PC & Mudah Alih

Cara Mematikan Chromecast Anda

 • Cara menggunakan Chromecast: Semua yang perlu anda ketahui
 • 20 aplikasi Chromecast Terbaik tahun 2016
 • Cara Meningkatkan Prestasi Chromecast
 • Cara menggunakan Chromecast untuk mencerminkan skrin anda
 • Cara menggunakan Chromecast untuk bermain permainan
 • Cara menggunakan Chromecast untuk streaming audio
 • Cara Mematikan Chromecast Anda
 • Cara Stream Pemain VLC ke Chromecast
 • Cara menggunakan Chromecast tanpa Wi-Fi
 • Cara menetapkan semula Chromecast anda
 • Petua dan trik Chromecast

Chromecast boleh menjadi dongle yang agak misteri. Ia dengan senang hati akan melekat di bahagian belakang TV anda, tetapi apa yang anda lakukan apabila anda mahu melumpuhkannya? Adakah anda perlu mematikannya terlebih dahulu? Mari mulakan dengan menjawab soalan penting.

Cara Mematikan Chromecast Anda

Adakah saya perlu mematikan Chromecast saya?

Chromecast menggunakan kuasa dan data yang sangat sedikit ketika dalam mod siap sedia. Kecuali jika anda menggunakan sambungan yang sangat ketat, anda tidak perlu mematikan peranti. Namun, jika anda menggunakan anggaran yang sangat ketat, melumpuhkan dongle itu mudah.

Bagaimana saya mematikan Chromecast di TV saya?

Tidak ada suis mati pada Chromecast itu sendiri, jadi melumpuhkannya adalah masalah mencabutnya dari TV atau sumber kuasa. Itu semestinya cukup sederhana, walaupun ada kalanya Anda tidak boleh melakukannya, seperti yang disebutkan di bawah.

Bagaimana saya mematikan Chromecast dari jauh?

telefon_FBI_access

Aplikasi Rumah pada peranti Android atau iPhone anda mengawal semua peranti Chromecast, yang membolehkan anda mematikan kawalan oleh orang lain.

Mengapa saya mencabut Chromecast saya?

Orang mempunyai banyak alasan untuk mencabut peranti Chromecast mereka. Dua sebab yang paling biasa: tujuan keselamatan dan menukar TV. Pengguna prihatin dengan dongle yang tetap terhubung ke rangkaian mereka 24/7, sehingga mereka merasa lebih aman jika mereka mencabutnya dari TV atau sumber kuasa. Pada masa lain, pengguna Chromecast hanya mahu memindahkan peranti ke bilik atau TV lain.

Walaupun alasan tersebut dapat difahami, yang terbaik adalah menjauhkannya kecuali anda memasang Chromecast ke TV baru dengan cepat.

Mengapa cadangan di atas penting? Pertama, membuang peranti memudahkan melupakannya, yang bermaksud ia boleh hilang atau tidak digunakan untuk jangka masa panjang. Kedua, peranti dikemas kini ketika berada dalam mod siap sedia untuk menjaga perlindungan. Sama ada Chromecast dihidupkan atau dimatikan semasa disambungkan, ia masih boleh menerima kemas kini.

Sebab lain mengapa orang mencabut Chromecast mereka termasuk membuang status "selalu berfungsi" di TV atau mencabut akses untuk pengunjung tertentu. Walaupun Chromecast tidak digunakan, ia berjalan di latar belakang dan mempertahankan tampilan, baik hidup atau mati, ditambah pula, ia selalu muncul di rangkaian. Bagi akses pengunjung, ia membantu mengawal penggunaan internet di rumah oleh tetamu dan juga menghalangi gangguan. Bolehkah anda membayangkan ketika keadaan itu penting?

Bilakah saya tidak perlu mencabut Chromecast saya?

Pada dasarnya, anda tidak boleh menarik Chromecast anda dari belakang TV atau mematikan bekalan kuasa semasa menerima kemas kini.

Untuk model Chromecast Generasi ke-2 dan ke-3, LED berkelip jingga ketika kemas kini sedang dijalankan. Untuk model Chromecast Generasi Pertama, LED berkelip merah semasa mengemas kini. Sekiranya anda memutuskan untuk "mencabut steker", pastikan bahawa peranti tidak berkedip. Kemas kini sangat penting dan boleh merangkumi kemas kini perisian, firmware, dan keselamatan. Setiap kali anda mematikan TV, Chromecast memasuki mod siap sedia kuasa rendah, yang membolehkan kemas kini berfungsi sambil menggunakan kuasa minimum untuk melakukannya.

Sekiranya anda baru memulakan, kami mempunyai panduan untuk membantu anda mengetahui cara menyiapkan Chromecast dengan betul.