PC & Mudah Alih

Nexus 5 vs 2014 Moto G: apakah nilai terbaik untuk telefon pintar Android?

Nexus 5 vs 2014 Moto G: apakah nilai terbaik untuk telefon pintar Android?

Gambar 1 dari 8

Nexus 5 vs 2014 Moto G: apakah nilai terbaik untuk telefon pintar Android?

Nexus 5 vs Moto G
Nexus 5 vs Moto G 2
Nexus 5 vs Moto G 3
Nexus 5 vs Moto G 4
Perlindungan Nexus 5 vs Moto G
Kamera Nexus 5 1
Kamera Moto G 1

Nexus 5 vs 2014 Moto G: apakah nilai terbaik untuk telefon pintar Android?

Sekiranya anda mengemukakan soalan "berapakah nilai terbaik untuk telefon pintar yang boleh saya beli sekarang?" dua pesaing yang jelas adalah Nexus 5 dan Moto G. Lihat juga: apakah telefon pintar Android terbaik?

Kedua-dua telefon ini menumbuk jauh di atas berat badan mereka. Nexus 5 adalah telefon pintar kelas atas dengan harga jarak pertengahan, dan serupa juga Moto G 4G adalah peranti jarak pertengahan dengan tanda harga murah-bawah tanah.

Nexus 5 vs Moto G

Nexus 5 vs 2014 Moto G: harga dan simpanan

Moto G 4G berharga £ 149 dan dilengkapi dengan storan dalaman 8GB, RAM 1GB dan slot microSD yang sangat penting. Nexus 5 tidak mempunyai slot storan yang boleh diperkembangkan, tetapi dilengkapi dengan dua pilihan storan berbeza - keduanya digabungkan dengan RAM 2GB - £ 299 untuk model 16GB dan £ 339 untuk pilihan 32GB.

Moto G baru-baru ini ditingkatkan menjadi slot kad microSD dan sambungan 4G. Walaupun ini tidak diragukan lagi, ia mempunyai kesan mengejutkan dengan harga kontrak / PAYG kerana data lebih dari 4G lebih mahal daripada 3G. Sekiranya anda mencari telefon pintar yang mewakili nilai terbaik, anda juga harus mempertimbangkan model Moto G 2013 yang dilengkapi dengan pilihan penyimpanan 8 / 16GB - tetapi tidak ada microSD. Moto G ini masing-masing berharga £ 127 dan £ 159 dan selain daripada sambungan 4G dan slot storan yang boleh dikembangkan, ia serupa dengan versi 2014.

Nexus 5 vs 2014 Moto G: antara muka dan perisian

Dengan Motorola menjadi syarikat milik Google pada saat melepaskan Moto G, dan Nexus 5 menjadi bangga sebagai telefon pintar Android unggulan, tidak menghairankan bahawa telefon pintar ini dilengkapi dengan stok, versi Android Android 4.4 yang tidak disesuaikan.

Satu-satunya perbezaan di sini adalah segelintir aplikasi tambahan yang terdapat di Moto G. Moto Assist adalah yang pertama, dan idea di sebalik aplikasi ini adalah untuk menjadikan Moto G anda berfungsi dengan lancar dengan kehidupan seharian anda . Ia melakukannya dengan cara yang halus seperti belajar ketika mesyuarat anda, dan kemudian secara automatik mematikan pemberitahuan semasa acara penting seperti mesyuarat. Atau belajar ketika anda sedang tidur dan hanya membiarkan panggilan penting membangunkan anda, daripada membiarkan setiap e-mel atau amaran Facebook meletup.

Satu lagi ciri berguna yang kami dapati dengan Moto G ialah Motorola Migrate. Fungsi ini membolehkan anda memindahkan semua kenalan, pesan dan media telefon pintar sebelumnya ke Moto G baru anda dengan memuat turun aplikasi dari Play Store dan menyegerakkan data melalui Wi-Fi, atau dengan memberi Motorola akses ke iCloud jika anda memindahkan dari iPhone.

Kami sebenarnya lebih suka perisian Moto Assist, tetapi pada hakikatnya, anda tidak boleh memberikan ciri ini dengan banyak kelebihan ketika memilih antara Nexus 5 dan Moto G.

Nexus 5 vs Moto G 3

Pemproses Nexus 5 vs 2014 Moto G:

Perbandingan pemproses di sini adalah urusan terbuka dan tertutup, kerana Nexus 5's adalah kelas yang berbeza sama sekali. Telefon pintar Android utama Google adalah chipset Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800, dengan prosiding pengaktifan CPU Krait 2.3 GHz quad-core. Moto G di sisi lain mempunyai chipset Qualcomm MSM8226 Snapdragon 400 dengan CPU Cortex A7 1.2GHz quad-core.

Ketika datang ke penanda aras, spesifikasi ini setara dengan kemenangan yang luar biasa untuk Nexus 5. Nexus 5 kira-kira dua kali lebih cepat daripada Moto G dalam ujian penyemak imbas Sunspider, skornya 707 ms melebihi 1,442 m yang diposting oleh Moto G Nombor-nombor ini juga sesuai dengan pengalaman peribadi kami, kerana kami sering melihat sedikit kelewatan pada telefon bimbit Moto G ujian jangka panjang kami ketika menatal dan memperbesar halaman web yang rumit.

Prestasi grafik, tidak menghairankan, menyaksikan Nexus 5 meneruskan rentak kemenangannya. Ia mengungguli Moto G dalam ujian GFXBench T-Rex HD dengan memperoleh rata-rata 24 fps, jauh di hadapan 11fps MotoG.

Akhirnya, ujian Geekbench 3 yang Nexus menjadikannya hampir nisbah penanda aras 2: 1 dalam ujian Geekbench 3 berbilang teras yang mencatatkan skor 2,547 berbanding 1,157 Moto G.

Nexus 5 vs Moto G 4

* Skor diambil dari Geekbench Browser kerana masa tinjauan Nexus 5 kami.

Skrin Nexus 5 vs 2014 Moto G:

Moto G yang sia-sia harus diberi banyak penghargaan untuk skrinnya, yang sangat mengagumkan. Telefon pintar bernilai £ 150 yang mempunyai paparan IPS 4.5in, 720 x 1,280 (326ppi) dan ini merupakan pencapaian sebenar.

Dari ujian Makmal kami mengukur kecerahan paparan Moto G pada maksimum 436cd / m [sup] 2 [/ sup], dengan nisbah kontras 991: 1. Dalam bahasa dunia nyata ini bermaksud paparan yang sangat terang dengan warna yang benar-benar melompat dari skrin.

Nexus 5 enggan ketinggalan zaman di sini, dengan paparan IPS 4,95 inci 1,080 x 1,920 (445 ppi) yang indah. Layar kaya piksel ini menawarkan kecerahan 508cd / m [sup] 2 [/ sup] dan nisbah kontras 888: 1, yang memastikan kandungan video, gambar dan grafik di layar ini semuanya kelihatan terbaik.

Paparan yang anda dapatkan di Moto G dengan harganya sungguh luar biasa, namun jumlah piksel Nexus 5 yang dibuat tidak mustahil untuk diabaikan.

Dengan kedua-dua peranti yang berkongsi perlindungan Corning Gorilla Glass 3 yang sama, kami memanggil pusingan ini sebagai keputusan seri - walaupun Nexus 5 mengatasi kemenangan menerusi penalti setelah masa tambahan.

Nexus 5 vs 2014 Moto G: kamera

Kamera di Nexus 5 dan Moto G adalah yang terbaik. Buka aplikasi kamera, dan ini adalah satu-satunya kawasan di mana prestasi telefon pintar ini mewakili tanda harga mereka.

Snapper 5 megapiksel menghadap belakang di Moto G tidak mengerikan, dan lebih daripada mampu menangkap pemandangan dengan kejelasan yang munasabah, tetapi mustahil untuk bersemangat. Begitu juga kamera 8 megapiksel di Nexus 5 yang jauh dari pemukul dunia, tetapi ia cukup untuk mengalahkan Moto G di sini. Penendangnya ialah Nexus mengemas stabilisasi imej optik.

Kedua-dua telefon ini mempunyai kamera 1.3-megapiksel menghadap ke depan yang sama sekali tidak biasa, namun lebih dari cukup untuk selfie dan Snapchat.

Nexus mempunyai keupayaan rakaman video yang lebih baik, bagaimanapun, merekam video 1080p pada bingkai 30fps berbanding dengan rakaman 720p, 30fps Moto G.

Contoh gambar kamera Moto GKamera Moto G 1

Contoh gambar kamera Nexus 5Kamera Nexus 5 1

Nexus 5 vs 2014 Moto G: bateri

Dengan spesifikasi yang jauh lebih rendah, dan oleh itu permintaan pada bateri, tidak mengejutkan apabila mengetahui bahawa Moto G berprestasi lebih baik di sini.

Moto G mengekalkan 70% kapasitinya setelah ujian rundown 24 jam kami - di atas rata-rata di pasaran telefon pintar hari ini - sementara Nexus 5 hanya berjaya 50%, yang juga meletakkannya sedikit di belakang saingan kelas atasnya.

Oleh kerana kedua-dua bateri tidak boleh ditanggalkan, kami memberikan putaran ini kepada Moto G.

Reka bentuk Nexus 5 vs 2014 Moto G:

Walaupun skrinnya jauh lebih besar, Nexus 5 tidak jauh lebih besar daripada Moto G. Bezel skrinnya yang sangat langsing bererti bahawa dimensi 137.9 x 69.2 x 8.6mm hanya lebih besar daripada layar Moto G 129.9 x 65.9 x 11.6 kerangka mm, dan ia juga lebih nipis.

Nexus 5 terasa menyenangkan di tangan, dan dengan belakang matte-hitam lembut-sentuhan - serupa dengan Nexus 7 - ia adalah telefon yang lebih tampan di sini. Yang mengatakan, Moto G jauh dari menjijikkan, tetapi penutup belakang plastiknya yang sedikit berongga meninggalkannya tanpa rasa premium yang padat. Di sisi positifnya, jika Anda menginginkan sedikit keperibadian, Anda dapat mengganti penutup Moto G dengan berbagai cangkang dan sarung penutup yang hadir dalam berbagai warna.

Perlindungan Nexus 5 vs Moto G

Nexus 5 vs 2014 Moto G: kesambungan

Semua suspek penyambungan biasa boleh didapati di Moto G, termasuk Wi-Fi 802.11bgn, Bluetooth 4, microUSB, 3G dan sekarang 4G LTE.

Walau bagaimanapun, Nexus 5 menunjukkan kelasnya sekali lagi, mengalahkan Motorola dengan Wi-Fi 802.11ac dual-band, NFC dan juga pengecasan tanpa wayar.

Nexus 5 vs 2014 Moto G: keputusan

Tidak diragukan lagi Nexus 5 adalah telefon pintar yang unggul di sini, tetapi harga percuma SIM menunjukkan bahawa - harganya dua kali lebih tinggi daripada Moto G.

Itu menimbulkan pertanyaan "apakah dua kali lebih baik?"

Dari segi prestasi, penanda aras kami menunjukkan bahawa ia adalah. Walau bagaimanapun, skrin Nexus 5 dan Moto G, prestasi bateri, kamera dan perisian yang ada sangat sesuai; menjadikan kenaikan harga kelihatan lebih melampau.

Sekiranya anda mahukan telefon pintar kelas atas yang tawar-menawar berbanding dengan pesaing utamanya, maka dapatkan Nexus 5. Namun, jika anda mahukan telefon pintar mantap yang menyelesaikan tugas sambil mewakili nilai wang yang luar biasa, kami akan pergi untuk Moto G.

Lihat juga: Tarikh pengeluaran, spesifikasi dan harga Nexus 6.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found