PC & Mudah Alih

iPhone Tidak Akan Menyambung Secara Automatik ke WiFi - Cara Memperbaiki

Sekiranya anda menghadapi masalah WiFi di iPhone anda, jangan risau kerana anda bukan satu-satunya yang mempunyai masalah sambungan. Semakin banyak pengguna iPhone melaporkan bahawa peranti mereka tidak akan tersambung ke rangkaian WiFi, sementara beberapa pengguna dapat menyambung, tetapi lebar jalur terus menurun sepanjang masa.

iPhone Tidak Akan Menyambung Secara Auto ke WiFi - Cara Memperbaiki

Cip WiFi yang terlalu panas boleh menyebabkan masalah itu, tetapi terdapat keseluruhan senarai suspek lain yang boleh menyekat iPhone anda menyambung. Baca terus, dan kami akan memberi anda beberapa petua dan trik yang mungkin dapat membantu anda menyelesaikan masalah anda.

Sebabnya

Pelbagai faktor menyebabkan masalah sambungan WiFi. Sebilangannya mudah dan senang diperbaiki, seperti terlalu jauh dari penghala, menghidupkan mod Pesawat, atau mempunyai isyarat lemah. Walau bagaimanapun, masalah ini boleh disebabkan oleh masalah lain seperti bug perisian atau masalah dengan penghala atau modem. Antena iPhone anda juga sering menjadi sebabnya, jadi anda perlu menyusun senarai kemungkinan penyebabnya sebelum anda dapat menyelesaikan masalah ini.

Memperbaiki Sambungan WiFi Anda

Oleh kerana terdapat banyak kemungkinan sebab mengapa iPhone anda tidak menyambung secara automatik ke rangkaian WiFi, kami akan membahas senarai kemungkinan perbaikan yang dapat membantu anda menjalankannya semula. Cuba kaedah seperti yang disenaraikan sehingga anda menemui kaedah yang dapat menyelesaikan masalah anda.

wifi

Mulakan semula Sambungan WiFi di Telefon Anda

Secara semula jadi, perkara pertama yang harus anda cuba ialah memulakan semula sambungan WiFi anda. Matikan dan hidupkan WiFi anda di aplikasi Tetapan atau menu luncur ke bawah. Pastikan anda menunggu beberapa saat sebelum anda menghidupkannya semula. Masalah sambungan mungkin disebabkan oleh sesuatu yang sederhana seperti konflik IP WiFi. Memulakan semula sambungan harus memperbaikinya.

Matikan Bluetooth

Kadang-kadang, Bluetooth anda boleh menjadi sebab mengapa anda tidak dapat menyambung ke rangkaian WiFi. Kedua-dua ciri tersebut mungkin saling bertentangan, yang dapat mencegah anda menyambung ke rangkaian WiFi. Anda harus mematikan Bluetooth dan cuba menyambungnya kemudian. Anda boleh mendapatkan tetapan di menu slaid ke bawah atau aplikasi Tetapan.

Adakah Mod Pesawat Anda Dihidupkan?

Ramai orang lupa bahawa mereka menghidupkan mod Pesawat ketika mereka tidak dapat menyambung ke rangkaian WiFi. Apabila mod Pesawat dihidupkan, peranti anda tidak dapat menyambung ke rangkaian mana pun, termasuk WiFi. Anda juga boleh menghidupkan mod secara tidak sengaja.

Menukar mod Pesawat akan menyelesaikan masalah dengan segera. Cukup pergi ke Tetapan dan matikan mod Pesawat, kemudian cuba sambungkan ke rangkaian WiFi anda.

Bantuan WiFi

Ciri bantu WiFi telah tersedia sejak kemas kini iOS 9 dan semestinya memberi anda sambungan internet yang stabil secara automatik. Walau bagaimanapun, jika WiFi anda terlalu perlahan atau jika anda mempunyai isyarat yang lemah, masalahnya mungkin disebabkan oleh fitur WiFi Assist kerana ia akan beralih ke internet selular anda secara automatik sekiranya berlaku. Cuba matikan fitur sepenuhnya, dan masalah anda dapat diperbaiki. Pergi ke Tetapan, dan kemudian Selular. Tatal ke bawah sehingga anda melihat ciri WiFi Assist dan matikannya.

iphone

Mulakan Semula Peranti Anda

Sekiranya tiada perkara di atas yang membantu anda mendapatkan semula sambungan WiFi yang stabil, cuba mulakan semula iPhone anda untuk melihat apakah itu menyelesaikan masalah. Matikan telefon sepenuhnya dan kemudian tunggu kira-kira 30 saat sebelum anda menghidupkannya semula. Ini adalah kaedah mudah tetapi kaedah yang sering dilakukan, walaupun anda tidak menyangka.

Mulakan semula Modem Anda

Sekiranya anda sudah mencuba memulakan semula iPhone dan sambungan WiFi, masalahnya mungkin di hujung sambungan yang lain. Mulakan semula penghala dan modem anda untuk melihat apakah itu membetulkan. Anda boleh mencabutnya sepenuhnya atau mematikannya selama kira-kira 30 saat sebelum menghidupkannya semula.

Sebilangan pengguna tidak dapat menyambung ke WiFi rumah mereka tetapi tidak mempunyai masalah ketika cuba menyambung ke rangkaian lain. Sekiranya demikian, mulakan semula sambungan internet semestinya menjadikan semuanya berfungsi semula.

Matikan Perkhidmatan Lokasi

Nampaknya kaedah ini telah banyak membantu pengguna iPhone. Mematikan perkhidmatan lokasi untuk WiFi seolah-olah menjadikan semuanya berjalan lancar. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Pergi ke "Tetapan" dan ketuk tab "Privasi".
 2. Pilih "Perkhidmatan Lokasi."
 3. Ketik "Perkhidmatan Sistem."
 4. Matikan rangkaian WiFi.

Lupakan Rangkaian WiFi yang Disimpan

Dalam beberapa kes yang jarang berlaku, jika kaedah yang disenaraikan di atas masih tidak berfungsi, cuba lupakan rangkaian WiFi yang disimpan dari tetapan telefon anda, dan sambungkan semula. Lakukan seperti ini:

 1. Buka "Tetapan."
 2. Pilih "Wi-Fi."
 3. Ketik butang maklumat.
 4. Pilih "Lupakan rangkaian ini."
 5. Sambung ke rangkaian yang sama sekali lagi.

Tetapkan semula Tetapan Rangkaian

Sekarang, anda kehabisan pilihan, jadi hanya ada beberapa perkara lagi yang perlu dicuba. Sekiranya anda masih tidak mendapat sambungan yang stabil, anda harus mencuba menetapkan semula tetapan rangkaian pada iPhone anda. Ini bermakna anda akan kehilangan semua rangkaian dan kata laluan WiFi anda, termasuk tetapan selular, serta tetapan APN dan VPN. Walau bagaimanapun, ia harus memperbaiki perkara untuk kebaikan. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Pergi ke "Tetapan."
 2. Ketik "Umum", kemudian "Tetapkan semula."
 3. Pilih "Tetapkan semula tetapan rangkaian."
 4. Masukkan kata laluan keselamatan anda.
 5. Ketik "Tetapkan semula" dan sahkan pilihan anda.

Kemas kini Perisian Anda

Bug perisian sering kali boleh menyebabkan pelbagai jenis masalah dengan banyak ciri, termasuk sambungan WiFi. Pastikan iPhone anda menjalankan iOS terkini dan kemas kini semua perisian yang telah anda pasang. Sekiranya tidak menyelesaikan masalah, satu-satunya perkara yang boleh anda cuba ialah menetapkan semula telefon anda ke tetapan kilang. Gunakan kaedah itu hanya sebagai kaedah terakhir jika tidak ada yang membantu. Sebelum melakukannya, ingatlah untuk membuat sandaran data anda, kerana ia akan hilang secara kekal setelah prosesnya selesai.

Berhubung dengan Selebihnya Dunia

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan masalah penyambungan WiFi pada iPhone anda, dan kami melakukan yang terbaik untuk memberi anda semua kemungkinan perbaikan. Namun, jika masalah itu berleluasa dan anda tidak dapat mengetahui apa penyebabnya, anda harus membawa telefon anda ke kedai servis iPhone terdekat dan melihat apakah mereka dapat memperbaikinya untuk anda.

Adakah anda pernah mengalami masalah serupa dengan iPhone anda? Sekiranya ya, kaedah manakah yang sesuai untuk anda? Adakah masalah itu muncul semula pada masa akan datang? Ceritakan pengalaman anda dengan masalah penyambungan WiFi di iPhone anda di bahagian komen di bawah.