Internet

Bolehkah Anda Membayar Tunai dengan Lyft

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana membayar wang tunai untuk perjalanan Lyft anda - anda tidak bernasib baik. Pilihan ini bahkan tidak tersedia. Dalam dunia moden hari ini, perkhidmatan pemanduan gaya teksi usang digantikan oleh syarikat pengangkutan baru, seperti Uber, CAR: GO, dan Lyft - yang tidak lagi menerima wang tunai sebagai bentuk pembayaran.

Bolehkah Anda Membayar Tunai dengan Lyft

Dalam panduan ini, kami akan melalui pelbagai kaedah pembayaran yang diterima oleh Lyft. Kami juga akan menjawab beberapa soalan umum mengenai dasar pembayaran Lyft.

Kaedah Pembayaran Lyft

Lyft adalah aplikasi mudah alih yang berpangkalan di AS yang menawarkan pelbagai perkhidmatan kenderaan, seperti menunggang kereta, pilihan untuk menyewa kereta, dan skuter bermotor. Lyft juga menawarkan sistem berkongsi basikal dan perkhidmatan penghantaran makanan. Setelah anda membuat akaun di aplikasi mudah alih atau laman web mereka, anda boleh memohon mana-mana pilihan ini.

Anda boleh meminta pelbagai jenis perjalanan - bukan sahaja kereta, motosikal dan skuter juga - dan anda juga boleh meminta perjalanan untuk orang lain. Semasa menggunakan perkhidmatan Lyft, anda dapat meningkatkan keselamatan dengan berkongsi lokasi dengan rakan dan keluarga anda. Ini hanya beberapa ciri berguna yang ditawarkan Lyft.

Mengenai kaedah pembayaran yang tersedia di Lyft, ada beberapa pilihan untuk dipilih. Walaupun anda tidak dapat membayar tunai untuk perjalanan Lyft, anda boleh membayar dengan akaun Lyft anda, kad debit / kredit anda, atau menggunakan kad hadiah Lyft.

Dalam panduan ini, kami akan melalui setiap kaedah pembayaran ini langkah demi langkah.

Tambah Wang Tunai ke Akaun Tunai Lyft

Selepas setiap perjalanan Lyft, anda akan diminta menilai pemandu anda dan memberi maklum balas mengenai perjalanan anda. Setelah selesai, pemandu anda akan meminta anda mengesahkan kaedah pembayaran anda.

Anda boleh menetapkan kaedah pembayaran lalai ke akaun Lyft anda, yang juga disebut "Lyft Cash." Untuk menggunakan mana-mana perkhidmatan pengangkutan Lyft, anda perlu mempunyai wang di akaun Lyft anda, yang dihubungkan terus ke akaun bank anda. Anda boleh memindahkan wang dari akaun bank ke akaun Lyft anda dalam beberapa saat, yang secara automatik akan digunakan untuk perjalanan Lyft semasa anda.

Sekiranya anda ingin menambahkan wang tunai ke akaun Lyft Cash anda, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka aplikasi Lyft pada telefon anda.
 2. Pergi ke menu anda di sudut kiri atas skrin anda.

 3. Cari tab "Pembayaran" dan ketik padanya.

 4. Pergi ke "Kad Tunai Lyft."
 5. Pilih pilihan "Tambah wang tunai".
 6. Masukkan jumlah wang yang ingin anda tambahkan ke akaun Lyft Cash anda.
 7. Pilih "Selesai."
 8. Ketuk pilihan "Check Out".
 9. Pilih kaedah pembayaran pilihan anda untuk membayar perjalanan Lyft.
 10. Pilih "Pembelian."

Itu sahaja yang ada. Apabila pembayaran anda selesai, anda akan menerima e-mel dengan resit, beserta maklumat pembayaran. Pembayaran anda juga akan segera diserahkan ke sistem Lyft.

Anda boleh mengulangi langkah ini setiap kali kehabisan wang tunai di akaun Lyft Cash anda. Sekiranya anda tertanya-tanya apa yang berlaku apabila anda tidak mempunyai cukup wang di akaun Lyft Cash anda untuk menampung perbelanjaan penuh, perbezaan akan diambil dari kaedah pembayaran lalai anda - akaun bank anda.

Sekiranya anda ingin menguruskan akaun Lyft Cash, anda boleh menggunakan pilihan "Isi semula automatik". Sekiranya anda mengaktifkan ciri ini, akaun Lyft Cash anda akan diisi semula secara automatik apabila terdapat kurang dari $ 15 dolar pada akaun anda. Lyft melakukan ini dengan mengambil baki dari kaedah pembayaran lalai anda.

Untuk mengaktifkan ciri ini, cukup pergi ke Pembayaran, dan alihkan suis "Isi semula automatik". Sekiranya anda berubah fikiran, anda boleh mematikan ciri ini pada bila-bila masa.

Anda juga mempunyai pilihan untuk menambahkan kad hadiah anda ke akaun Lyft Cash anda. Ini adalah bagaimana ia dilakukan:

 1. Buka Lyft.
 2. Ketik tiga garis mendatar di sudut kiri atas skrin anda.

 3. Pergi ke "Pembayaran."

 4. Cari ikon kad hadiah pada menu dan ketik padanya.

 5. Masukkan kod kad hadiah dan PIN anda.

Menggunakan kad hadiah anda adalah mudah, dan anda boleh mengulangi proses ini setiap kali anda menerima kad hadiah baru.

Tambahkan Wang Tunai ke Kad Kredit Prabayar untuk Lyft Rides

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan Lyft Cash, anda boleh membayar perkhidmatan Lyft dengan kad kredit, kad debit, akaun bank, kad prabayar, peruncit, dan kad hadiah digital. Sebaliknya, Lyft tidak membenarkan anda membayar perkhidmatan mereka menggunakan kad komuter, Google Pay, Venmo, PayPal, dan Apple Pay.

Kad kredit prabayar tidak disambungkan ke akaun bank anda; sebaliknya, anda hanya mempunyai pilihan untuk membelanjakan wang yang telah anda tambahkan ke kad prabayar terlebih dahulu. Anda boleh menambahkan wang tunai ke kad prabayar dengan beberapa cara:

 • Depositkan pembayaran ke kad prabayar anda.
 • Pindahkan wang tunai dari akaun bank anda, atau kad prabayar lain.
 • Beli "pek muat semula" untuk menambahkan wang ke kad prabayar anda.

Setelah anda menambahkan wang tunai ke kad kredit prabayar anda, ini adalah cara anda boleh menetapkannya sebagai kaedah pembayaran lalai di Lyft:

 1. Buka aplikasi Lyft anda.
 2. Ketik tiga garis mendatar di sudut kiri atas skrin anda.

 3. Pergi ke "Pembayaran."

 4. Di bahagian "Kaedah pembayaran", cari "Tambah Kad" dan ketuk padanya.

 5. Taipkan nombor kad prabayar anda dan maklumat lain.
 6. Pilih "Simpan."

Kini anda dapat menggunakan kad kredit prabayar anda untuk membayar perkhidmatan Lyft.

Tambahkan Wang Tunai ke Akaun Bank Anda dan Gunakan Kad Bank Anda untuk Lyft

Kaedah pembayaran lain untuk perjalanan Lyft anda adalah dengan akaun bank anda. Lyft menerima semua jenis kad kredit - MasterCard, Visa, dan Discover. Untuk menggunakan kaedah pembayaran ini, anda mesti mempunyai wang tunai sebenar di akaun bank anda. Menambah wang tunai ke akaun bank biasanya termasuk masuk ke bank anda, atau memindahkan wang dari akaun lain.

Setelah anda menambahkan wang tunai ke akaun bank anda, ikuti langkah di bawah untuk menggunakan kad bank anda sebagai kaedah pembayaran lalai untuk Lyft:

 1. Buka aplikasi Lyft pada telefon anda.
 2. Ketik tiga garis mendatar di sudut kiri atas skrin anda.
 3. Pergi ke tab "Pembayaran".
 4. Cari pilihan "Kaedah pembayaran".
 5. Ketik "Tambah kad."
 6. Masukkan butiran kad bank anda ke ruangan.
 7. Ketik "Simpan."

Itu sahaja yang ada. Anda boleh menggunakan kaedah ini setiap kali anda ingin mengemas kini kaedah pembayaran anda di Lyft.

Soalan Lazim

Bolehkah Anda Memberi Tip kepada Pemandu Dengan Wang Tunai?

Sekiranya anda ingin memberi petunjuk kepada pemandu anda, anda boleh memberikan wang tunai kepadanya, atau anda boleh menggunakan aplikasi Lyft. Sekiranya anda memilih yang terakhir, anda mempunyai dua pilihan. Anda boleh memberi petunjuk kepada pemandu dengan segera atau melakukannya kemudian.

Sekiranya anda mahu melakukannya lebih awal daripada kemudian, berhati-hatilah; anda hanya mendapat dua jam Kaedah ini hanya boleh dilakukan jika anda masih belum membayar perjalanan dan jika anda belum memberi penilaian kepada pemandu. Sekiranya anda ingin memberi petunjuk kepada pemandu anda pada masa yang sama anda membayar perjalanan anda, yang perlu anda lakukan ialah memasukkan jumlah keseluruhan pada aplikasi Lyft anda. Ini termasuk wang tunai untuk perkhidmatan Lyft dan jumlah tambahan untuk tip.

Sekiranya anda mahu melakukannya kemudian, anda mesti mencari pemandu anda di tab "Sejarah Ride". Sebaik sahaja anda mencari pemandu anda dalam senarai, pilih pilihan "Tip driver". Anda hanya mempunyai 72 jam untuk kaedah ini. Walau bagaimanapun, petua dalam aplikasi mestilah di bawah $ 50.

Mengapa Anda Tidak Boleh Membayar Tunai untuk Lyft Rides?

Bayaran tunai untuk perkhidmatan Lyft tidak tersedia. Seperti CAR: GO, Lyft hanya menerima pembayaran dalam bentuk kad kredit dan debit atau kad lain yang dikaitkan dengan akaun bank.

Saya tidak melihat pilihan untuk menambah wang tunai Lyft. Apa yang sedang berlaku?

Sekiranya anda mengikuti arahan di atas tetapi tidak melihat pilihan tunai Lyft kerana itu belum tersedia untuk semua penunggang. Syarikat tidak memberi kami jangka masa bahawa ciri tersebut akan tersedia. Anda masih boleh membeli kad hadiah dan menambahkan dana ke akaun Lyft anda dengan cara itu.

Pilih Kaedah Pembayaran yang Sesuai untuk Anda

Sekarang anda tahu bagaimana membayar perkhidmatan pengangkutan Lyft. Anda mempunyai pilihan untuk menggunakan akaun Lyft Cash, kad hadiah, atau hanya menghubungkan akaun anda ke kad bank anda. Anda juga tahu cara mengemas kini kaedah pembayaran lalai dan memberi petunjuk kepada pemandu.

Bagaimana anda biasanya memilih untuk membayar perjalanan Lyft? Adakah anda menggunakan kaedah yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.