PC & Mudah Alih

Cara Menambah Teks di Kinemaster

Dengan kemajuan teknologi yang berterusan, telefon pintar telah menjadi sumber tenaga produktiviti sebenar. Sudah beberapa lama sejak filem ciri pertama dirakam sepenuhnya pada telefon, tetapi teknologi itu tidak berhenti pada kamera telefon yang hebat.

Cara Menambah Teks di Kinemaster

Aplikasi seperti Kinemaster membolehkan pengguna mengedit bahan video pada telefon pintar mereka, menghasilkan produk akhir peringkat profesional. Sekiranya anda menggunakan Kinemaster untuk mengedit vlog, YouTube, atau video lain, anda mungkin juga ingin menambahkan teks pada gambar.

Nasib baik, menambahkan teks di Kinemaster agak mudah. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara meletakkan kata-kata pada gambar anda.

Cara Menambah Teks ke Video dalam Aplikasi iPhone Kinemaster

Kaedah untuk menambahkan teks ke video menggunakan aplikasi Kinemaster di iPhone agak mudah. Anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Import rakaman ke dalam aplikasi.

 2. Ikon "Lapisan" akan tersedia di roda menu di sebelah kanan. Klik padanya dan pilih "Teks."

 3. Aplikasi ini akan membawa anda ke layar penyuntingan teks. Di sana, anda boleh memasukkan teks yang anda mahu paparkan dalam video. Ketik "OK" untuk mengesahkan.

 4. Setelah kembali ke skrin projek utama, anda akan melihat teks anda berpusat di hadapan video. Anda boleh memindahkan kotak teks dengan menyeretnya ke kedudukan baru.

 5. Sekiranya anda ingin mengubah saiz atau memutar teks, ketuk dan seret salah satu daripada dua ikon anak panah yang muncul di tepi kotak. Ikon anak panah lurus digunakan untuk mengubah ukuran, sementara yang melengkung memutar kotak teks.

 6. Semasa kotak teks dipilih, menu teks akan berada di sebelah kanan skrin. Gunakan pilihan menu untuk menyesuaikan teks.

Anda boleh mengubah penampilan teks anda di Kinemaster. Anda boleh menyesuaikan ukuran, fon, warna, dan latar belakangnya. Selain itu, anda boleh menambahkan pelbagai kesan pada teks dan memilih animasi untuknya. Animasi ini merangkumi putaran, gelongsor, jatuh, dan lain-lain. Berikut adalah penerangan terperinci mengenai menu dari atas ke bawah dan kiri ke kanan:

 • Baris pertama mengandungi dua ikon dan butang. Ikon pertama adalah untuk input teks, yang ditunjukkan oleh gambar papan kekunci yang dipermudahkan. Yang kedua adalah menu teks, ditampilkan sebagai ikon "hamburger" yang sedikit diubah. Akhirnya, mengetuk butang - tanda semak dalam bulatan - menerima semua perubahan yang anda buat pada teks.

 • Baris kedua mempunyai tiga ikon: pemilihan font (ikon "Aa"), potong (diwakili oleh sepasang gunting), dan warna (kotak putih). Mengetuk ikon ini membolehkan anda mengubah fon dan ukuran, memotong teks, dan mengubah warnanya masing-masing.

 • Baris ketiga, keempat, dan kelima berkaitan dengan animasi teks. Anda dapat memilih bagaimana teks dianimasikan ketika memasuki bingkai, ketika berada di dalam video, dan ketika keluar dari bingkai. Ketik pada salah satu medan untuk melihat dan memilih pilihan yang sesuai.

 • Akhirnya, baris kelima disebut "Alpha (Opacity)." Dari sana, anda dapat mengawal kecerahan dan ketelusan teks.

Di bawah menu, anda akan melihat garis masa video dan garis masa teks di bawahnya. Ketik dan seret tepi kotak garis masa teks untuk menyesuaikan ketika teks muncul dan hilang. Anda juga boleh menyeret keseluruhan kotak untuk meletakkannya di bahagian lain dari video.

Cara Menambah Teks ke Video di Aplikasi Android Kinemaster

Aplikasi Kinemaster berfungsi sama pada telefon Android seperti pada iOS. Inilah yang perlu anda lakukan untuk menambahkan teks ke video pada peranti Android:

 1. Import rakaman untuk mengaktifkan pilihan "Lapisan" di roda menu.

 2. Klik pada "Lapisan", kemudian pada "Teks."

 3. Anda akan melihat skrin penyuntingan teks. Tulis teks yang anda mahukan dalam video dan sahkan dengan mengetuk "OK." Anda akan kembali ke skrin utama.

 4. Teks anda sekarang akan berada di tengah-tengah pratonton video. Ketik dan seret untuk meletakkan semula kotak teks.

 5. Terdapat dua ikon anak panah di tepi kanan kotak. Anda boleh mengubah saiz teks dengan menyeret ikon anak panah lurus atau menyeret yang melengkung untuk memutarnya.

 6. Sekiranya kotak dipilih, anda akan melihat menu teks di sebelah kanan. Menu ini mengandungi pelbagai pilihan untuk penyesuaian teks.

Kinemaster di Android membolehkan anda mengubah teks anda dengan pelbagai cara. Ukuran, fon, warna, dan latar belakang teks dapat disesuaikan sepenuhnya, dan terdapat pelbagai kesan yang dapat anda tambahkan. Akhirnya, anda boleh memilih sama ada teks akan dipusingkan, diluncurkan, dijatuhkan, atau dianimasikan dengan cara lain.

Walau bagaimanapun, untuk menyiapkan teks anda seperti yang anda mahukan, anda perlu mengetahui menu anda. Berikut adalah semua pilihan menu yang dijelaskan oleh baris dan seperti yang muncul dari kiri ke kanan pada aplikasi Android:

 • Baris pertama mempunyai dua ikon diikuti dengan butang. Terdapat pilihan input teks, yang diwakili oleh gambar papan kekunci yang disederhanakan dan menu teks, ditunjukkan sebagai ikon "hamburger". Butang adalah tanda semak berputar, dan berfungsi untuk menerima perubahan.

 • Baris kedua menampilkan tiga ikon: ikon "Aa" untuk pemilihan font, gunting yang memungkinkan anda menghapus teks, dan kotak putih untuk memilih warna teks.

 • Tiga baris berikutnya disebut "Dalam Animasi", "Animasi Keseluruhan", dan "Animasi Keluar." Pilihan ini mengawal jenis animasi untuk teks semasa dipaparkan dalam video. Mengetuk setiap bidang akan memunculkan pilihan yang berkaitan dengannya.

 • Baris terakhir adalah "Alpha (Opacity)." Ia membolehkan anda menyesuaikan kecerahan dan ketelusan teks.

Di bawah menu teks terdapat garis masa video dengan teks yang disorot di bawah. Anda boleh menyeret tepi kotak garis masa teks untuk meregangkan berapa lama teks kekal di skrin atau menyeret seluruh kotak untuk meletakkannya pada titik yang berbeza dalam video.

Cara Menambah Teks ke Video di Aplikasi Kinemaster iPad

Bekerja di Kinemaster pada iPad sama seperti menggunakan aplikasi pada iPhone. Untuk penjelasan yang lebih terperinci mengenai cara menambahkan dan menyesuaikan teks dalam video anda, lihat bahagian "Cara Menambah Teks ke Video di Aplikasi iPhone Kinemaster" artikel ini.

Berikut adalah gambaran keseluruhan kaedah:

 1. Import video anda ke aplikasi.
 2. Pilih "Lapisan" di menu, lalu ketuk "Teks."
 3. Masukkan teks yang diingini dan ketik "OK" untuk mengesahkan.
 4. Pada skrin projek utama, seret kotak teks untuk meletakkannya di tempat yang anda mahukan.
 5. Gunakan anak panah lurus dan melengkung di tepi kotak untuk mengubah saiz atau memutar teks.
 6. Menu teks akan tersedia setiap kali kotak teks dipilih. Gunakan menu ini untuk penyesuaian lebih lanjut.

Cara Menambah Teks ke Video di Kinemaster pada Chromebook

Oleh kerana Chromebook menjalankan aplikasi Android, tidak akan ada perbedaan antara menambahkan teks di Chromebook anda dan metode yang dijelaskan di bawah "Cara Menambahkan Teks ke Video di Aplikasi Kinemaster iPhone" artikel ini.

Sekiranya anda tidak mahu membaca penjelasan terperinci, berikut adalah arahan asas:

 1. Import video ke aplikasi Kinemaster.
 2. Di bawah pilihan menu "Lapisan", pilih "Teks".
 3. Tulis teks yang ingin anda tampilkan dalam video, kemudian sahkan dengan mengetuk "OK."
 4. Letakkan semula kotak teks dengan menyeretnya pada skrin pratonton.
 5. Dengan menggunakan dua anak panah di tepi kotak (yang lurus dan melengkung), ubah saiz dan putar teks mengikut keinginan anda.
 6. Sesuaikan teks lebih jauh melalui menu teks, yang akan tersedia semasa kotak teks dipilih.

Melancarkan Kreativiti Anda

Menambah teks ke video anda akan menjadikan kandungan anda lebih menarik dan membolehkan anda menonjolkan bahagian rakaman tertentu. Setelah anda mengetahui cara menambahkan teks ke video di Kinemaster di semua platform utama, anda akan dapat menghasilkan setiap jenis video yang anda bayangkan.

Adakah anda berjaya menambahkan teks ke video anda di Kinemaster? Apa jenis video yang anda buat? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.