PC & Mudah Alih

Cara Menggunakan Papan Tulis di Google Meet

Sukar untuk membayangkan pertemuan syarikat yang tepat tanpa papan putih. Dan perjumpaan dalam talian tidak terkecuali. Papan ini membantu sesi percambahan fikiran berjalan lancar dengan berfungsi sebagai alat visualisasi yang kuat.

Cara Menggunakan Papan Tulis di Google Meet

Google Meet mempunyai alat bawaan yang sangat baik yang disebut Jamboard yang berfungsi untuk tujuan yang sama. Tetapi bagaimana sebenarnya anda menggunakan papan putih dalam talian seperti Jamboard?

Nasib baik, melakukannya bukan tugas yang rumit, dan artikel ini berkongsi semua yang perlu diketahui mengenai topik tersebut. Kami akan memberikan arahan dan petua langkah demi langkah tentang penggunaan papan putih di Google Meet di PC, iPhone, dan perangkat Android.

Cara Menggunakan Papan Tulis di Google Meet di PC

Google Meet dipenuhi dengan banyak ciri, dan alat papan putih Jamboard adalah salah satu yang terbaik. Tambahan, percuma untuk digunakan, tanpa mengira status langganan anda.

Untuk menggunakan papan putih di Google Meet, anda perlu memulakan panggilan video terlebih dahulu. Ikuti langkah di bawah untuk maklumat lebih lanjut:

 1. Navigasi ke Google Meet.

 2. Sertailah atau mulakan mesyuarat baru.

 3. Ketuk butang "Aktiviti" dari sebelah kanan bawah skrin. Ia adalah butang dengan segitiga kecil, kotak, dan bulatan di atasnya.

 4. Klik pada "Papan Tulis Putih".

 5. Pilih dari dua pilihan. Anda boleh membuat papan putih baru dengan mengklik "Mulakan papan putih baru" atau memuatkan papan tulis yang ada dari Drive anda dengan mengklik "Pilih dari Drive."

Papan putih kini akan muncul di skrin utama.

Semasa melancarkan papan putih, penting untuk memahami kebenaran akses asas:

 • Semua peserta jemputan kalendar, serta mereka yang berada dalam organisasi yang sama dengan hos papan putih, mempunyai akses edit setelah Jamboard dikongsi.
 • Peserta yang tidak ada di kalendar menjemput tetapi merupakan sebahagian daripada organisasi akan mendapat akses edit ketika mereka diundang ke mesyuarat.
 • Peserta Google Workspace for Education mempunyai akses hanya lihat secara lalai. Untuk mengubahnya, anda perlu memberi mereka akses penyuntingan. Anda juga perlu memberi akses kepada peserta yang menyertai Google Meet setelah Jamboard dikongsi.

Inilah caranya:

 1. Mulakan jem baru.
 2. Klik pada tiga garis mendatar untuk membuka menu.
 3. Pilih "Kongsi".

 4. Masukkan alamat e-mel orang itu dan pilih "Kirim."

Alat Jamboard Asas

Setelah memulakan Meet dan menghidupkan Jamboard, anda akan melihat bar alat di bahagian bawah skrin yang membolehkan anda berinteraksi dengan papan putih anda.

Anda boleh menulis atau melukis jam anda dengan memilih pilihan "Draw" dari bar alat. Anda juga boleh menambahkan bentuk yang berbeza dengan memilih "Alat gambar bantu" di bawah "Lukis". Sekiranya anda ingin menambahkan catatan, pilih "Masukkan nota" dari bar alat.

Masukkan gambar dengan memilih "Pilih gambar" dari bar alat. Anda boleh menambah gambar dari Carian Imej, Carian Web, menambah Pelekat, atau mengambil foto dari kamera anda.

Hantar Jam sebagai PDF

Ciri lain yang berguna dengan Google Meet Jamboard ialah menghantar papan putih sebagai PDF setelah mesyuarat selesai. Inilah cara melakukannya dari Jamboard:

 1. Buka jem.
 2. Klik pada tiga garis mendatar untuk membuka menu dan pilih "Kirim salinan."
 3. Pilih antara "Semua bingkai (PDF)" atau "Bingkai Semasa (PNG)."
 4. Masukkan alamat e-mel penerima.
 5. Klik "Hantar".

Anda juga boleh berkongsi kesesakan dari komputer anda:

 1. Buka jem yang anda mahu hantar.

 2. Klik pada tiga titik menegak dan pilih "Muat turun sebagai PDF" atau "Simpan bingkai sebagai gambar."

 3. Hantar fail melalui Google Mail atau program lain.

Cara Menggunakan Papan Tulis di Google Meet pada iPhone

Malangnya, papan putih Google Meet belum tersedia pada peranti mudah alih. Anda boleh menggunakan aplikasi Jamboard atau aplikasi Google Meet, tetapi anda perlu melakukannya secara berasingan. Dan jika anda cuba membuka Google Meet dari penyemak imbas anda, anda akan diarahkan ke aplikasi Meet sebagai gantinya.

Itulah sebabnya yang terbaik adalah beralih ke komputer anda jika anda benar-benar perlu menggunakan Jamboard Google dan memberikan akses penyuntingan kepada semua orang. Sekiranya tidak, anda boleh menggunakan fungsi skrin kongsi pada peranti anda dan menjadikan aplikasi Jamboard atau alat pihak ketiga yang lain berfungsi sebagai papan putih anda. Anda boleh memuat turun aplikasi yang berbeza dari App Store anda yang mempunyai alat papan putih seperti Miro, Microsoft Whiteboard, dll.

Kami mendasarkan langkah-langkah di bawah ini pada aplikasi Papan Tulis Microsoft kerana ini adalah salah satu pilihan yang paling mudah untuk digunakan, tetapi anda boleh menggunakan perisian yang sesuai.

 1. Navigasi ke App Store dan muat turun aplikasi Papan Tulis Microsoft.

 2. Mulakan panggilan berkumpulan di aplikasi Google Meet anda.

 3. Ketik tiga titik menegak dari kanan bawah skrin.

 4. Ketuk pada pilihan "Share screen" dari menu.

 5. Pilih "Mula berkongsi" untuk mengesahkan.

 6. Anda kini berkongsi skrin dengan semua orang dalam mesyuarat. Navigasi ke halaman utama iPhone anda dan lancarkan aplikasi Papan Tulis Microsoft.
 7. Semua orang dalam mesyuarat akan dapat melihat papan putih.

Anda kini dapat menuliskan idea, menulis nota, atau memvisualisasikan data semasa Google Meet anda dapat dilihat oleh semua orang. Malangnya, orang lain tidak dapat mengedit fail kerana hanya anda yang mempunyai akses ke fail tersebut.

Cara Menggunakan Papan Tulis di Google Meet pada Peranti Android

Sekiranya anda pengguna Android dan ingin memulakan Jamboard semasa Google Meet anda, anda tidak boleh melakukannya secara langsung dari aplikasi. Masih belum ada kemas kini yang membolehkan pengguna telefon pintar membuat papan putih semasa mesyuarat. Sekiranya anda cuba membuka Google Meet dari penyemak imbas anda, anda akan diarahkan ke aplikasi Meet sebagai gantinya.

Namun, ada jalan penyelesaian. Anda boleh menggunakan alat papan putih pihak ketiga dan berkongsi skrin peranti Android anda untuk dilihat oleh peserta Meet. Pilihan ini berfungsi dengan baik jika satu-satunya yang memerlukan akses penyuntingan ke papan putih. Sekiranya anda memerlukan orang lain untuk turut serta, anda harus beralih ke komputer anda.

Beberapa aplikasi papan putih yang popular untuk pengguna Android termasuk Miro, WhiteBoard, dan Microsoft Whiteboard. Kami menggunakan Microsoft untuk contoh di bawah ini, tetapi anda boleh memuat turun aplikasi yang paling senang.

 1. Navigasi ke Play Store dan muat turun aplikasi Papan Tulis Microsoft.
 2. Mulakan panggilan kumpulan di aplikasi Google Meet.

 3. Ketik tiga titik menegak dari kanan bawah skrin.

 4. Pilih "Share screen" dari menu.

 5. Ketik "Mulakan Siaran" untuk mengesahkan.

 6. Anda kini berkongsi skrin dengan semua peserta mesyuarat. Pergi ke halaman utama peranti Android anda dan lancarkan aplikasi Papan Tulis.
 7. Semua orang dalam perjumpaan akan dapat melihat papan putih, tetapi mereka tidak mempunyai hak mengedit.

Jadikan Brainstorming Lebih Efisien di Google Meet

Papan putih boleh menjadi penyelamat sebenar ketika mencatat idea semasa perjumpaan. Kemudahan penggunaan mereka memastikan semua orang berkongsi idea mereka dengan serta-merta. Nasib baik, Google Meet mempunyai alat papan putih khusus, Jamboard, untuk tujuan tersebut. Untuk memanfaatkan sepenuhnya fitur-fiturnya, sebaiknya jalankan Google Meet anda di komputer anda.

Semoga artikel ini membantu anda meningkatkan produktiviti acara seterusnya dengan alat papan putih yang hebat. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan topik, berikan komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found