Alat

Adakah Buruk Meninggalkan Komputer Riba Anda Sepanjang Masa?

Sebilangan besar orang kuno akan memberitahu anda untuk tidak membiarkan komputer riba terpasang dalam jangka masa yang lama. Ya, mereka mengatakan perkara yang sama mengenai komputer desktop yang tidak mempunyai bateri. Sebab utama kepercayaan ini ialah membiarkan komputer riba terpasang sepanjang masa kononnya akan merosakkan bateri anda.

Adakah Buruk Meninggalkan Komputer Riba Anda Sepanjang Masa?

Komputer riba moden menggunakan bateri lithium-ion atau lithium-polymer yang tidak berlebihan. Setelah bateri anda penuh, kuasa tidak lagi dapat digunakan melalui bateri, tetapi lebih pantas mengecas komputer riba anda, menyimpannya pada 100%. Akan tetapi, adakah bateri sentiasa penuh sepanjang masa benar-benar bermanfaat? Adakah bateri habis sepenuhnya?

Artikel ini akan merangkumi soalan-soalan lain dan banyak lagi mengenai jangka hayat bateri komputer riba anda dan memberi anda petua berguna untuk memanjangkannya.

Apa Yang Berlaku Apabila Laptop Anda Dipasang 24/7

Beberapa model komputer riba lama mungkin mempunyai masalah pengecasan bateri jika anda membiarkannya sepanjang masa, tetapi tidak demikian dengan model yang lebih baru. Walau bagaimanapun, ada masalah lain dengan pengecasan berterusan. Ia menghasilkan banyak haba, yang boleh merosakkan bateri anda dan memendekkan jangka hayatnya.

Berikut adalah carta dari Battery University, tempat yang bagus untuk belajar mengenai bateri. Ini menunjukkan kesan negatif suhu tinggi pada bateri litium.

buruk untuk membiarkan komputer riba saya terpasang sepanjang masa

Sumber gambar: batteryuniversity.com

Hayat bateri perlahan-lahan berkurang walaupun pada suhu rendah, tetapi jika anda membiarkan komputer riba sentiasa terpasang, anda akan mengurangkannya dengan lebih cepat. Anda harus melabur dalam penyejuk yang baik untuk komputer riba anda dan elakkan mengecasnya setelah terlalu lama terlalu lama. Sebabnya ini bukan kelebihan tenaga, tetapi suhu berlebihan. Sekiranya bateri anda kekal 100% sepanjang masa, alat pengukur tidak akan menunjukkan bacaan yang tepat. Ini dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai tiga jam lagi sedangkan pada kenyataannya, anda mungkin mempunyai masa kurang dari satu jam.

Cara Memperbaiki Masalah Ini

Jangan risau; ada penyelesaian untuk semuanya. Sekiranya anda melihat tolok bateri anda tidak berfungsi dengan betul, anda boleh menentukurkannya semula. Anda perlu menukar tetapan kuasa anda. Beberapa komputer riba mempunyai alat penentukuran bateri terbina dalam sementara pada komputer riba lain anda mesti melakukannya secara manual. Anda harus melakukannya sekali atau dua kali setahun.

Sekiranya anda mempunyai komputer riba yang sederhana dan anda tidak menggunakannya untuk tugas yang sukar, mudah untuk menyimpannya sejuk walaupun dengan bateri 100%. Bateri sebenarnya akan bertahan lebih lama daripada model mewah. Masalah dengan komputer riba kelas atas adalah mereka biasanya digunakan untuk rendering grafik, sama ada dalam permainan atau program penyuntingan profesional yang dapat menghasilkan panas yang serius. Untuk binaan seperti itu, lebih baik menyimpan bateri pada 40% daripada dicas sepenuhnya.

Sukar untuk meneka suhu komputer riba anda dengan hanya menyentuhnya. Anda boleh memuat turun program percuma yang akan menunjukkan suhu pemproses anda sekarang. Terdapat banyak pilihan yang ada. Sebagai contoh, Core Temp adalah pilihan yang mantap.

Petua Tambahan untuk Hayat Bateri Lebih Panjang

Kecuali suhu yang memainkan peranan penting dalam hayat bateri Laptop anda, voltan juga merupakan faktor yang sangat besar. Prestasi bateri anda akan semakin lemah dari masa ke masa, tidak kira apa yang anda lakukan. Namun, ada beberapa langkah yang boleh anda lakukan untuk memperlambat proses kemerosotan.

Setiap bateri mempunyai sejumlah siklus pengisian, bergantung pada voltan setiap sel bateri. Perkara ini tidak mudah dipahami, jadi berikut adalah carta lain yang dibuat oleh Battery University untuk menjadikan semuanya lebih jelas.

Adakah buruk untuk membiarkan komputer riba terpasang sepanjang masa

Sumber gambar: batteryuniversity.com

Dengan caj 100%, anda mendapat 4.20 V / sel dalam bateri anda, yang memberi anda sehingga 500 kitaran pelepasan. Anda boleh memanjangkan hayat bateri dengan mengurangkan voltan sedikit. Komputer riba yang lebih baru biasanya mempunyai program untuk membantu anda mengekalkan hayat bateri. Mereka akan mengelakkan bateri anda kekal 100% sentiasa. Dell dan Lenovo menawarkan ciri-ciri ini pada model baru mereka.

Walau bagaimanapun, anda boleh menguruskan hayat bateri sendiri dengan menyimpannya di tempat di tengah, tidak dicas sepenuhnya atau habis sepenuhnya. Apa-apa antara 30% dan 80% adalah baik, asalkan suhunya juga rendah.

Pastikan Sejuk

Komputer riba agak menyerupai orang, mereka tidak dapat menahan tekanan dan panas yang terlalu banyak. Penting untuk mempunyai peminat yang kuat dan menjaga suhu komputer riba anda. Sekiranya anda menyedari terlalu panas, anda boleh mengeluarkan baterinya dan mengecasnya terus dari sumber kuasa.

Voltan juga penting, jadi cuba jangan mengecas bateri anda secara berlebihan. Bukan kerana beberapa mitos lama, tetapi kerana ia dapat mengurangkan bilangan kitaran pengosongan bateri anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found