PC & Mudah Alih

Cara Batch-Rename Files di Windows 10

Katakan anda perlu menamakan semula dua atau tiga fail di Windows. Anda tidak akan keberatan mengklik beberapa kali dan menaip maklumat yang serupa atau serupa, bukan? Walau bagaimanapun, jika anda perlu melakukan ini sepuluh kali atau lebih, atau mempunyai banyak fail yang perlu anda namakan semula, fail akan menjadi cepat membosankan.

Cara Batch-Rename Files di Windows 10

Sekiranya anda pernah menghadapi situasi seperti ini, anda mungkin tertanya-tanya apakah ada cara cepat untuk menamakan semula banyak fail di Windows 10. Nah, jawapannya adalah ya. Sebenarnya ada beberapa cara untuk melakukannya.

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana menamakan semula fail secara berkumpulan menggunakan Command Prompt dan File Explorer.

Menggunakan Prompt Perintah

Command Prompt adalah alat unik di Windows yang membolehkan anda mengakses dan menjalankan, dengan baik, apa sahaja di dalam OS dan kadang-kadang di luarnya. Selagi anda mengetahui arahan yang betul dan apa yang anda lakukan, itulah. Malangnya, sebilangan besar pengguna Windows 10 tidak tahu bagaimana menggunakan Command Prompt dengan cekap, dan tidak ada yang dapat menyalahkan mereka. Jangan risau, kami tidak berada di sini untuk mengajar anda cara menggunakan Command Prompt. Kami di sini untuk menunjukkan kepada anda bagaimana menggunakannya untuk menamakan semula kumpulan.

Namakan semula Fail Tunggal

Semuanya bermula dengan satu fail. Untuk lebih memahami menamakan semula beberapa fail menggunakan Prompt Perintah, mari kita mulakan dengan menamakan semula satu fail.

 1. Untuk menjalankan Command Prompt, buka menu Start dan cari aplikasi Command Prompt.7o. Anda hanya boleh mengetik cmd atau command prompt, dan hasil carian harus memaparkan aplikasi.

 2. Sebagai alternatif, anda boleh menekan Win + R, ketik cmd, dan tekan Enter untuk akses cepat. Walau apa pun, anda akan melihat tetingkap perintah hitam muncul.

 3. Pertama, anda perlu menavigasi ke lokasi fail. Gunakan sintaks berikut: "cd c: \ path \ to \ file."

 4. Ini sekarang telah membimbing baris arahan ke folder yang dimaksudkan. Sekarang, ketik dir untuk melihat senarai semua fail dalam folder dan tekan Enter.

 5. Sekarang, untuk menamakan semula fail, ketik "ren" original-filename.extension "" dikehendaki-filename.extension ".

 6. Ini akan menukar nama fail yang ditetapkan.

Namakan semula Beberapa Fail

Sekarang setelah anda mengetahui asas penamaan semula dalam Prompt Perintah, sudah tiba masanya untuk beralih ke banyak nama fail.

Sekarang, untuk contoh ini, katakan bahawa anda ingin menamakan semula semua fail .jpg di dalam folder yang mewakili perjalanan percutian musim panas anda. Ini berguna kerana nama fail kemungkinan besar rentetan nombor dan huruf. Inilah cara menamakan semula beberapa fail.

 1. Mulakan dengan menavigasi ke folder yang diinginkan yang mengandungi fail yang ingin anda namakan semula.

 2. Kemudian, ketik perintah ini ren * .jpg ??? - percutian musim panas. Perintah ini akan mengambil semua fail .jpg dalam folder sasaran dan menambahkan pelanjutan "summer-holiday" di akhir nama mereka. Yang ??? bermaksud bahawa tiga huruf pertama dari fail asal akan disimpan. Jika, misalnya, nama file asli adalah "Hiking.jpg", nama baru akan menjadi "hik-summer-vacation.jpg."

Potong Pelbagai Nama

Anda mungkin mahu menjadikan nama fail menjadi lebih pendek dan memberikan kesederhanaan kepada persamaan. Inilah cara memangkas banyak nama secara serentak.

Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai fail .jpg yang perlu dipangkas dengan nama yang telah disesuaikan. Di dalam direktori sasaran, anda dapat menambahkan “ren *. * ??????. *Fungsi. Fungsi ini akan memangkas foto asal kepada bilangan watak yang ditentukan oleh tanda tanya.

Contoh ini akan mengubah fail bernama "mountain_trip.jpg" menjadi "mounta.jpg." Sudah tentu, jika nama failnya berukuran enam aksara atau kurang, ia akan tetap sama. Ini berguna di mana nama fail pendek adalah pilihan yang lebih baik daripada yang panjang.

Ubahsuai Pelbagai Nama

Sekiranya anda ingin menamakan semula bahagian tertentu dari beberapa nama fail dengan nama yang serupa, berikut cara melakukannya.

Sekali lagi, arahkan ke direktori yang berkenaan menggunakan Prompt Perintah. Sekarang, untuk menamakan semula beberapa nama fail yang semuanya dimulai dengan "holiday_2019" sehingga dimulakan dengan "vacay_19," ini adalah perintah yang perlu anda gunakan: "ren vacation_2019 *. * Vacay_19 *. *"

Ini adalah arahan berguna untuk memendekkan nama fail.

Tukar Fail dengan Sambungan Khusus

Anggaplah anda mempunyai pelbagai jenis fail dalam folder dan anda mahu menamakannya dengan pelanjutan .jpg. Prompt Perintah menjadikan ini sangat mudah. Katakan bahawa anda ingin menamakan semula semua fail yang bertajuk "holiday_2019" menjadi "vacay_19", tetapi hanya fail yang mempunyai pelanjutan .jpg.

 1. Mulakan dengan menavigasi ke jalan yang dimaksud.

 2. Kemudian, ketik "ren vacation_2019 * .jpg vacay_19 * .jpg".

Perintah ini akan menamakan semula semua nama fail yang disebutkan, seperti yang ada di atas, tetapi hanya akan melakukannya untuk fail .jpg.

Tukar Sambungan

Kadang kala, anda mungkin mahu menukar peluasan fail untuk beberapa fail. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan fungsi yang disebutkan di atas yang membolehkan anda menukar bahagian nama, tetapi ada cara yang lebih mudah untuk menyelesaikan sesuatu di sini.

Setelah berada di direktori yang dikehendaki, ketik “ren * .jpg * .png"Untuk menukar semua fail .jpg ke fail .png, misalnya. Anda boleh melakukan ini untuk semua sambungan yang tersedia.

Batch Rename Files Menggunakan Penjelajah Fail

Penjelajah Fail di Windows 10 menawarkan ciri menarik yang membolehkan anda menamakan semula banyak fail. Ia sangat mudah dan senang didekati. Mari kita anggap bahawa anda tahu bagaimana untuk menamakan semula satu fail dan segera memulakan pelbagai fail.

Menamakan Semula Beberapa Fail sekaligus

 1. Mulakan dengan menavigasi ke folder di mana anda mahu menamakan semula beberapa fail. Sekiranya di dalam folder ini, anda pasti mahu menukar nama semua fail, gunakan arahan Klik kanan + Seret untuk memilih semuanya atau gunakan pintasan Ctrl + A agar semuanya dipilih secara automatik. Sebagai alternatif, jika anda perlu memilih fail tertentu, tahan kekunci Ctrl dan klik fail yang ingin anda pilih secara berasingan. Sekiranya terdapat banyak fail dalam senarai itu, dan sangat sedikit dari mereka yang tidak mahu dinamakan semula, pilih semuanya, tahan kekunci Ctrl, dan klik fail yang ingin anda hapus pilihan. Begitu juga, anda boleh menggunakan kekunci Shift untuk memilih pelbagai fail.

 2. Sebaik sahaja anda memilih setiap fail yang ingin anda namakan semula, klik kanan mana-mana fail yang dipilih dan kemudian klik Namakan semula dari menu yang muncul.

 3. Ketik nama yang diinginkan yang anda mahu muncul di semua fail dan tekan Enter. Anda akan perhatikan bahawa setiap fail yang telah anda pilih telah diubah namanya menjadi nama yang telah anda pilih, satu-satunya perbezaan di antara mereka, sebagai penambahan nombor, seperti (01), (02), dll.

Sekiranya ini bukan yang anda mahu lakukan, atau anda tidak berpuas hati dengan hasilnya dan ingin mencuba penyelesaian Prompt Perintah, tekan Ctrl + Z untuk mengurungkan penamaan semula. Ini akan segera mengembalikan fail ke nama sebelumnya.

Walaupun menamakan semula beberapa fail melalui Penjelajah Fail cepat, mudah, dan mudah digunakan, ia tidak menawarkan banyak pilihan. Sekiranya anda mencari kepelbagaian pilihan, teruskan dan gunakan Prompt Perintah. Mungkin kelihatan terlalu rumit, tetapi menjadi mudah apabila anda mengetahuinya.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bolehkah saya membuat asal Batch Rename jika saya tidak menyukai hasilnya?

Jika anda menggunakan kaedah File Explorer, seperti yang disebutkan sebelumnya, ya, Anda dapat. Pukul sahaja Ctrl + Z, dan perubahan akan dibuat asal. Anda boleh menggunakan perintah ini untuk perubahan lain yang berkaitan dengan Windows Explorer atau desktop yang anda buat, termasuk memindahkan item ke Recycle Bin.

Dengan kata lain, jika anda menggunakan kaedah Command Prompt, tidak ada cara mudah untuk membatalkan perubahan. Oleh itu, berhati-hatilah ketika menamakan semula fail menggunakan Prompt Perintah, terutama ketika anda melakukannya untuk sebilangan besar fail. Anda boleh merumitkan masalah di sini.

2. Adakah terdapat risiko penamaan semula kumpulan?

Dengan sendirinya, penamaan semula kumpulan tidak berisiko. Sebenarnya, ia sama berisiko dengan mengubah namanya sendiri. Sekiranya anda menukar nama fail atau peluasan fail yang penting untuk fungsi program, atau OS yang anda gunakan, anda benar-benar boleh merosakkan masalah untuk diri sendiri. Sekali lagi, ganti nama fail tersebut dengan cara Windows Explorer yang paling mudah, dan anda masih menghadapi risiko merosakkan perkara.

Penamaan semula kumpulan memberikan risiko yang lebih besar daripada penamaan semula secara berkala dalam arti terdapat lebih banyak perkara yang dapat anda abaikan.

3. Adakah anda mengesyorkan alat pihak ke-3 untuk menamakan semula fail secara berkumpulan?

Batasan kerumitan Penjelajah Fail dan Prompt Perintah telah menghasilkan banyak alat dan aplikasi pihak ketiga yang menggabungkan yang terbaik dari kedua dunia. Satu perkara yang perlu anda ketahui mengenai program-program ini adalah bahawa ia tidak selalu diganti nama khas. Penamaan semula pukal sering diperkenalkan sebagai ciri.

Namun, anda akan menemui pelbagai alat, seperti Utiliti Penukaran Nama Pukal, Renamer Lanjutan, dan ReNamer, yang pakar dalam penamaan semula fail.

Namun, menamakan semula beberapa fail menggunakan Prompt Perintah adalah titik permulaan yang baik untuk memperkenalkan diri kepada alat itu sendiri. Penggunaan Prompt Perintah membentang jauh dari sekadar menamakan semula penggunaan, jadi mengetahui jalan keluarnya selalu diinginkan. Selain itu, pada dasarnya ia adalah batu loncatan untuk pengekodan, jika anda mengikutinya.

Kesimpulannya

Kedua-dua kaedah File Explorer dan Command Prompt dilengkapi dengan kelemahan dan hasil gambar mereka sendiri. Sekiranya anda mencari kaedah penamaan semula yang mudah tanpa terlalu banyak tweak, gunakan File Explorer - lebih mudah dan cepat. Namun, jika anda memerlukan penggantian nama massal lanjutan, Prompt Perintah harus menjadi alat untuk anda. Baiklah, melainkan jika anda ingin berurusan dengan aplikasi dan alat pihak ketiga, iaitu.

Kami berharap bahawa panduan kami dapat membantu anda mengetahui lebih lanjut mengenai penamaan semula kumpulan dan anda telah berjaya melakukan semua penamaan semula yang anda mahukan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau ingin menambah subjek penamaan semula kumpulan, jangan menahan diri dari memukul bahagian komen di bawah teks. Kami dengan senang hati membantu anda.