PC & Mudah Alih

Cara Menghentikan Autoplay Video di Chrome

Dikemas kini pada 4 September 2021, oleh Steve Larner

Cara Menghentikan Autoplay Video di Chrome

Walaupun ini mungkin tidak terlalu bermasalah, main video secara automatik di laman web boleh menjadi sangat menjengkelkan dari masa ke masa. Mereka melambatkan pengalaman menyemak imbas anda, menghalangi, dan mengalihkan perhatian anda semasa anda cuba menutup atau menghentikannya berulang kali. Iklan yang kuat boleh muncul secara tiba-tiba dan mengejutkan anda tanpa sebab. Lebih buruk lagi, anda mungkin tidak mahu orang di sekitar anda mengetahui bahawa anda melayari laman web, terutama pada jam 3 A.M. atau semasa seseorang sedang belajar. Tambahan pula, laman web boleh menggunakan permainan automatik untuk kandungan yang tidak sesuai yang mungkin atau tidak berada di bawah kawalan mereka. Sekiranya itu tidak mencukupi, banyak video main automatik mengikuti anda (dalam bentuk kecil) semasa anda menatal ke bawah halaman. Terakhir, video memakan lebar jalur data anda dari masa ke masa dan sambungan yang perlahan menjadikan keadaan bertambah buruk.

Artikel ini membincangkan kemungkinan menghentikan main automatik pada video di Chrome.

Adakah Kemungkinan Melumpuhkan Autoplay Video di Chrome?

Untuk terus mengejar, pada masa ini anda tidak dapat mematikan permainan automatik di laman web semasa menggunakan Chrome, sekurang-kurangnya bukan dengan tetapan terbina dalam. Sejak Google membuang pilihan main automatik, pengguna Chrome dibiarkan tanpa penyelesaian. Sebaliknya, Chrome adalah salah satu daripada beberapa penyemak imbas yang tidak menyokong melumpuhkan video autoplay.

Walau apa pun terdapat beberapa pilihan untuk setiap peranti.

Pertama, anda mungkin menjumpai pelanjutan semasa yang akan melumpuhkan permainan automatik, walaupun video tersebut terus ditinggalkan oleh pembangun kerana reka bentuk Chrome yang sentiasa berubah dan kemas kini yang menyekatnya agar tidak berfungsi dengan baik.

Kedua, anda boleh mematikan suara di laman web yang dipilih sehingga video autoplay kurang mengganggu dan menjengkelkan.

Satu-satunya perkara yang dapat dilakukan oleh pengguna Chrome adalah mengurangkan kesan video autoplay yang mengganggu itu semasa melayari laman web, dan dua pilihan di atas dapat membantu.

Berikut adalah pecahan dua pilihan untuk mengawal video main automatik di Chrome pada pelbagai peranti.

Cara Menyahaktifkan Autoplay Video Chrome di Laman Web di Windows 10

Anda tidak dapat menghentikan pemutaran video secara automatik di Chrome dengan tetapan terpasang, tetapi anda boleh menggunakan sambungan pihak ketiga. Ini mengandaikan bahawa anda menjumpainya. Mereka sering ditinggalkan atau dikeluarkan oleh pencipta / pembangun kerana kemas kini dan perubahan Chrome yang secara konsisten menyekat aplikasi agar tidak berfungsi dengan betul. Kehilangan Flash dan perpindahan ke HTML5 juga berperanan dalam pelanjutan anti-autoplay.

Mengapa ia berlaku? Mungkin kerana video autoplay adalah penghasil wang yang hebat untuk Google kerana mereka mendapat bahagiannya. Kenyataan ini hanyalah spekulasi, tetapi apa lagi yang boleh dibuat? Google Chrome mempunyai ciri tersebut dan kemudian menghapusnya, membawa ribuan orang ke penyemak imbas yang berbeza yang menawarkan untuk menghentikan main automatik di laman web.

Berikut adalah beberapa sambungan semasa yang menghentikan pemutaran automatik video di Chrome dalam Windows 10.

# 1. AutoplayStopper

AutoplayStopper adalah pelanjutan Chrome yang menjeda video autoplay secara automatik dalam halaman web. Aplikasi ini dikemas kini pada 27 Julai 2021, yang menjadikannya lanjutan terbaru untuk dipilih. Aplikasi ini menyekat video Flash lama dan tag video HTML5 yang lebih baru. Pilihan penyesuaian termasuk membenarkan halaman web tertentu dimainkan secara automatik sambil menyekat yang lain, menonaktifkan autplay di mana sahaja, dan menyekat pengesanan Flash ketika memuat halaman. Anda juga dapat mengubah pengaturan halaman setiap sesi, yang bermaksud bahawa ia akan dikembalikan pada saat halaman dibuka.

2. Lumpuhkan Autoplay HTML5 (Dimuat semula)

Ekstensi Lumpuhkan Autoplay HTML5 (Reloaded) untuk Chrome adalah aplikasi yang tidak hanya menyekat autoplay HTML5 tetapi juga menghubungkan API JavaScript untuk mengawal tingkah laku simulasi dan membenarkan sekatan kawalan media. Aplikasi ini terakhir dikemas kini pada 28 Januari 2020, jadi mungkin atau tidak berfungsi untuk keperluan anda.

3. Penyekat Autoplay HTML5

HTML5 Autoplay Blocker adalah peluasan Chrome yang difokuskan untuk menyekat autoplay video yang menggunakan HTML5, yang menggantikan pilihan Flash lama. Perhatikan bahawa aplikasi ini tidak lagi dikendalikan, dan kemas kini terakhir adalah 24 Disember 2019. Terlepas dari status terkini, anda boleh mencuba ini, tetapi aplikasi ini hanya menyekat teg video HTML5. Oleh itu, laman web yang lebih lama dan usang masih dapat memainkan beberapa video secara automatik jika mereka menggunakan Flash dan kini dipasang di PC anda.

Cara Membisukan Suara pada Autoplay Video menggunakan Chrome di Android

Oleh kerana anda tidak dapat mematikan putar video secara automatik dengan tetapan yang disertakan dalam Chrome di Android, membisukan suara pada mereka adalah alternatif yang sah. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah.

 1. Buka penyemak imbas Chrome di telefon atau tablet Android anda.

 2. Ketik ikon Pilihan di sudut kanan atas (tiga titik menegak).

 3. Di menu yang muncul, ketuk Tetapan di bahagian bawah.

 4. Ini akan membuka tab baru dari halaman Tetapan, ketuk Tetapan Laman.

 5. Ketik Bunyi.

 6. Pada suis togol di sebelah "Benarkan laman web memainkan suara," ketuk "Gelangsar" untuk mematikan pilihan "mati" untuk mematikan semua laman web atau "hidup" untuk menambah pengecualian laman web yang akan dimatikan. Ketik "TAMBAHKAN PENGECUALIAN LAMAN" jika anda menghidupkan ciri ini.

 7. Sekiranya anda menghidupkan atau meninggalkan pilihan di atas, tambahkan URL dan ketik "Tambah."

Sekarang setiap kali video mula dimainkan secara automatik di laman web yang ditentukan, suaranya tidak akan mengganggu anda.

Sekiranya anda mendapati sebilangan kecil laman web mengganggu, anda boleh mematikannya dengan mudah dengan mengulangi proses di atas.

Cara Membisukan Suara pada Autoplay Video menggunakan Chrome di iOS / iPhone

Seperti Android, anda tidak dapat mematikan putar video secara automatik dengan fungsi yang telah dibina sebelumnya, tetapi anda dapat mematikan suaranya. Ini caranya.

 1. Mulakan aplikasi Google Chrome pada iPhone atau iPad anda.

 2. Ketik tiga titik menegak untuk membuka menu Pilihan.

 3. Sekarang ketik Tetapan.

 4. Ini membuka halaman Tetapan. Ketuk pilihan Privasi dan Keselamatan di menu di sebelah kiri.

 5. Ketik Tetapan Tapak di skrin utama.

 6. Sekarang ketik Tetapan kandungan tambahan.

 7. Ketik Bunyi.

 8. Di sebelah pilihan "Benarkan laman untuk memainkan suara" terdapat suis togol. Matikan untuk mematikan suara video putar automatik di semua laman web atau hidupkan untuk menambahkan pengecualian yang tidak akan memainkan suara.

Terdapat juga bahagian Bisukan di bawah menu Suara yang membolehkan anda mematikan laman web tertentu sahaja. Sebagai contoh, anda mungkin tidak menentang main video secara automatik tetapi hanya untuk satu atau dua laman web yang cukup agresif dengan video ini. Sekiranya demikian, anda boleh mematikan hanya laman web tersebut sambil membiarkan yang lain sahaja.

Cara Membisukan Suara pada Autoplay Video menggunakan Chrome pada Windows 10

Membisukan video autoplay di Chrome untuk Windows 10 juga tidak mungkin dilakukan kecuali anda mencuba salah satu sambungan Chrome yang tersedia, tetapi anda boleh mematikan audio menggunakan langkah yang serupa dengan versi mudah alih.

 1. Buka Google Chrome di komputer anda.

 2. Klik ikon tiga titik menegak di sudut kanan atas Chrome.

 3. Di menu yang muncul, klik pilihan Tetapan.

 4. Halaman Tetapan kini akan dimuat sebagai tab baru di Chrome. Di menu di sebelah kiri, klik Privasi dan Keselamatan.

 5. Di menu utama, klik pilihan Tetapan Tapak.

 6. Sekarang klik Tetapan kandungan tambahan. Ia mesti berada di bahagian bawah halaman.

 7. Klik Bunyi.

 8. Biarkan pilihan "izinkan laman web bermain ...". Bisukan laman web yang memainkan suara dengan mengklik butang "Tambah" di sebelah pilihan "Bisukan".

Sudah tentu, anda boleh memilih untuk menambah pengecualian ke senarai Bisukan, yang membolehkan anda mematikan pilihan laman web. Semua laman web lain akan memainkan video secara automatik seperti sebelumnya. Cukup klik Tambah di bahagian Bisukan dan masukkan alamat laman web.

Cara Bisukan Suara pada Autoplay Video menggunakan Chrome pada Mac

Sekali lagi, anda tidak dapat mematikan putar video secara automatik di laman web Chrome dengan pilihan terpasang, tetapi anda boleh mematikan audio di semua laman web di Chrome pada komputer Mac anda menggunakan langkah-langkah yang digariskan di bawah.

 1. Buka Chrome pada Mac anda.

 2. Klik ikon tiga titik di sudut kanan atas tetingkap Chrome.

 3. Ini akan membuka pop timbul menu Chrome. Cari Tetapan di bahagian bawah menu dan klik.

 4. Chrome kini akan membuka halaman Tetapan di tab baru.
 5. Klik Privasi dan keselamatan di menu di sebelah kiri.

 6. Klik pilihan Tetapan Laman di skrin utama.

 7. Di bawah halaman, anda akan menemui tetapan kandungan tambahan. Klik itu.

 8. Klik Bunyi.

 9. Akhirnya, aktifkan laman Bisukan yang memainkan ciri bunyi dengan mengklik togol bersebelahan.

Mengaktifkan pilihan bisu untuk laman web terpilih mematikan semua audio untuk membantu dengan gangguan video paksa, tetapi media masih diputar. Bagi mereka yang memerlukan audio, tambahkannya ke senarai Benarkan di menu Suara.

Sekiranya anda hanya menemui beberapa laman web yang mempunyai video autoplay, mematikan semua laman web mungkin bukan langkah yang tepat untuk anda. Sekiranya demikian, anda hanya boleh mematikan laman web tertentu dengan menambahkannya ke senarai Bisu dari menu Suara.

Cara Membisukan Suara pada Autoplay Video menggunakan Chrome pada Chromebook

Berbanding dengan platform lain, mematikan bunyi laman web hampir sama di Chromebook. Oleh kerana anda tidak dapat mematikan main automatik di Chrome dengan tetapan terbina dalam, mematikan suara adalah satu-satunya pilihan langsung anda melainkan jika anda mendapat pelanjutan penyahaktifan putaran automatik video untuk berfungsi. Inilah cara membisukan audio Chrome dalam memainkan video secara automatik di Chromebook.

 1. Buka Chrome di Chromebook anda.

 2. Klik menu tiga titik di sudut kanan atas kemudian klik Tetapan.

 3. Di menu di sebelah kiri, klik Privasi dan Keselamatan.

 4. Sekarang klik Tetapan Tapak di skrin utama.

 5. Ketik Tetapan kandungan tambahan.

 6. Cari pilihan Bunyi dan klik.

 7. Langkah terakhir adalah menghidupkan laman Bisukan yang memainkan pilihan suara dengan mengklik togol.

Bergantung pada pilihan melayari anda, anda mungkin memerlukan laman web tertentu untuk benar-benar memainkan audio. Untuk membolehkan mereka melakukannya, tambahkan mereka ke senarai Benarkan. Ini dengan andaian anda mematikan pilihan suara. Anda boleh menemuinya tepat di bawah laman Bisukan yang memainkan pilihan suara.

Sekiranya anda tidak menghadapi masalah dengan kebanyakan laman web dalam hal ini, anda boleh mengetuk laman web yang anda rasa tidak menyenangkan. Daripada mengacaukan laman Bisukan yang memainkan suara, anda akan menambahkan laman web yang tidak menyenangkan itu ke senarai Bisukan di menu Suara. Seperti setiap kali anda menemui laman web yang menjengkelkan.

—–

Mudah-mudahan, anda sekarang tahu cara mengurangkan gangguan video autoplay, sama ada menggunakan sambungan pihak ketiga atau mematikan audio kerana anda sebenarnya tidak dapat menghapuskannya. Chrome membolehkan anda mematikan audio di mana-mana laman web. Sudah tentu, akan lebih baik jika anda dapat mematikan video autoplay secara langsung di dalam Chrome, tetapi membisukan adalah semua yang anda dapat selain daripada sambungan lama. Sekiranya anda tidak menyukai cara Google memilih untuk menangani video main automatik di laman web, anda sentiasa boleh beralih ke Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera, atau penyemak imbas lain yang menyokong ciri tersebut.

Adakah anda berjaya mematikan laman web di Chrome? Adakah ini penyelesaian yang cukup baik untuk anda dalam memerangi video autoplay? Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.