Ulasan

Ulasan Laplink PCmover Professional

£ 42 Harga semasa dikaji

PCmover Professional adalah alat migrasi dengan kemampuan luar biasa: ia tidak hanya dapat memindahkan dokumen dan tetapan tetapi seluruh aplikasi yang berfungsi dari PC lama ke sistem baru. Ia berfungsi dengan hampir semua versi Windows (walaupun penurunan tidak disokong secara rasmi), dan bahkan dapat melakukan migrasi "di tempat" - berguna untuk memindahkan satu komputer di antara edisi OS yang tidak dapat ditingkatkan secara langsung.

Kajian Laplink PCmover Professional

Edisi kotak dilengkapi dengan kabel USB hujung dua khas untuk menyambungkan PC lama dan baru anda secara langsung, tetapi jika anda memilih edisi muat turun yang lebih murah, anda hanya boleh menggunakan cakera keras luaran untuk menghantar fail anda. Sebagai alternatif, jika kedua-dua PC disambungkan ke rangkaian, perisian dapat memindahkan data anda dengan cara itu.

Sebelum menyalin, PCmover secara ringkas mengimbas PC sumber dan destinasi, mengenal pasti fail mana yang tidak perlu dipindahkan - langkah penjimatan masa yang masuk akal. Ini juga membolehkan perisian memberi amaran kepada anda mengenai kemungkinan pertembungan atau ketidaksesuaian aplikasi.

Laplink PCmover Professional

Penyalinan sebenarnya tetap menjadi proses yang perlahan, dan ia semakin perlahan oleh desakan PCmover untuk memampatkan semuanya. Dengan cakera keras luaran USB2, kami mendapati mengambil masa sekitar empat jam untuk memindahkan 30GB data, dan lebih dari 100Mbits / saat Ethernet, beban yang sama memerlukan lebih dari satu hari penyalinan padat. Pertaruhan terbaik anda ialah LAN Gigabit (jika anda memilikinya) atau kabel USB Laplink, yang mana secara teori harus berfungsi sekitar dua kali lebih pantas daripada pemacu luaran.

Namun, semua fail dan program kami berakhir di tempat yang tepat, dan kami kagum melihat bahawa aplikasi Visual Studio yang dipesan lebih dahulu berfungsi dengan sempurna pada PC baru. Sekiranya atas sebab apa pun pemindahan anda tidak berjalan seperti yang anda mahukan, anda boleh mengembalikan PC baru anda ke keadaan semula.

Secara keseluruhan, PCmover berfungsi sebagaimana mestinya, dan tentu saja menunjukkan batasan alat Windows Easy Transfer percuma. Hasilnya ialah harganya bukan wang saku, dan luar biasa hanya merangkumi satu migrasi; jika anda ingin melakukan peningkatan kedua, anda perlu mendapatkan lesen lain. Anda boleh menjimatkan sedikit dengan memilih PCmover Home, yang kurang disesuaikan dan menyokong lebih sedikit edisi Windows, tetapi itu masih £ 24 tanpa PPN.

Ia memalukan, kerana versi PCmover yang murah dan tidak terhad akan menjadi tambahan yang bagus untuk kotak alat tinkerer mana pun. Tetapi pada harga ini, ia mesti dianggap mewah kecuali anda mempunyai aplikasi yang tidak biasa untuk dipasang semula - atau, mungkin, telah kehilangan cakera pemasangan lama anda.

Perincian

Subkategori perisian Utiliti