Hiburan

LibreELEC vs OpenELEC - Mana yang terbaik untuk anda?

LibreELEC dan OpenELEC adalah sistem operasi lama untuk Kodi. Kembali ketika kotak Kodi menggunakan perkakasan yang sangat terhad, kedua-duanya adalah OS yang digunakan. Kini kebanyakan kotak Kodi mempunyai perkakasan yang lebih kuat atau Kodi dipasang pada peranti spesifikasi yang lebih tinggi, mereka tidak mempunyai jangkauan yang sama seperti dulu. Sebilangan besar peranti dengan senang hati dapat menjalankan OSMC yang menawarkan lebih banyak lagi tetapi itu tidak bermakna LibreELEC dan OpenELEC sudah mati. Jauh dari itu. Dengan populariti Raspberry Pi, kehidupan baru dilancarkan ke LibreELEC dan OpenELEC.

LibreELEC vs OpenELEC - Mana yang terbaik untuk anda?

LibreELEC adalah garpu OpenELEC yang asal. Kedua-duanya didasarkan pada Linux dan menawarkan fungsi barebone untuk perkakasan lama dan peranti kompak yang lebih baru. OpenELEC dilancarkan pada tahun 2009 dan dikendalikan oleh satu orang. LibreELEC bercabang pada tahun 2016 untuk menawarkan pilihan lain yang dijalankan oleh komuniti daripada individu.

Untuk membandingkan LibreELEC vs OpenELEC, saya akan mengikuti jalan biasa yang mungkin diambil oleh pengguna baru untuk menjadikannya aktif. Itu termasuk pemasangan, konfigurasi, UI, kebolehgunaan dan penyesuaian. Perkara itu mesti merangkumi kebanyakan perkara yang ingin anda ketahui.

LibreELEC vs OpenELEC - Pemasangan

Memasang OpenELEC cukup mudah setelah anda mengetahui versi OS yang perlu anda gunakan. Terdapat binaan yang berbeza untuk perkakasan yang berbeza. Semasa saya menggunakan Raspberry Pi untuk menguji kedua-duanya, saya memuat turun binaan Raspberry Pi yang stabil. Anda juga memerlukan Etcher untuk membuat gambar pada kad SD, kad SD. Halaman pemasangan OpenELEC kini berjalan 404 jadi saya terpaksa mencari di tempat lain untuk mengetahui cara memasangnya. Setelah dipasang, ia cukup mudah.

Memasang LibreELEC jauh lebih mudah. LibreELEC Wiki mempunyai arahan yang jelas mengenai apa yang harus dilakukan dan senarai keperluan di bahagian atas halaman. Ia juga mempunyai pemasang dan aplikasi pencipta SD di halaman. Proses ini jauh lebih mudah dan membuat saya berjalan dalam masa kurang dari 20 minit.

Logo halaman utama LibreELEC

Kemenangan untuk LibreELEC.

LibreELEC vs OpenELEC - Antaramuka

LibreELEC dan OpenELEC kedua-duanya menggunakan antara muka Kodi standard dan kulit Estuary. Sekiranya anda biasa dengan Kodi, anda pasti selesa di sini. Halaman Utama sangat serupa dengan OSMC atau distro lain yang mungkin anda gunakan dan membuat kerja ringkas mencari media anda dan memainkannya. Anda mempunyai menu yang sama dan pilihan yang sama di tempat yang sama sehingga sangat sedikit pilihan di antara mereka.

Ini adalah tarikan untuk antara muka. Kedua LibreELEC dan OpenELEC menggunakan antara muka standard sehingga tidak ada yang boleh dipilih di antara mereka.

LibreELEC vs OpenELEC - Kebolehgunaan

LibreELEC but terus ke Kodi dan sangat mudah digunakan. Sekiranya anda pernah menggunakan Kodi sebelum ini, anda akan berada di rumah dengan serta-merta. Anda masuk ke laman Utama di mana menu dan pilihan anda tinggal. Anda boleh menavigasi dan memilih item dengan mudah. Keseluruhan urutan but hanya memerlukan beberapa saat dan anda akan memakan media tidak lama kemudian.

OpenELEC juga masuk terus ke Kodi. Anda mempunyai pengalaman yang sama di sini seperti yang anda lakukan dengan LibreELEC, yang merupakan perkara yang baik.

Kekurangan untuk kebolehgunaan. Kedua LibreELEC dan OpenELEC menggunakan kulit yang sama sehingga tidak ada yang memisahkan keduanya.

LibreELEC vs OpenELEC - Penyesuaian

Sekali lagi, kedua LibreELEC dan OpenELEC menggunakan stok Kodi distro yang disertakan dengan penyesuaian standard. Penyesuaian dilakukan dalam Tetapan di antara muka Kodi sehingga sama di kedua-dua OS. Terdapat banyak addon yang boleh anda pasang pada kedua-duanya dan selagi anda tidak menggunakan addon Kodi yang disenarai hitam, ia harus berfungsi dengan baik di LibreELEC dan OpenELEC.

Ini adalah keputusan untuk penyesuaian kerana kedua-duanya menggunakan Kodi UI yang sama.

LibreELEC vs OpenELEC - Pertimbangan lain

Setakat ini, dengan pengecualian pemasangan, ia adalah seri antara LibreELEC dan OpenELEC. Di sinilah perbezaannya muncul. OpenELEC dikendalikan oleh seorang lelaki dan sementara dia berdedikasi, pendekatan ini memang mempunyai batasan yang jelas. LibreELEC diuruskan oleh satu pasukan dan mempunyai kelebihan lebih banyak otak melakukan lebih banyak perkara.

LibreELEC dikemas kini setiap bulan, bekerjasama rapat dengan Kodi dan menambal secara berkala. OpenELEC juga dikemas kini dan juga bekerjasama dengan Kodi tetapi hanya ada banyak perkara yang dapat dilakukan oleh seseorang. LibreELEC nampaknya berjalan sedikit lebih pantas pada Raspberry Pi 3 saya daripada OpenELEC. Walaupun saya tidak dapat mengukurnya, yang lain mengatakan hal yang sama.

Gajah di dalam bilik dengan OpenELEC adalah keselamatan. Ia mempunyai kelemahan keselamatan yang terkenal termasuk kemas kini yang tidak ditandatangani, masalah menjalankan HTTPS, dan tidak ada cara untuk menukar kata laluan root kecuali anda membuat binaan khas. Ini mungkin telah berubah sejak menulis, jadi perlu diperiksa sama ada anda merancang untuk memasangnya.

Ini adalah kemenangan bagi LibreELEC pada pendapat saya. Komuniti boleh mencapai lebih banyak daripada individu dan keselamatan adalah keperluan penting dalam sistem operasi apa pun. Sekalipun kelemahan itu sudah diperbaiki sekarang, fakta bahawa mereka berada di tempat pertama membuat anda tertanya-tanya apa lagi yang terlepas.

LibreELEC vs OpenELEC - Kesimpulannya

Dalam penggunaan sehari-hari, saya rasa hanya ada sedikit pilihan antara LibreELEC dan OpenELEC. Kedua-duanya menggunakan Kodi standard, kedua-duanya berfungsi dengan baik pada Raspberry Pi dan kedua-duanya mempunyai kelebihan yang terdapat pada binaan Kodi. Tidak ada yang dapat dipilih di antara mereka dari segi penyesuaian, kegunaan dan antara muka untuk sebab itu.

Untuk pemula yang baru bermula, LibreELEC adalah cara terbaik. Pemasangan sangat mudah, ia berfungsi dengan baik pada pelbagai perkakasan dan terdapat lebih banyak sokongan di luar sana. Komuniti sangat membantu dan keseluruhan projek kelihatan lebih baik dijalankan. Atas sebab itu, LibreELEC mendapat suara saya.

Apa pendapat anda mengenai soalan LibreELEC vs OpenELEC? Adakah anda lebih suka yang lain daripada yang lain? Beritahu kami di bawah jika anda melakukannya!