PC & Mudah Alih

Cara Bermain Peringkat di League of Legends

League of Legends tetap menjadi salah satu permainan dalam talian yang paling popular, fakta yang sangat mengagumkan memandangkan sudah lebih dari satu dekad. Sebahagian besar daya tarikan dan ketepatan masa permainan terletak pada fokusnya pada pertandingan yang kompetitif dan membolehkan pemain naik ke peringkat sebagai kemahiran dan penguasaan mereka meningkat. Bermain perlawanan peringkat adalah salah satu petunjuk terbaik tentang seberapa baik yang anda perolehi dalam bermain Liga, tetapi mungkin terasa seperti tugas yang menakutkan bagi pemain baru.

Cara Bermain Peringkat di League of Legends

Dari sudut teknikal, bermain perlawanan peringkat tidak disertakan dengan banyak prasyarat. Pemain hanya perlu mencapai tahap summoner 30 dan memperoleh 20 juara. Pemain dapat memenuhi kedua-dua objektif dengan lebih cepat dengan bermain dalam mod permainan lain seperti "Co-op vs. AI" atau perlawanan biasa. Keperluan minimum 20 juara adalah kerana penggunaan sistem peringkat juara draf untuk setiap pasukan.

Nasib baik, pemain mendapat koleksi juara yang kuat untuk bekerja sambil melangkah ke tahap pengenalan sebelum mencapai tahap summoner 30. Anda juga akan menerima sejumlah besar BE untuk memulakan koleksi dan juara kerajinan yang ingin anda gunakan untuk perlawanan tanpa bergantung pada putaran bebas bermain.

Bagaimana Permainan Peringkat Berfungsi?

Permainan peringkat menggunakan sistem penggubalan di mana kedua pasukan berpeluang melarang lima juara (satu per pemain), kemudian memilih juara untuk bermain dari koleksi masing-masing. Semua permainan peringkat dimainkan di peta 5v5 Summoner Rift, yang pasti anda akan terbiasa sebelum anda berpeluang memainkan pertandingan peringkat pertama anda. Permainan ini berusaha untuk meletakkan pasukan yang sama kemahiran antara satu sama lain, diukur dengan pelbagai cara.

Proses larangan dikongsi antara pasukan dan pilihan pasukan lawan hanya dinyatakan setelah semua larangan ditetapkan, atau dikunci dalam istilah permainan. Ini dapat menyebabkan juara dilarang di kedua-dua belah pihak, yang dapat menjadi biasa di keadaan keseimbangan, patch, dan pembahagian tertentu.

Setelah fasa larangan berakhir, orang pertama dalam satu pasukan akan memilih satu juara untuk bermain. Selepas pilihan pertama, dua pemain di pasukan lain memilih juara mereka, dengan pasukan bergantian sehingga pemain yang tersisa membuat pilihan terakhir. Tidak ada dua pemain di mana-mana pasukan yang boleh memilih juara yang sama untuk dimainkan. Sistem pemilihan 1-2-2-2-2-1 mapan dalam pelbagai permainan dalam talian. Urutan pemilihan pemain tidak berkaitan dengan peranan, tahap, atau tahap kemahiran.

Dengan semua juara dipilih untuk kedua-dua pasukan, fasa persiapan bermula. Pemain mempunyai masa 30 saat untuk membuat penyesuaian akhir. Ini juga membolehkan pemain dalam pasukan menukar juara antara satu sama lain. Pertukaran juara boleh menjadi titik strategik yang penting, terutamanya untuk peranan yang sangat bergantung pada counterpicking seperti lorong atas dan pertengahan. Biasanya menguntungkan untuk meletakkan peranan ini terakhir dan menyembunyikan strategi atau strategi pasukan utama untuk memilih kemudian agar lawan tidak dapat meneka. Namun, berhati-hatilah bahawa ini memberi peluang kepada lawan untuk memilih salah satu juara pilihan anda.

Peranan

Untuk perlawanan peringkat, pemain perlu memilih peranan pilihan mereka untuk bermain antara bahagian atas, hutan, tengah, bawah, atau sokongan. Terdapat juga pilihan keenam - isi - yang akan menyusun pemain mengikut peranan yang diperlukan oleh komposisi pasukan. Anda perlu memilih dua pilihan, satu untuk peranan utama, yang paling banyak anda dapatkan, dan peranan sekunder jika yang pertama diambil. Memilih "isi" untuk pilihan utama akan membuang pilihan peranan sekunder.

Setiap pemain juga mendapat kedudukan automatik. Isi kandungan secara automatik membolehkan sistem penyortiran Riot mengurangi waktu beratur kerana populariti peranan yang tidak seimbang. Pemain yang tidak memainkan peranan yang paling tidak dicari mungkin dipaksa masuk ke dalam peranan tersebut kadang-kadang melalui autofill untuk "mengisi" pasukan pada dasarnya apabila pencari perlawanan tidak dapat membuat dua pasukan genap.

Apabila pasukan mendapat pemain yang diisi secara automatik berdasarkan peranan mereka, ada kemungkinan besar pasukan lawan juga memiliki pemain yang diisi secara automatik. Pariti autofill bertujuan untuk menjadikan pertandingan kelihatan lebih adil kerana pemain yang diisi secara automatik biasanya tidak berprestasi dan pemain secara konsisten memainkan peranan itu. Setelah pemain diisi secara automatik untuk permainan dan menyelesaikannya (sama ada mereka menang atau kalah), mereka dijamin perlindungan automatik untuk beberapa perlawanan.

Pembahagian

Untuk permainan peringkat, semua pemain disusun ke dalam peringkat dan bahagian mengikut tahap kemahiran mereka, dan meningkat atau jatuh melalui mereka dari masa ke masa. Pada masa ini terdapat sembilan peringkat: Besi, Gangsa, Perak, Emas, Platinum, Berlian, Master, Grandmaster, dan Pencabar. Tahap dari Iron to Diamond dibahagikan kepada empat bahagian masing-masing, dari Divisi IV yang paling rendah, hingga Divisi I. Setiap peringkat dan divisi mempunyai perisai, atau penampilan yang berbeza, yang semakin terperinci ketika pemain naik melaluinya.

Pemain dalam setiap bahagian diberi peringkat menggunakan League Points (LP), antara 0 dan 100 untuk setiap divisi. Memenangi ganjaran permainan, anda dengan LP berdasarkan Rating Match Matching (MMR) tersembunyi anda. Kehilangan permainan, membiarkan juara memilih (mengelak), atau meninggalkan permainan mengakibatkan kehilangan LP. Riot Games tidak akan berkongsi bagaimana sebenarnya sistem MMR berfungsi, tetapi ia berfungsi serupa dengan sistem ELO dalam catur profesional.

Pencari perlawanan menyusun pemain dalam pasukan mengikut MMR dan tahap, divisi, dan LP semasa mereka, dengan sistem berusaha menyatukan pasukan yang memiliki kemahiran. Pemain baru akan memerlukan penentukuran untuk menilai kemahiran mereka, jadi 10 perlawanan peringkat pertama setiap musim peringkat mempunyai berat tambahan dan telah meningkatkan keuntungan LP (dan tidak ada kehilangan LP). Musim peringkat baru mengatur semula setiap peringkat pemain, divisi, dan LP, menjadikan mereka bermula dengan kedudukan yang sama. MMR hanya diset semula sebahagian dan menjadi kaedah penyusun utama untuk pertandingan penempatan.

Sekiranya pemain mencapai tahap melebihi 100LP dalam bahagian yang bukan Bahagian I, mereka secara automatik akan dimasukkan ke bahagian seterusnya dan LP tambahan akan digulirkan. Sekiranya mereka mencapai 100 LP di Bahagian I, mereka berpeluang memasuki peringkat seterusnya dengan memenangi siri promosi peringkat.

Satu siri promosi dimainkan dalam lima terbaik, dengan pemain memerlukan tiga kemenangan permainan untuk maju. Kalah seri (iaitu, mendapat tiga kekalahan), membiarkan pilihan juara, atau meninggalkan permainan akan menamatkan siri promosi. Sekiranya anda kehilangan seri dengan kehilangan tiga perlawanan, anda akan kekal di Divisi I, dan LP anda akan dikembalikan dengan jumlah yang sesuai sepanjang permainan dalam siri ini. Sekiranya anda memenangi siri ini, anda akan didorong ke Bahagian IV peringkat seterusnya. IsiOtomatik dilumpuhkan untuk permainan promosi.

Tidak bermain permainan peringkat untuk sementara waktu juga boleh menyebabkan kehilangan LP di Diamond dan ke atas. Semakin lama anda menjauhkan diri dari permainan, semakin cepat anda akan melalui bahagian dan tahap, hingga Diamond IV.

Anda boleh masuk ke halaman profil anda, kemudian tab "Peringkat" anda untuk melihat maklumat mengenai peringkat atau peringkat anda, siri promosi, dan informasi kerosakan.

Pangkat

Tahap Master, Grandmaster, dan Challenger (biasanya disebut sebagai tingkat Apex) tidak dibahagikan kepada bahagian dan sebaliknya menggunakan sistem peringkat. Sistem ranking ini hanya menggunakan LP untuk memberi peringkat pemain di papan pendahulu, dapat dilihat oleh umum oleh semua pemain di pelayan tersebut.

Pemain yang mencapai 200 LP dalam Master layak untuk Grandmaster, dan pemain yang memperoleh 500 LP layak untuk peringkat Challenger. Dua peringkat teratas ini adalah yang paling eksklusif dan mempunyai tempat duduk terhad (300 pemain Challenger dan 700 pemain Grandmaster bukan Pencabar di pelayan NA untuk barisan solo). Ukuran tempat duduk tetap untuk setiap pelayan dan lebih tinggi untuk pelayan yang lebih ramai (NA, EUW, Korea, Vietnam, China, Filipina).

Tahap Grandmaster dan Challenger bersifat dinamik, dengan senarai pemain dikemas kini setiap hari pada tengah malam UTC. Anda dapat melihat senarai pemain semasa di Master dan ke atas dengan masuk ke tab "Peringkat" di halaman "Profil" anda.

Beratur

Terdapat dua barisan yang diperingkat. Antrian solo / duo pemain yang bermain sendiri atau dengan satu rakan menentang pasukan yang serupa. Ia dianggap sebagai barisan utama untuk pemain yang bermain perlawanan peringkat, dan anda akan mendapati kebanyakan orang di platform streaming memainkan permainan barisan solo. Pemain dalam duo mendapat skor MMR yang sedikit meningkat semasa mengira komposisi pasukan mereka untuk mengambil kira faedah komunikasi dan keakraban. Rata-rata, pasukan akan mempunyai jumlah duo yang sama untuk setiap permainan.

Antrian solo juga mempunyai sekatan pada komposisi duo, meningkat dengan tahap yang lebih tinggi:

 • Pemain Besi dan Gangsa hanya boleh bermain dengan pemain hingga Perak.
 • Pemain perak juga boleh bermain dengan pemain Emas.
 • Pemain emas boleh bermain dengan pemain Perak, Emas, atau Platinum.
 • Pemain platinum tidak boleh bermain dengan pemain Diamond yang berada lebih dari dua bahagian di atas mereka. Itu bermaksud pemain Platinum I boleh bermain dengan, paling banyak, pemain Diamond III.
 • Pemain berlian hanya boleh beratur dengan pemain dua bahagian atas atau bawah.
 • Antrian Duo dilumpuhkan untuk tahap Apex.

Antrian kedua dipanggil queue flex. Di sana, kumpulan satu, dua, tiga, atau lima pemain dapat membentuk satu pasukan untuk bermain dengan dan menentang pasukan lain, dengan jumlah pesta biasanya tetap sama di setiap sisi. Tidak ada sekatan dalam perpecahan, tetapi pemain Emas akan berjuang menentang pembangkang ketika beratur dengan rakan Diamond mereka. Pasukan empat orang disingkirkan segera setelah pengenalan barisan ketika menjadi jelas bahawa pemain yang tersisa menerima kesan ketoksikan dan dipilih tanpa mengira prestasi mereka.

Cara Bermula Bermain Peringkat

Sekiranya anda ingin mula bermain di peringkat, yang perlu anda lakukan ialah sampai ke Summoner level 30 dan dapatkan, beli, atau buat sekurang-kurangnya 20 juara. Anda kemudian boleh memilih peringkat dari senarai barisan:

 1. Tekan butang "Main" besar di sudut kiri atas.

 2. Pilih "Peringkat Solo / Duo" atau "Peringkat Flex" di bawah "Summoner's Rift."

 3. (Pilihan) Jemput pemain ke pesta anda. Anda boleh menggunakan tab "Disarankan" di kanan bawah atau menjemput pemain terus dari senarai rakan anda di sebelah kanan.
 4. Pilih peranan utama dan sekunder anda. Pelanggan juga akan memberitahu anda jika pengisian automatik telah diaktifkan atau dinonaktifkan untuk permainan anda yang akan datang di bawah pemilihan peranan.

 5. Setelah semua pemain dalam pesta membuat pilihan mereka, tekan "Cari pertandingan" untuk mulai mencari permainan dalam barisan peringkat.

Soalan Lazim Tambahan

Apakah ganjaran untuk bermain di peringkat?

Pada akhir setiap musim peringkat, pemain mendapat ganjaran berdasarkan peringkat maksimum mereka yang dicapai dalam barisan peringkat. Peringkat musim berlangsung sekitar sembilan bulan setiap tahun kalendar dan berakhir sekitar bulan November.

Ganjaran menjadi semakin berharga dengan tahap yang lebih tinggi. Semua pemain peringkat mendapat satu Eard shard dan 300 Orange Essence. Pemain emas dan ke atas mendapat kulit juara yang unik (direka secara eksplisit untuk ganjaran peringkat akhir), dengan kroma tambahan untuk setiap peringkat di atas Platinum. The Eternal shard akan selalu menjadi juara yang menerima kulit.

Setiap pemain mendapat sempadan peringkat unik berdasarkan peringkat tertinggi musim sebelumnya.

Pemain juga mendapat ganjaran untuk bermain perlawanan peringkat selama tiga pembahagian peringkat, kira-kira setiap tiga bulan, setiap musim. Ini boleh menjadi ikon summoner, emoticon dalam permainan, kapsul Eternals, dan peningkatan perisai peringkat.

Bilakah saya harus mula bermain di kedudukan LoL?

Tidak ada konsensus mengenai kapan anda harus mula bermain peringkat. Beberapa pemain akan mencadangkan mengasah kemahiran anda dalam pertandingan draf biasa untuk mendapatkan strategi yang lebih baik dan pengetahuan permainan yang sangat besar yang diperlukan untuk bermain dengan berkesan. Yang lain akan menasihati anda untuk memulakan dengan peringkat seawal yang anda mahukan dan mengembangkan kemahiran anda secara langsung dalam barisan solo.

Kami mengesyorkan mempelajari sekurang-kurangnya dua peranan dan mempunyai beberapa juara yang anda mahir sebelum memulakan dengan pertandingan peringkat. Oleh kerana juara utama ("utama") anda boleh dilarang atau dipilih oleh pihak lawan, anda dapat dibiarkan dengan pilihan pilihan yang tidak Anda mahir dan kalah dalam permainan sejak awal.

Dapatkan Lebih Baik dalam Pertandingan Peringkat

Sekiranya anda mempelajari tali, jangan khawatir tentang pertandingan peringkat untuk sementara waktu. Walau bagaimanapun, jika anda menginginkan persaingan yang lebih seimbang dengan orang lain yang berusaha untuk memperbaiki diri, barisan solo akan berada di tempat tindakannya. Semoga berjaya di Summoner's Rift.

Bilakah anda mula bermain di kedudukan LoL? Ceritakan pengalaman peringkat anda di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found