Permainan

Cara Menyembunyikan Permainan di PS4

Seperti kebanyakan pengguna PlayStation 4, ada kemungkinan besar perpustakaan permainan digital anda sedikit tidak teratur dan tidak kemas. Semasa anda terus membeli, bermain, dan melupakan permainan, perpustakaan anda menjadi penuh dengan tajuk PS4 yang tidak anda mainkan pada masa ini. Ini menjadikannya agak sukar untuk menavigasi perpustakaan anda dan mencari permainan yang anda mahukan.

Cara Menyembunyikan Permainan di PS4

Nasib baik, PS4 memang menawarkan ciri untuk menyembunyikan setiap permainan di perpustakaan anda yang anda mahukan. Sekiranya anda ingin menyembunyikan permainan yang sudah anda kalahkan, atau anda hanya berusaha sedikit lebih teratur, yang diperlukan hanyalah beberapa langkah mudah untuk membersihkan perpustakaan PS4 anda. Selain menyembunyikan permainan dari perpustakaan, anda juga dapat mengubah suai aktiviti anda, sekiranya anda ingin memiliki lebih banyak privasi ketika bermain.

Oleh itu, tanpa membuang masa lagi, mari kita lihat bagaimana anda dapat menyembunyikan permainan anda dari perpustakaan PS4 dan cara menyembunyikan suapan aktiviti anda.

Bolehkah Anda Menyembunyikan Permainan Tertentu di PS4?

Oleh itu, perpustakaan PS4 anda dipenuhi dengan puluhan atau bahkan ratusan judul permainan video, yang kebanyakannya anda tidak berminat untuk bermain pada masa ini. Kalaulah ada cara untuk membersihkan barang sedikit demi sedikit untuk memudahkan mencari permainan yang anda mahu mainkan.

Nasib baik, PS4 anda membolehkan anda melakukan perkara yang betul. Dengan hanya beberapa langkah pantas, anda dapat menyembunyikan permainan yang anda mahukan di perpustakaan PS4 anda.

Menyembunyikan Permainan di Perpustakaan Permainan

Sekiranya anda tidak mahu permainan tertentu muncul semasa anda menyenaraikan perpustakaan permainan anda, anda boleh menyembunyikannya dalam beberapa langkah:

 1. Hidupkan PS4 anda dan tunggu Papan Pemuka untuk memuatkan.
 2. Dari papan pemuka anda, tatal ke papan pemuka anda Perpustakaan.

  perpustakaan ps4

 3. Di Perpustakaan, pergi ke Dibeli untuk melihat semua permainan yang anda beli di akaun PSN anda.

  Permainan menyembunyikan PS4

 4. Pergi ke mana-mana permainan yang anda mahu sembunyikan dari menu ini.
 5. Tekan Pilihan kekunci pada pengawal PS4 anda.
 6. Cari Jangan Tunjukkan Item Kandungan di (Dibeli) dan klik padanya.sembunyikan permainan di ps4

Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda dapat membuat permainan apa pun di perpustakaan anda hilang, dan hanya permainan yang anda ingin tonton akan tetap terlihat. Dan jangan risau, anda tidak akan membuang permainan ini. Anda hanya menyembunyikannya dari pandangan untuk menguraikan perpustakaan anda.

Perlu diingat, dan ini hanya berlaku untuk bahagian ‘Dibeli’ di perpustakaan anda. Sekiranya anda menyusun mengikut kategori lain, permainan yang anda sembunyikan masih akan muncul.

Cara Mendedahkan Permainan Perpustakaan Tersembunyi

Pada waktunya, anda mungkin berubah pikiran untuk menyembunyikan beberapa permainan anda. Inilah cara anda dapat mendedahkan permainan tersembunyi:

 1. Navigasi kembali ke anda Perpustakaan.
 2. Tekan Pilihan pada alat kawalan anda.
 3. Pilih Periksa Item Kandungan Tersembunyi

Tunggu sistem memproses permintaan anda, dan anda akan melihat semua permainan tersembunyi anda lagi.

Harus diingat bahawa pilihan ini akan menunjukkan semua dan semua permainan yang telah anda sembunyikan. Oleh itu, jika anda hanya mahu membongkar satu permainan tertentu, anda harus kembali dan menyembunyikan setiap permainan lain secara manual.

Menyembunyikan Permainan dalam Suapan Aktiviti Anda

Privasi adalah penting. Anda harus sentiasa mengawal maklumat yang dapat dilihat oleh pengguna PS4 lain mengenai anda.

Suapan aktiviti anda adalah tempat di mana pengguna lain dapat melihat permainan yang anda mainkan, skor anda, piala anda, dan banyak lagi. Sekiranya anda ingin menyembunyikan beberapa permainan, sehingga pengguna lain tidak melihat aktiviti anda, anda boleh menggunakan kaedah ini:

 1. Pergi ke anda Profil menu.
 2. Pilih Permainan.
 3. Pilih mana-mana permainan dalam senarai.
 4. Tekan Pilihan kekunci pada alat kawalan anda.
 5. Pilih Tetapan Permainan Tersembunyi. Tetingkap baru akan muncul.
 6. Pilih Permainan Tersembunyi untuk PS4.
 7. Pilih semua permainan yang ingin anda sembunyikan dari suapan aktiviti anda.

Perlu diingat bahawa semasa anda menyembunyikan permainan dari suapan aktiviti anda, anda masih dapat melihatnya dari profil anda. Satu-satunya perubahan ialah pengguna lain yang mengunjungi profil anda tidak akan melihat maklumat mengenai permainan yang dipilih.

Sembunyikan Log Aktiviti dengan Kaedah Alternatif

Anda juga dapat menyesuaikan suapan aktiviti anda melalui PlayStation 4 anda Tetapan privasi. Untuk mengakses Tetapan Privasi anda, arahkan ke Tetapan pilihan di bahagian kanan atas papan pemuka PS4 anda. Ikon kotak alat mewakili menu Tetapan.

Setelah masuk ke dalam menu Tetapan, tatal sehingga anda mendapat pilihan untuk mengakses Tetapan Privasi anda. Sebelum anda dapat menyesuaikan tetapan ini, anda perlu memasukkan semula kata laluan akaun anda. Oleh itu, pastikan maklumat log masuk akaun anda tersedia.

tetapan ps4

Di menu Tetapan Privasi, tatal ke bawah hingga anda melihatnya Permainan Tersembunyi pilihan. Apabila anda memilihnya, ini akan membawa anda kembali ke suapan aktiviti anda. Dari sana, anda boleh memilih permainan mana yang hendak disembunyikan dari suapan aktiviti anda.

Cara Mendedahkan Permainan Umpan Aktiviti Tersembunyi

Sekiranya anda ingin membuka permainan suapan aktiviti anda, anda boleh melakukannya dengan mudah. Ikuti tiga langkah berikut:

 1. Akses anda Permainan Tersembunyi menu. Anda boleh menggunakan salah satu daripada dua kaedah yang telah dijelaskan sebelumnya dalam artikel ini.
 2. Nyahtanda semua permainan yang anda ingin dedahkan lagi.
 3. Sahkan perubahan.

Ini akan mengembalikan semua permainan yang anda hapus centang kembali ke suapan aktiviti. Ini bermaksud bahawa semua maklumat baru akan dapat dilihat oleh semua orang. Ini merangkumi semua skor dan piala terkini yang anda peroleh, masa bermain anda, dan semua aktiviti anda semasa permainan disembunyikan.

Sudah tentu, jika anda berubah fikiran, anda boleh kembali dan menyembunyikan permainan dari suapan aktiviti anda sekali lagi.

Cara Memadam Permainan di PS4 Anda

Mari kita bahas bagaimana membuang permainan dari PS4 anda sepenuhnya. Kadang-kadang menyembunyikan kandungan tidak cukup, permainan masih secara teknikal masih memerlukan memori. Sekiranya anda ingin mengosongkan sedikit ruang dan membuang permainan itu, anda tidak lagi bermain lakukan ini:

 1. Lawati Perpustakaan PlayStation seperti yang anda lakukan di atas.
 2. Sorot permainan yang ingin anda hapus dengan menatal ke atasnya
 3. Klik butang pilihan pada pengawal
 4. Gunakan menu pop timbul di sebelah kanan untuk menyorot ‘Delete’ dan klik padanya
 5. Tekan ‘OK’ untuk mengesahkan

Permainan masih boleh dimuat turun pada masa akan datang.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyembunyikan aktiviti permainan saya di PS4?

Setelah berjaya menyembunyikan permainan dari perpustakaan anda, anda mungkin ingin tahu jika anda dapat menyembunyikannya dari aktiviti permainan anda. Setiap kali anda bermain permainan, mereka yang dapat anda temui dapat melihat permainan mana yang anda mainkan di PS4 atau bahkan di aplikasi mudah alih.u003cbru003eu003cbru003e Sayangnya, tidak ada cara untuk menyembunyikan aktiviti permainan anda tetapi anda boleh muncul di luar talian. Ini adalah satu-satunya penyelesaian untuk anda bermain permainan anda tanpa orang lain mengetahui tajuknya.

Adakah menyembunyikan permainan juga menyembunyikan aktiviti dan piala saya?

Nasib baik ya. Semasa anda menyembunyikan permainan, semua bukti bahawa anda telah bermain atau memuat turun permainan itu juga tersembunyi. Sekiranya anda hanya ingin menyembunyikan beberapa piala dan bukan yang lain, anda akan kecewa kerana mengetahui bahawa pilihan itu tidak tersedia (melainkan 0% piala).

Kesimpulannya

Kekacauan digital boleh menjadi sangat menjengkelkan. Ketika datang ke PS4 anda, mudah untuk perpustakaan anda menjadi tidak kemas ketika anda terus membeli dan memainkan pelbagai permainan yang berbeza. Nasib baik, ada cara untuk menyembunyikan permainan anda dari pandangan dan menyembunyikan aktiviti anda untuk meningkatkan privasi anda.