Media Sosial

Diperlukan Cabaran Ralat Instagram - Apa Yang Perlu Dilakukan

Sekiranya anda menggunakan Instagram setiap hari, anda mungkin menghadapi masalah bug atau ralat Instagram sekurang-kurangnya sekali. Walaupun beratus-ratus mesej ralat Instagram wujud untuk pelbagai jenis kerosakan, pengguna kebanyakannya hanya mengalami sebilangan kecil.

Diperlukan Cabaran Ralat Instagram - Apa yang Perlu Dilakukan

Artikel ini membantu anda menyelesaikan ralat Instagram “Challenge_Required” dan memberikan penyelesaian yang dapat memperbaiki kesalahan Instagram yang lain juga.

Memperbaiki Ralat Cabaran_Perlukan

Terdapat beberapa versi yang berbeza dari pesan “Challeng_required”, tetapi yang paling umum adalah “InstagramAPI / Response / LoginResponse: Challenge diperlukan.”

Sekiranya anda melihat mesej ralat ini atau versi lain yang mengandungi Challenge_Required, ini bermaksud ada masalah dalam menetapkan protokol keselamatan yang betul yang perlu dikendalikan oleh Instagram dengan betul. Challenge_Required adalah kaedah yang dibuat oleh pembangun Instagram untuk memeriksa sama ada pengguna adalah manusia atau tidak dan mencegah bot menggunakan platform.

Namun, ada tujuan lain di sebalik kaedah Challenge_Required. Tujuannya yang lain adalah memastikan bahawa anda adalah pemilik akaun.

Apabila diminta dengan mesej ralat Challenge_Required, Instagram meminta anda membuktikan bahawa akaun itu milik anda.

Mesej ralat biasanya ditunjukkan semasa anda cuba log masuk ke akaun Instagram anda dari pelayan web.

Ralat Instagram

Nasib baik, masalah ini dapat diselesaikan. Yang perlu anda lakukan ialah log masuk ke akaun anda dari peranti mudah alih anda menggunakan aplikasi Instagram atau laman web rasmi Instagram. Menggunakan peranti yang diketahui akan meningkatkan peluang anda untuk berjaya. Setelah log masuk semula, adalah idea yang baik untuk mengaktifkan pengesahan dua faktor dalam tetapan aplikasi.

Instagram

Sekiranya anda masih menerima mesej ralat yang sama, ini bermaksud bahawa Instagram tidak mahu membenarkan IP pelayan anda bersambung. Dalam kes ini, anda perlu menggunakan pelayan proksi.

Menyelesaikan Masalah Kesalahan Instagram

Salah satu cara terbaik untuk memulakan penyelesaian masalah adalah dengan memikirkan perubahan yang anda buat pada telefon atau akaun anda ketika masalah bermula. Kedengarannya sederhana, tetapi banyak perkara boleh mengganggu kemampuan fungsi Instagram anda.

Beberapa kesalahan Instagram berlaku kerana perkara berikut:

 • Adakah telefon anda melakukan kemas kini baru-baru ini?
 • Adakah anda memuat turun aplikasi pihak ketiga yang memerlukan akses ke akaun Instagram anda, seperti aplikasi kolaj?
 • Adakah anda menggunakan Instagram pada peranti lain?
 • Adakah anda menggunakan program perisian hasad atau perisian antivirus baru?

Sekiranya anda masih tidak yakin dengan perubahan yang anda buat yang menyebabkan ralat, atau mungkin anda tidak pasti bagaimana memperbaikinya, teruskan membaca.

Periksa Masalah Pelayan

Salah satu perkara pertama yang perlu dicuba ialah memeriksa pemadaman Instagram. Cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan melayari laman web rasmi Instagram dan mencari mesej terkini. Anda juga boleh memeriksa laman web Down Detector untuk sebarang masalah yang dilaporkan. Sekiranya pelayan Instagram mempunyai masalah, anda perlu menunggu atau menonton kemas kini status.

Pembangun biasanya memberitahu pengguna bahawa pelayan mereka tidak berfungsi dengan menyiarkan di laman web rasmi aplikasi. Sekiranya tidak ada apa-apa di laman web Instagram, tanyakan kepada rakan anda yang menggunakannya jika mereka boleh menyiarkan dan mengemas kini Cerita mereka.

Periksa Sambungan Internet

Setelah memeriksa masalah pelayan, anda harus memastikan bahawa aplikasi Instagram anda mendapat cukup lebar jalur untuk melaksanakan tugasnya. Sekiranya anda menggunakan wifi, cuba matikan dan sambungkan ke data selular dan sebaliknya. Anda boleh melakukan ujian kelajuan untuk memastikan internet anda berfungsi dengan betul.

Cabaran_Diperlukan

Tutup Aplikasi dan Mulakan semula

Kesalahan sementara mungkin berlaku, mengakibatkan pepijat ganjil seperti tidak menyiarkan kandungan. Pergi ke pusat pelbagai tugas di telefon anda dan sapu aplikasi. Walaupun Android dan iPhone adalah sistem operasi yang berbeza, proses penutupan aplikasi serupa.

Buka semula aplikasi dan cuba siarkan kandungan yang sama. Sekiranya anda masih menghadapi masalah, ada banyak perkara yang perlu dicuba.

Menyemak kemas kini

Instagram secara berkala mengeluarkan kemas kini untuk memperbaiki pepijat dan meningkatkan prestasi. Sayangnya, versi aplikasi yang lebih lama mungkin mempunyai masalah semasa menggunakan versi sistem operasi anda yang lebih baru. Pastikan aplikasi anda terkini dengan mengunjungi Google Play Store atau Apple App Store.

Cara termudah untuk memeriksa kemas kini adalah dengan menaip ‘Instagram’ di bar carian. Ini harus memberi anda pilihan untuk mengemas kini jika ada. Sekiranya tidak, lawati pilihan ‘Kemas kini’ di mana-mana kedai aplikasi dan kemas kini dari sana.

Kosongkan Cache

Pengguna Android bernasib baik kerana sistem operasi mereka membolehkan mereka membersihkan cache aplikasi tanpa menghapus data pengguna.

 1. Ketik "Aplikasi." Versi Android yang lebih lama mungkin menyebutnya "Apl."
 2. Tatal ke bawah dan pilih "Instagram."
 3. Ketik "Kosongkan cache."

Muat turun Aplikasi

Pengguna Apple tidak mempunyai pilihan untuk membersihkan cache. Anda dapat "Muat turun" data akses dengan mengunjungi tetapan pada iPhone anda.

 1. Buka "Tetapan" dan ketik "Umum."
 2. Ketik "Penyimpanan iPhone."
 3. Pilih "Muat turun Aplikasi."
 4. Sahkan dengan mengetuk "Aplikasi Muat Turun" lagi.
 5. Pilih "Pasang semula Aplikasi."

Proses ini membuang lebihan data yang boleh menyebabkan masalah. Setelah dipasang semula, aplikasi Instagram dan semua datanya muncul seperti yang diharapkan.

Sebilangan besar masalah Instagram tidak teruk, terutama masalah "Error_Challenge", dan biasanya dapat diperbaiki dengan menggunakan pelbagai prosedur di atas. Sekiranya masalah berlanjutan, lebih baik menghubungi Pusat Bantuan Instagram. Anda juga boleh mendapatkan pertolongan yang anda perlukan dengan menghantar e-mel atau menghantar mesej di Facebook.