiranya anda menonton aliran muzik atau video dengan muzik latar di YouTube dan anda bernasib baik, pengunggah mungkin telah menambahkan senarai lagu dengan cap masa. Sekiranya belum, bagaimana anda mengenal pasti lagu dari video YouTube?

Kenalpasti Lagu dari Video YouTube

Tidak mudah mengenal pasti lagu dari video YouTube, tetapi anda mempunyai pelbagai kaedah untuk dicuba. Semuanya memerlukan beberapa kemahiran detektif, jadi buang kaca pembesar anda dan mula bekerja!

1. Periksa Penerangan Video

Kebanyakan pencipta kandungan yang berpengalaman akan menambahkan senarai lagu atau kredit muzik untuk keterangan video mereka. Sekiranya anda bernasib baik dan menonton video yang betul, anda mungkin juga mendapat cap waktu yang berangkai sehingga anda boleh melompat langsung di sekitar video untuk mencari tanda yang betul. Anda juga akan mempunyai cap waktu yang bertautan sehingga anda boleh pergi ke lagu dan melihat apakah lagu itu betul.

2. Periksa Komen

Sekiranya tidak ada senarai lagu atau maklumat mengenai lagu dalam keterangan, periksa komen. Anda mungkin bukan satu-satunya yang ingin mengetahui apa lagu tertentu dalam video YouTube. Baca komen dan lihat apakah orang lain bertanya mengenai muzik tertentu. Walaupun pengunggah tidak menjawab, peminat kadang-kadang memberikan jawapan.

3. Cari Lirik

Sekiranya anda mengingati beberapa lirik (jika ada), masukkan ke dalam mesin carian untuk melihat apa yang muncul. Terdapat laman web khusus yang menawarkan senarai lagu, termasuk Lyrics.com, Lyricsworld.com, atau Find Music By Lyrics. Google sedikit bercampur-campur ketika membawa kembali hasil untuk lirik. Kadang-kadang ia mendapat jawapan, dan pada masa yang lain, ia membawa kembali hasil yang nampaknya rawak. Dalam kes ini, diperlukan beberapa carian.

4. Gunakan aplikasi untuk mengenal pasti lagu dari YouTube

Sekiranya tiada pilihan mudah yang berfungsi, anda boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga untuk membantu anda mengenal pasti lagu tersebut. Sekiranya anda menggunakan telefon bimbit, Shazam adalah aplikasi masuk untuk mengenal pasti muzik yang anda dengar.

Cara Mencari Lirik menggunakan Shazam

  1. Pasang Shazam jika anda belum memilikinya.

  2. Mainkan lagu di latar dengan Shazam mendengarkan dan lagu itu pasti dapat mengenalinya.

Sekiranya anda pengguna Chrome, tambahan yang disebut "AHA Music - Music Identifier" sangat bagus dalam melakukan pekerjaan yang serupa dengan Shazam, tetapi ia dilakukan dari penyemak imbas anda. Terdapat aplikasi lain yang tersedia di penyemak imbas lain atau sebagai perkhidmatan dalam talian.

5. Gunakan Audiotag.info dan Pautan Youtube Langsung

Pilihan aplikasi web lain adalah perkhidmatan yang disebut Audiotag.info. Laman web ini adalah perkhidmatan percuma yang telah wujud selama hampir satu dekad.

Untuk menggunakan Audiotag.info, ikuti langkah berikut:

  1. Salin URL video dari YouTube, kemudian tempelkan ke dalam "Kotak URL." Salin cap waktu tempat audio berada dan tempelkan ke dalam sedikit "Kotak masa" ke kanan.

  2. Pilih "Analisis URL" dan biarkan Audiotag melalui prosesnya.

  3. Sekiranya semuanya berjalan lancar, anda akan mendapat lagu yang dikenal pasti dengan betul. Terdapat laman web lain seperti ini, jadi jika anda tidak menyukai rupa laman web ini, cubalah yang lain.

6. Tanya Orang Rawak

Sekiranya semuanya gagal, laman web seperti "Wat Zat Song?" adalah tempat yang berguna untuk dikunjungi jika anda perlu mengenal pasti lagu dari video YouTube. Ini adalah laman web yang dikendalikan oleh manusia di mana anda memuat naik klip lagu, dan orang lain cuba mengenalinya. Perlu dicuba jika tidak ada yang lain!

Sebagai penutup, mengenal pasti lagu yang digunakan di YouTube boleh menjadi sukar, tetapi terdapat banyak cara dan pilihan untuk melakukannya. Dalam beberapa kes, anda mungkin tidak akan mendapat jawapan dengan segera, tetapi kemungkinan besar anda akan mendapatkannya. Pilihan di atas adalah beberapa cara yang baik untuk mengenal pasti lagu dari video YouTube untuk membantu anda memulakan pengembaraan lirik!