PC & Mudah Alih

Cara Memberitahu Jika Ada Orang Lain Menggunakan Akaun Twitter Anda

Pada masa lalu, Twitter sering dikritik kerana langkah keselamatannya yang agak longgar. Namun, dalam beberapa tahun terakhir, mereka telah mengatasi masalah ini, dan tweet tidak pernah lebih selamat.

Cara Memberitahu Jika Ada Orang Lain Menggunakan Akaun Twitter Anda

Namun, tidak ada platform media sosial yang sempurna, dan pelanggaran berlaku. Sekiranya anda bimbang orang lain telah menggunakan akaun Twitter anda, anda pasti ingin mengetahui cara mengetahui dengan pasti.

Tetapi adakah anda dapat memberitahu dengan tepat siapa yang bermain-main dengan profil Twitter anda? Jawapannya adalah ya dan tidak. Anda mungkin dapat mengesan aktiviti yang mencurigakan, tetapi itu tidak bermaksud anda akan mengetahui siapa pelakunya.

Cara Melihat Penggunaan Aktif Terakhir

Sekiranya anda pengguna Twitter biasa, anda mungkin menatal halaman anda berkali-kali sehari. Walaupun anda hanya perlu membaca tweet lucu daripada mengambil bahagian dalam perbahasan politik. Tetapi anda juga boleh menge-tweet diri anda dengan kuat.

Sekiranya demikian, lebih mudah untuk melihat adanya aktiviti yang mencurigakan di akaun Twitter anda. Tiba-tiba, ada balasan dan sebutan bahawa anda tidak ingat menyiarkannya. Atau DM anda mengandungi mesej rawak.

Ini boleh menjadi penyebab utama kebimbangan, jadi penting untuk menyiasat masalah ini. Anda mungkin tahu dengan tepat ketika anda terakhir aktif di Twitter, dan itu bagus kerana anda memerlukan maklumat tersebut.

Berita baiknya ialah anda dapat memeriksa semua sesi Twitter terbaru anda dan dari mana peranti asalnya. Berita buruknya ialah jika anda telah mematikan ciri Lokasi Tepat, anda mungkin tidak dapat mempelajari lebih lanjut mengenai masalah tersebut. Tetapi pertama, mari kita lihat bagaimana anda memeriksa status aktif dan sejarah log masuk Twitter anda.

Dari iPhone atau Android

Menggunakan Twitter melalui aplikasi iOS dan Android selalunya lebih senang daripada penyemak imbas. UI jauh lebih responsif, dan terdapat sedikit suara setiap kali anda menyegarkan suapan anda yang memberi anda rasa yakin.

Oleh itu, jika anda ingin memeriksa sejarah log masuk Twitter anda melalui aplikasi Twitter, itu adalah proses yang mudah. Tidak kira sama ada anda menggunakan iPhone atau peranti Android, langkahnya akan sama:

Ketik Gambar Profil

Buka aplikasi Twitter di telefon anda dan ketik gambar profil anda di sudut kiri atas skrin.

Ketik Tetapan & Privasi

Tatal ke bawah dan pilih pilihan Tetapan dan privasi.

Ketik ‘Aplikasi dan Sesi’

Sekarang, pilih Akaun, diikuti oleh Aplikasi dan Sesi.

Di bahagian atas skrin, anda akan melihat Aplikasi lain yang disambungkan ke akaun Twitter anda. Tetapi di bawah anda akan melihat bahagian Sesi. Twitter akan menunjukkan bahawa anda Aktif sekarang dari telefon anda dan juga akan menunjukkan lokasi anda.

Tetapi anda juga akan melihat keseluruhan senarai sesi yang sedang aktif. Anda boleh mengklik masing-masing dan melihat tarikh, waktu, dan lokasi masuk awal, serta peranti mana yang digunakan untuk akses.

Anda mungkin akan mengenali semua peranti dan sesi anda, tetapi anda mungkin juga melihat aktiviti dan peranti yang tidak anda kenali. Oleh itu, cubalah dan ingat jika anda telah menggunakan telefon rakan atau log masuk di tempat kerja beberapa kali. Juga, jangan biarkan cap lokasi mengejutkan anda.

Seperti disebutkan, jika pilihan Lokasi Tepat dimatikan, Twitter tidak akan dapat mengambil lokasi log masuk yang tepat. Kemungkinan ia akan menunjukkan beberapa lokasi yang berbeza pada hari yang sama yang jaraknya beratus-ratus batu.

Dari PC atau Mac

Anda boleh mengakses sejarah masuk Twitter anda menggunakan penyemak imbas web, sama ada anda pengguna Mac atau PC. Laman web akan kelihatan sama, dan semua langkah untuk memeriksa sesi anda juga akan sama. Oleh itu, mari kita lihat bagaimana langkah-langkah tersebut:

Buka portal web Twitter menggunakan penyemak imbas apa pun. Di sebelah kiri halaman Utama anda, pilih Lagi.

Menu akan muncul. Pilih Tetapan dan Privasi.

Pilih Akaun, diikuti oleh Aplikasi dan Sesi.

Dari sana, halaman akan kelihatan sama seperti ketika anda membuka aplikasi Twitter di telefon anda. Anda akan melihat sesi semasa anda dilabel sebagai aktif dengan warna biru, dan anda akan melihat semua sesi lain di bawah status aktiviti anda.

Memuat turun Data Twitter

Pendekatan lain untuk memeriksa sama ada seseorang telah menggunakan akaun Twitter anda adalah memuat turun semua Data Twitter anda. Anda akan mempunyai setiap interaksi, pos, dan gambar yang kemas dalam fail zip. Perlu diingat, anda hanya boleh meminta seluruh arkib anda sekali dalam 30 hari. Inilah cara anda melakukannya:

Buka aplikasi atau penyemak imbas Twitter dan pilih Lagi.

Pilih Tetapan dan privasi kemudian Akaun.

Di bawah data dan kebenaran pilih Data Twitter Anda.

Masukkan kata laluan anda dan sahkan.

Kemudian pilih pilihan Retrieve Archive untuk Twitter.

memuat turun arkib data anda

Selepas beberapa minit, Twitter anda akan mengumpulkan semua data anda dan anda kemudian boleh memilih pilihan "Muat turun Arkib". Kemudian anda boleh menyemak semua aktiviti untuk melihat apakah terdapat percanggahan.

Sekarang anda dapat melihat semua sesi Twitter anda, anda dapat mengenal pasti sesi yang tidak seharusnya ada dalam senarai. Walaupun Twitter terlepas lokasi dan itu adalah sesi yang anda tidak ingat, mungkin yang terbaik adalah log keluar pula.

Log Keluar Semua Peranti - Mudah Alih

Anda boleh keluar dari sesi Twitter menggunakan aplikasi Twitter di telefon pintar anda. Hanya dengan beberapa ketukan di skrin. Ikuti ketiga-tiga langkah untuk mengakses Aplikasi dan Sesi dari bahagian di atas. Kemudian ikuti langkah berikut:

Ketik pada sesi yang anda mahu log keluar.

Ketik Log keluar pilihan peranti yang ditunjukkan.

Apabila skrin pop timbul muncul, sahkan pilihan anda.

Sesi akan segera hilang dari senarai. Anda kemudian boleh terus mengulangi langkah ini dengan sesi yang anda tidak pasti.

Log Keluar Semua Peranti - PC atau MAC

Keluar dari sesi dan peranti yang bermasalah di akaun Twitter anda akan kelihatan sama ketika anda melakukannya melalui penyemak imbas web.

Ikuti langkah dari atas untuk mengakses Aplikasi dan Sesi dan log keluar dari sesi yang anda mahukan. Sahkan pilihan anda, dan anda tidak perlu risau lagi.

Tetapi ada cara lain untuk pergi yang mungkin pendekatan yang lebih bijak. Anda boleh memilih untuk keluar dari semua sesi sekaligus. Twitter memberi anda pilihan ini untuk memastikan anda menghilangkan ancaman walaupun anda tidak pasti yang mana satu.

Anda akan dapat mengakses ciri ini menggunakan komputer atau aplikasi Twitter. Daripada memilih satu sesi pada satu masa, klik Log keluar semua sesi yang lain. Jangan risau. Sesi semasa anda akan tetap aktif dan Twitter tidak akan log keluar secara automatik.

Secara keselamatan, mungkin itulah tindakan terbaik, walaupun anda boleh melakukannya mengikut kesesuaian. Juga, jika aplikasi seperti TikTok, Instagram, atau yang lain dihubungkan ke akaun Twitter anda, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk memutuskannya. Pergi ke Aplikasi dan Sesi> Aplikasi> (Pilih aplikasi)> Cabut akses.

Langkah Keselamatan

Menjaga keselamatan dalam talian adalah mustahak ketika ini kerana anda tidak pernah tahu kapan privasi anda mungkin tergugat. Seseorang boleh secara khusus menargetkan anda, atau, sayangnya, anda boleh memuat turun virus buruk ke peranti dan akaun media sosial anda.

Mengenai langkah-langkah keselamatan awal, peraturan umum adalah jangan sekali-kali berkongsi nama pengguna dan kata laluan anda dengan sesiapa sahaja. Bahkan jika aplikasi pihak ketiga menjanjikan bahawa anda akan mendapat lebih banyak pengikut atau entah bagaimana untuk kebaikan anda sendiri.

Anda juga harus ingat bahawa Twitter tidak akan pernah meminta anda untuk menghantar kata laluan anda melalui DM atau melalui e-mel. Juga, apabila Twitter mendaftarkan log masuk baru, sama ada peranti baru atau alamat IP baru, ia akan menghantar pemberitahuan e-mel kepada anda.

Oleh itu, anda pasti akan bertindak balas dengan segera sekiranya anda perlu. Pemberitahuan mengenai log masuk baru juga akan muncul di laman utama laman web Twitter anda untuk memberitahu anda.

log masuk baru

Tukar kata laluan anda

Selalu disarankan untuk membuat kata laluan yang sangat kuat yang terdiri daripada nombor, huruf, huruf besar, dan panjang yang wajar. Pasti, semua orang lebih kurang mengetahui hal ini, tetapi entah bagaimana orang cenderung tetap pada nama dan tarikh ulang tahun haiwan kesayangan mereka.

Itulah sebabnya jika anda terpaksa logout dari semua peranti dan sesi, ada baiknya anda menukar kata laluan anda. Anda boleh melakukan ini menggunakan portal web Twitter atau aplikasi mudah alih Twitter, dan kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukan kedua-duanya.

Dengan menggunakan penyemak imbas anda, log masuk ke akaun Twitter anda, dan kemudian ikuti langkah-langkah berikut:

  1. Pilih pilihan Lagi dan kemudian klik pada Tetapan dan Privasi.

  2. Pilih Akaun dan kemudian Kata Laluan.

  3. Taipkan kata laluan semasa anda.
  4. Pilih kata laluan baru. Pastikan ia sangat selamat.
  5. Sahkan perubahan dengan memilih Simpan.

Bahagian yang sukar di sini adalah ketika anda mahu log masuk tetapi tidak dapat mengingati kata laluan semasa anda.

Tidak apa-apa, kerana anda boleh menetapkan semula kata laluan dengan pergi ke "halaman tetapan kata laluan". Juga, ingat bahawa tindakan ini akan mengeluarkan anda dari setiap sesi secara automatik kecuali yang anda gunakan untuk menukar kata laluan anda.

Sekiranya anda menggunakan iPhone atau telefon Android untuk menukar kata laluan dengan menghantar semula kata laluan ke e-mel anda, inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Sekiranya anda log masuk ke Twitter pada peranti anda, pastikan anda keluar terlebih dahulu.
  2. Kemudian pilih pilihan Log masuk diikuti dengan Lupa Kata Laluan ?.

  3. Taipkan alamat e-mel anda, atau bahkan nama pengguna jika lebih senang. Sekiranya nombor telefon anda disambungkan ke akaun Twitter anda, anda akan menerima SMS dengan kod semula. Sekiranya tidak, anda akan mendapat kod semula melalui e-mel.

Jalankan Antivirus

Kenyataannya tidak ada yang ingin kita renungkan ialah komputer dan peranti lain yang dijangkiti virus yang menyebabkan pelbagai jenis akibat yang tidak diingini.

Bagaimana anda tahu jika komputer anda mempunyai virus? Kadang-kadang jelas, dan lain-lain, tidak begitu jelas. Tanda amaran adalah apabila komputer anda tiba-tiba melambat dan tidak berfungsi seperti yang dilakukan baru-baru ini. Juga, spam rawak yang muncul dari mana-mana adalah bendera merah sebenar.

Dan jika anda terkunci dari folder, atau akaun media sosial, itu bukan perkara yang baik. Tetapi salah satu kejadian paling menakutkan adalah apabila salah seorang rakan Twitter anda menghantar mesej kepada anda mengapa anda menghantar pautan pelik atau mencurigakan itu kepada mereka.

Bagaimana dengan gambar dan siaran yang muncul di suapan anda yang anda tidak tahu dari mana asalnya? Ini bermakna sudah tiba masanya untuk menjalankan antivirus pada perangkat, komputer, tablet, atau telefon pintar anda untuk melihat apa yang sedang berlaku.

Mungkin lebih baik memilih perisian antivirus yang dipercayai dan membiarkan program menjalankan tugasnya daripada membuang pemasangan yang bermasalah secara manual. Perisian akan menjalankan imbasan dan kemudian mengesan sama ada anda mempunyai virus atau tidak. Sekiranya ternyata bahawa virus memang menyerang anda, anda harus mengubah semua maklumat log masuk anda, bukan hanya di Twitter.

Tetapi jika Twitter adalah satu-satunya tempat di mana anda melihat aktiviti yang tidak diingini dan semua yang lain kelihatan baik, anda mungkin telah diretas oleh seseorang yang dapat log masuk ke akaun anda. Namun, protokol yang sama berlaku - log keluar semua sesi dan ubah kata laluan.

Akaun Twitter Anda Sesuai untuk Anda

Dengan ini, kami bermaksud mungkin bukan idea yang baik untuk berkongsi maklumat log masuk anda walaupun dengan rakan dan keluarga anda. Bukan kerana kurangnya kepercayaan, tetapi kerana sangat mudah untuk dilupakan ketika kita log masuk dan di mana kita meninggalkan telefon kita. Dan yang lebih penting, siapa yang boleh mendapatkan akses kepada mereka.

Tidak ada alasan untuk menjadi paranoid tentang orang lain yang menggunakan akaun Twitter anda, tetapi juga tidak ada alasan untuk mengambil peduli tentang hal itu.

Adakah anda pernah mempunyai seseorang meretas akaun Twitter anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found