PC & Mudah Alih

Cara Menambah Akaun Gmail ke Outlook

Seperti yang anda ketahui, Outlook serasi dengan semua penyedia perkhidmatan e-mel utama.

Cara Menambah Akaun Gmail ke Outlook

Oleh kerana kebanyakan orang mempunyai sekurang-kurangnya satu akaun Gmail, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat menambahkan akaun anda ke Outlook. Kami akan menerangkan prosesnya untuk peranti desktop dan mudah alih kerana ia agak berbeza. Selain itu, kami akan menunjukkan kepada anda cara memanfaatkan sepenuhnya.

Cara Menambah Gmail ke Outlook pada PC Windows 10

Selepas kemas kini baru-baru ini, Outlook dan Gmail menjadi lebih serasi. Menambah akaun Gmail ke Outlook tidak pernah semudah ini, dan kami sekarang akan menerangkan bagaimana melakukannya pada sistem Windows 10.

Catatan: Ia berfungsi sama tidak kira anda menambahkan akaun Gmail pertama atau yang lain.

 1. Buka Outlook dan klik 'Fail,' yang terletak di sudut kanan atas. Klik 'Tambah akaun' di halaman baru.

 2. Taipkan alamat Gmail anda dan klik pada ‘Sambung’ butang.

 3. Masukkan kata laluan anda dan klik 'Log masuk.' Sekiranya anda menggunakan pengesahan 2 faktor, kini anda akan menerima pesanan teks dengan kod pengesahan. Masukkan kod yang diterima dan klik 'Selesai.'

 4. Anda sekarang akan diminta untuk membenarkan kebenaran tertentu. Setelah diterima, klik ‘Selesai’ untuk menyelesaikan penambahan akaun anda.

Apabila tetingkap kebenaran muncul, anda akan ditanya perkara biasa: membenarkan Outlook membaca, menulis, dan menghantar e-mel, dan juga mengakses beberapa maklumat peribadi anda. Untuk memanfaatkan Outlook sepenuhnya, kami mencadangkan agar anda membenarkan semua pilihan.

Selain itu, anda boleh menerima e-mel dengan amaran bahawa log masuk baru telah dikesan. Jangan bimbang tentang itu, kerana ini adalah ciri keselamatan akaun Gmail anda. Anda mungkin perlu membuka pemberitahuan pada telefon pintar dan memilih "Ya, itu saya." atau yang serupa, bergantung pada sistem yang digunakan.

Sekiranya anda ingin menambah banyak akaun Gmail, itu juga mudah. Sebelum anda klik pada final 'Selesai,' anda akan melihat kotak kosong di bawahnya. Yang harus anda lakukan ialah memasukkan alamat dan kata laluan Gmail anda, dan kemudian mengulangi proses untuk setiap akaun Gmail yang ingin anda tambahkan.

Cara Menambah Gmail ke Outlook pada Peranti Android

Cara terbaik untuk menambahkan akun Gmail ke Outlook di Android adalah dengan menggunakan aplikasi Outlook Android. Muat turun aplikasi jika anda belum melakukannya. Percuma dan senang digunakan.

Catatan: Untuk mengikuti panduan kami, anda semestinya sudah mempunyai akaun Gmail. Outlook untuk Android tidak membenarkan anda membuat akaun Gmail baru, kerana anda hanya boleh log masuk dengan yang sudah ada.

 1. Buka aplikasi Outlook dan ketuk ‘Mulakan.’

 2. Ketik Akaun Google Connect. Sahkan dengan mengetuk OK.

Langkah 2

Ketik Akaun Google Connect. Sahkan dengan mengetuk OK.

Sekiranya anda mahu Outlook mengakses Kenalan anda, ketuk Benarkan. Ketik Tambah Akaun.

Sekiranya Outlook mengenali akaun Gmail anda, anda hanya perlu memasukkan kata laluan anda. Jika tidak, masukkan alamat dan kata laluan Gmail anda dan ketik 'Log masuk.'

Anda kemudian akan ditanya sama ada anda mahu membenarkan Outlook mempunyai akses luar talian ke e-mel anda. Untuk mengesahkan, ketik 'Benarkan.' Jika tidak, ketik 'Tolak.'

Untuk prestasi terbaik, kami mencadangkan agar anda membenarkan akses luar talian, sebagai tambahan kepada arahan tambahan yang mungkin muncul. Aplikasi ini akan berfungsi lebih pantas dan lebih lancar.

Sebaliknya, jika anda menggunakan Outlook dengan alamat e-mel lain, itu juga baik. Anda sentiasa dapat menambahkan akaun Gmail anda, dan sekarang kami akan menunjukkan kepada anda caranya:

 1. Buka aplikasi Outlook.

 2. Ketik Menu.

 3. Ketik pada Tetapan.

 4. Ketik Tambah Akaun.

 5. Masukkan alamat Gmail anda.

 6. Ketik Teruskan.

 7. Masukkan kata laluan anda.

 8. Ketik Log masuk.

 9. Sahkan akaun anda dan aktifkan Outlook untuk membuat perubahan pada peranti anda, jika diminta.

Cara Menambah Gmail ke Outlook pada iPhone

Sama seperti Android, ada juga aplikasi Outlook untuk peranti iOS. Anda boleh memuat turunnya secara percuma di App Store. Ada dua cara untuk menambahkan Gmail ke Outlook di Android: Penyediaan automatik melalui akaun Google yang anda log masuk atau penyisipan manual akaun Gmail anda.

Catatan: Untuk meneruskan, anda semestinya sudah memiliki akun Gmail, yang tidak dapat Anda buat di dalam aplikasi Outlook.

Pilihan # 1: Persediaan Automatik

Sekiranya proses ini gagal, cuba proses manual dalam "Pilihan # 2."

 1. Buka aplikasi Outlook dan ketuk 'Tambah Akaun E-mel.'

 2. Masukkan alamat Gmail anda. Ketik 'Log masuk dengan Google.' Masukkan kata laluan anda. Ketik 'Log masuk untuk mengesahkan.' Anda mungkin diminta untuk mengesahkan akaun anda atas alasan keselamatan. Anda boleh melakukannya menggunakan nombor telefon anda.

 3. Akhirnya, anda perlu memberikan kebenaran tertentu kepada aplikasi dengan mengklik ‘Benarkan’ atau 'Sahkan.'

Di sana anda memilikinya! Anda kini mempunyai akses Gmail di Outlook. Sekiranya anda tidak dapat menambahkan Gmail menggunakan akaun Google anda yang dilog masuk seperti yang dijelaskan di atas, ada cara lain untuk mendapatkannya. Cuba sediakan akaun anda secara manual.

Pilihan # 2: Menambah Gmail ke Outlook pada Android secara manual

Sekiranya proses dalam "Pilihan # 1" di atas tidak dapat menambahkan akaun Gmail anda menggunakan kelayakan log masuk, anda perlu menambahkannya secara manual. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Buka aplikasi Outlook dan ketuk 'Tambah akaun.'

 2. Masukkan alamat Gmail anda.

 3. Ketik ‘Sediakan Akaun Secara Manual.’

 4. Anda kemudian akan melihat skrin baru di mana anda boleh memilih penyedia e-mel anda.

 5. Ketik pada ‘Google’ ikon.

 6. Masukkan alamat Gmail anda sekali lagi.

 7. Masukkan kata laluan anda dan pilih sama ada akan terus masuk atau tidak dan kemudian klik 'Log masuk.'

 8. Sahkan akaun anda dan aktifkan Outlook untuk membuat perubahan pada iPhone anda, jika diminta.

Soalan Lazim Tambahan

Masih bolehkah saya menggunakan pengesahan 2 faktor dengan Gmail & Outlook?

Ya, anda masih boleh menggunakan pengesahan yang disempurnakan dengan Gmail dan Outlook. Sebenarnya, pengesahan dua faktor disyorkan untuk semua akaun e-mel. Sekiranya anda menggunakan aplikasi mudah alih, anda tidak akan menghadapi masalah. Namun, beberapa versi desktop Outlook, terutama versi lama, tidak akan membenarkan anda masuk dengan cara itu.

Jangan risau kerana ada penyelesaian yang mudah. Anda hanya perlu mendapatkan 'Kata Laluan Apl,' yang terletak di Tetapan di bawah 'Pilihan Keselamatan Tambahan.' Anda kemudian boleh menggunakan kata laluan yang dihasilkan dan bukannya kod keselamatan jika aplikasi tidak menerimanya. Apa sahaja yang anda lakukan, anda harus meneruskan pengesahan 2 faktor, walaupun lebih rumit.

Adakah Outlook percuma di Windows, Android, dan iPhone?

Terdapat versi Outlook percuma untuk setiap platform di atas. Namun, kerana versi percuma terhad untuk penggunaan peribadi, ia mungkin tidak memiliki semua pilihan yang anda perlukan. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan Outlook untuk perniagaan, anda mungkin perlu membeli langganan Office 365 untuk faedah premium.

Sebagai pelanggan Office 365, anda mendapat pelbagai ciri seperti antara muka tanpa iklan, keselamatan e-mel maju, penyimpanan e-mel 50GB, dan sokongan pelanggan premium. Anda juga mendapat akses ke aplikasi dan alat lain yang hanya tersedia untuk pelanggan. Harga langganan mungkin berbeza-beza bergantung pada wilayah anda dan ukuran syarikat anda.

Log masuk Gmail saya tidak berfungsi, apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk log masuk, ini mungkin disebabkan oleh salah satu daripada dua sebab yang paling biasa: IMAP (Protokol Akses Mesej Internet) atau 'Aplikasi yang kurang selamat' pilihan dimatikan dalam akaun Gmail anda. Tidak ada yang perlu dikhawatirkan, kerana ini bermaksud bahawa akaun Gmail anda berusaha melindungi anda dari potensi malware.

Anda boleh menemui kedua-dua ciri di atas dalam Tetapan Gmail. Sekiranya salah satu atau kedua-duanya dimatikan, pastikan untuk mengaktifkannya sebelum anda cuba log masuk dengan Gmail sekali lagi. Tidak semestinya ada masalah pada masa ini.

Sebaliknya, jika masalah ini berlaku pada telefon anda, mungkin anda sudah lama tidak mengemas kini aplikasi Outlook. Periksa dan lihat apakah ada kemas kini yang tersedia. Mengemas kini ke versi terkini bukan sahaja dapat menyelesaikan masalah ini tetapi juga menjadikan aplikasi lebih pantas dan cekap.

Pemikiran Akhir tentang Menambah Akaun Gmail ke Outlook

Semoga penyatuan akaun Gmail anda ke Outlook berakhir tanpa masalah. Langkah-langkah dalam artikel ini serupa dengan menambahkan alamat e-mel lain oleh mana-mana penyedia utama. Keindahan dunia digital masa kini adalah bahawa semua alat dihubungkan untuk kemudahan dan prestasi yang diperkemas, dengan andaian semuanya disusun dengan betul. Selanjutnya, setiap kemas kini Outlook biasanya membawa pilihan baru dan menarik, yang menjadikannya bermanfaat secara menyeluruh.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found