PC & Mudah Alih

Cara Memberitahu Jika Ada Orang Lain Menggunakan Akaun G-Mail Anda

Akaun G-Mail membuat banyak perkara yang anda lakukan dalam talian lebih cepat, lebih lancar dan lebih cekap. Contohnya, anda juga mendapat Akaun Google secara automatik.

Cara Memberitahu Jika Ada Orang Lain Menggunakan Akaun G-Mail Anda

Ini bermaksud bahawa mendaftar ke laman web atau perkhidmatan lain menjadi mudah. Itulah sebabnya penting bahawa semua data anda selamat dan dilindungi. G-Mail memang menerapkan langkah-langkah keselamatan yang cukup canggih, tetapi sama sekali tidak sempurna.

Bagaimana anda dapat mengetahui, misalnya, jika orang lain telah menggunakan akun G-Mail Anda? Dalam artikel ini, kami akan menerangkan segalanya dan menunjukkan kepada anda cara melindungi diri anda dalam talian.

Cara Melihat Penggunaan Aktif Terakhir

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin mengesyaki bahawa orang lain menggunakan akaun G-Mail anda. Google cukup gigih mengingatkan pengguna bahawa mereka harus selalu berwaspada untuk melakukan aktiviti yang merisaukan.

Selalunya perkara yang bahkan tidak kelihatan luar biasa, sebenarnya, menjadi tanda pelanggaran keselamatan. Sebilangan besar kejadian ini berkaitan dengan perubahan yang tidak dijangka pada tetapan anda.

Perkara seperti penghantaran mel automatik secara tiba-tiba hanya anda tidak ingat melakukannya. Atau, sebagai contoh, alamat e-mel yang baru disekat. Salah satu kesalahan yang lebih mengerikan ialah nama anda tiba-tiba berubah.

Sebelum anda tergesa-gesa menukar kata laluan anda, adalah mustahak anda melakukan sedikit penyiasatan. Adakah anda tahu bahawa anda boleh menyemak sesi aktif dan log masuk terakhir untuk Akaun G-Mail anda? Ini adalah proses yang sangat mudah, dan kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya.

Dari iPhone atau Android

Aplikasi G-Mail untuk iOS dan Android mempunyai UI yang ringkas dan intuitif. Itulah sebabnya kebanyakan orang lebih senang menghantar e-mel menggunakan peranti mereka. Tetapi ketika datang ke pengaturan dan mengurus Akaun Google anda, aplikasi tersebut mempunyai batasan tertentu.

Batasan ini berlaku untuk memeriksa aktiviti terbaru anda juga. Anda tidak akan dapat mengakses pilihan "Butiran" menggunakan telefon atau tablet anda. Anda perlu menggunakan portal web G-Mail untuk itu.

Tetapi ada sesuatu yang perlu disebutkan yang berlaku untuk portal web dan aplikasi G-Mail - G-Mail sudah meneliti log masuk yang mencurigakan.

Bukan itu sahaja, tetapi mereka akan menghalang proses masuk, walaupun kata laluan betul jika mereka mempunyai sebarang keraguan mengenai identiti orang yang cuba log masuk.

Anda akan menerima e-mel secara automatik dengan subjek "Masuk yang mencurigakan dicegah" dan kemudian anda dapat "Periksa Aktiviti" dan melihat apakah itu seseorang yang juga Anda beri akses. Atau jika hanya anda dari lokasi baru.

Anda boleh menyemak aktiviti ini menggunakan aplikasi G-Mail atau penyemak imbas web anda. Dan jika anda tidak pasti sama ada e-mel itu sebenarnya dari Google, beri perhatian sekiranya meminta maklumat peribadi atau tidak.

semak aktiviti

Dari PC atau MAC

Memeriksa status Aktif Terakhir adalah mustahil menggunakan peranti mudah alih anda, tetapi anda akan lega apabila mengetahui bahawa ada cara langsung untuk melakukannya dengan menggunakan penyemak imbas web anda. Anda mungkin akan lebih senang mengurus proses ini dengan Chrome kerana, sebagai produk Google, proses tersebut serasi.

Langkah 1

Juga, setiap langkah akan sama, sama ada anda pengguna PC atau MAC. Jadi, apakah perkara pertama yang perlu anda lakukan? Sudah tentu log masuk ke akaun G-Mail anda. Tatal hingga ke hujung halaman.

Langkah 2

Di sudut kanan bawah skrin, anda akan melihat pilihan "Butiran". Klik padanya, dan tetingkap baru akan muncul.

aktiviti akaun terakhir

Tetingkap ini akan menunjukkan semua aktiviti di Akaun G-Mail anda.

Anda akan dapat melihat perincian seperti "Jenis Akses", alamat IP, dan tanda Tarikh / Waktu yang akan dipaparkan di zon waktu anda.

Anda juga dapat mengklik pilihan "Tunjukkan Butiran" di mana mungkin. Itu akan memberitahu anda lebih banyak mengenai jenis penyemak imbas yang digunakan untuk sesi tersebut, dan beberapa butiran lain.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, anda juga dapat memilih pilihan "Pemeriksaan Keselamatan" yang akan mendorong anda ke tetingkap lain.

Di sana, anda akan mempunyai pilihan untuk memeriksa semua butiran mengenai keselamatan G-Mail anda.

Juga, ingat bahawa G-Mail akan memaparkan maklumat sesi serentak anda. Tetapi jangan bimbang jika ia tidak mendaftarkannya dengan segera. Perkara ini boleh memakan masa beberapa minit.

maklumat sesi serentakpemeriksaan keselamatanmasalah dijumpai

Halaman Aktiviti Akaun Terakhir juga akan menunjukkan jika aplikasi yang sah memiliki akses baru ke G-Mail anda. Mungkin tidak selalu mengatakan aplikasi mana yang dimaksudkan, tetapi anda akan mempunyai alamat IP, dan cap waktu dan tarikh.

Untuk menerapkan langkah-langkah keselamatan terbaik di akaun G-Mail anda, sangat penting untuk terus mengetahui butiran seperti aplikasi yang telah mengaksesnya.

Beberapa laman web akan meminta akses ke akaun e-mel anda dan kebenaran untuk membaca e-mel anda untuk tujuan pemasaran. Dan dapat difahami, kebanyakan orang tidak selesa dengan perkara itu.

Cara Log Keluar Semua Peranti Lain

Sekiranya anda terbiasa log masuk dari banyak peranti yang berbeza ke akaun G-Mail anda, mungkin terdapat banyak sesi log masuk yang disenaraikan di Halaman Aktiviti Akaun Terakhir anda.

Kecuali anda memastikan log keluar, dan bahkan memastikan bahawa e-mel dan kata laluan dilupakan, anda mempertaruhkan orang lain yang dapat mengakses e-mel anda. Sudah tentu, tidak ada salahnya berkongsi kata laluan anda dengan orang yang anda percayai.

Masalahnya berlaku apabila sesi log masuk menjadi tanggungjawab sekiranya anda atau orang lain kehilangan telefon mereka, misalnya.

Sekiranya anda melihat beberapa sesi aktiviti yang tidak anda kenali, sama ada dari penyemak imbas atau peranti mudah alih, lebih baik log keluar dari semua itu. Tetapi bagaimana anda melakukannya? Dan bagaimana prosesnya jika anda menggunakan telefon atau komputer anda?

Dari iPhone atau Android

Aplikasi G-Mail mungkin tidak mempunyai pilihan "Detail" di mana anda dapat memeriksa dengan teliti setiap sesi terakhir. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa anda tidak dapat memeriksa peranti mana yang disambungkan ke Akaun Google anda.

Akaun Google akan mempunyai senarai semua peranti yang disambungkan, yang boleh anda tinjau untuk mengetahui sama ada anda tidak mengenali mana-mana. Inilah cara anda menggunakan telefon anda:

 1. Buka aplikasi G-Mail di telefon anda.
 2. Klik pada pilihan "Menu" yang terletak di sudut kiri atas skrin.
 3. Tatal ke bawah dan pilih "Tetapan".
 4. Sekiranya anda mempunyai banyak akaun G-Mail, ketuk yang anda mahu periksa.
 5. Sekarang pilih "Urus Akaun Google Anda".
 6. Kemudian pilih tab "Keselamatan". Dan tatal ke bawah untuk memilih "Peranti Anda".
 7. Anda akan melihat senarai semua peranti yang bersambung dan sama ada telefon, tablet atau komputer.
 8. Anda boleh memilih "Maklumat lanjut" untuk mengetahui lebih lanjut mengenai aktiviti terakhir dari peranti ini dan alamat IP.

Tetapi pilihan yang paling relevan adalah di sinilah anda boleh log keluar dari setiap peranti secara manual. Anda akan melihat pilihan "Log Keluar" di bawah nama peranti. Satu-satunya masa pilihan ini tidak akan ada ialah ketika anda mencari butiran peranti yang sedang anda gunakan.

Cara Memberitahu jika Seseorang Menggunakan Akaun G-Mail Anda

Akhirnya, anda mesti mengesahkan pilihan anda dengan memilih pilihan "Log keluar" sekali lagi.

Namun, melalui tetapan peranti di bahagian "Keselamatan" pada Akaun Google anda, Anda juga dapat menandai mana-mana peranti yang tidak anda kenali. Tepat di sebelah pilihan "Keluar", Anda dapat melihat pertanyaan yang mengatakan, "Tidak mengenali peranti ini?".

Dengan mengkliknya, G-Mail akan meminta anda untuk segera menukar kata laluan anda. Dan secara automatik akan mengeluarkan anda dari semua peranti lain, kecuali yang sedang anda gunakan.

tukar kata laluan

Dari PC atau Mac

Sekiranya anda lebih suka ini berbanding komputer anda, itu tidak mengapa. Banyak orang merasa berurusan dengan masalah keselamatan lebih mudah dengan cara itu.

Berita baiknya adalah bahawa prosesnya akan kelihatan hampir sama. Yang perlu anda lakukan ialah klik pada gambar profil G-Mail anda dan pilih "Urus Akaun Google saya".

Di sana, anda boleh mengikuti semua langkah yang sama, tetapi langkah tersebut akan berada di sebelah kiri skrin. Anda juga dapat melihat peranti mana yang sedang dilog masuk, dan yang keluar saat ini.

keselamatan

Langkah Keselamatan

Jadi, apa yang anda harus lakukan sekiranya orang lain telah menggunakan Akaun G-Mail anda? Itu bukan jenis perkara yang boleh anda lepaskan dengan mudah.

Terdapat beberapa langkah keselamatan yang boleh anda ambil, tetapi yang paling penting adalah menukar kata laluan anda.

Dan yang lain adalah menjalankan pemeriksaan antivirus pada peranti anda untuk melihat apakah virus telah menyebabkan kekacauan pada peranti dan G-Mail anda.

Tetapi anda juga harus berhati-hati dengan siapa anda berkongsi kata laluan anda. Dan jika komputer riba atau telefon bimbit anda pernah dicuri atau hilang, pastikan anda mengambil langkah-langkah tertentu dengan segera.

Anda juga boleh sentiasa memeriksa sama ada Google menemui aktiviti baru-baru ini yang mencurigakan dan menangani masalah tersebut untuk anda. Cukup buka pilihan "Keselamatan" di bawah "Urus Akaun Google anda" dan kemudian pilih pilihan "Aktiviti Keselamatan Terkini".

aktiviti keselamatan baru-baru ini

Tukar kata laluan anda

Anda boleh menukar kata laluan akaun G-Mail menggunakan komputer atau peranti mudah alih anda. Google akan selalu meminta anda lebih banyak maklumat kerana mereka mendorong anda untuk menerapkan Proses Pengesahan 2 Langkah untuk menjadikan akaun anda lebih selamat.

Itu bermakna anda juga akan memberikan mereka alamat e-mel lain, dan selalunya nombor telefon anda. Proses pengesahan kemudiannya terdiri daripada mereka menghantar kod log masuk melalui SMS kepada anda. Tetapi mari kita lihat bagaimana anda boleh menukar kata laluan G-Mail anda:

 1. Navigasi lagi ke pilihan "Kelola Akaun Google Anda".
 2. Togol tab Keselamatan dan kemudian pilih "Kata Laluan".
 3. Google akan meminta anda masuk menggunakan kata laluan semasa anda terlebih dahulu.
 4. Anda akan dapat memasukkan kata laluan baru anda dua kali, untuk pengesahan.
kata laluan

G-Mail akan mengingatkan anda bahawa anda perlu menggunakan sekurang-kurangnya lapan aksara dan bukan sesuatu yang terlalu jelas.

Juga, berhati-hati untuk tidak menggunakan kata laluan yang sudah anda miliki di e-mel atau laman web lain. Gabungan angka dan huruf sangat disarankan juga.

Jalankan Antivirus

Langkah terakhir adalah menjalankan imbasan antivirus pada peranti anda. Hasil imbasan itu mungkin menunjukkan bahawa anda pernah menghidap virus. Dan itulah yang harus disalahkan atas semua aktiviti yang tidak biasa dan mencurigakan di akaun G-Mail anda.

Inilah masalahnya, Google agak teliti ketika mengimbas mesej e-mel untuk virus. Ia melakukan ini untuk surat masuk dan keluar. Anda mungkin menghadapi amaran ketika melampirkan sesuatu yang tidak mempunyai asal yang disahkan.

Dan bahawa e-mel tertentu ditandai sebagai tidak selamat sehingga G-Mail tidak akan memuat turun lampiran. Itu semua untuk kebaikan anda sendiri. Tetapi G-Mail tidak dapat mencegah setiap pelanggaran, dan itulah sebabnya pelaburan dalam perisian antivirus yang berkualiti mungkin bermanfaat.

Perisian akan melakukan imbasan, mencari virus, dan membantu anda menghapusnya dengan selamat. Dan kemudian, anda boleh terus menggunakan akaun G-Mail anda tanpa perlu risau tentang perisian hasad.

Pemikiran Akhir

Ini boleh menjadi tekanan, bimbang tentang sama ada orang lain menggunakan Akaun G-Mail anda atau tidak. Lagipun, di situlah biasanya semua e-mel penting disimpan. Dan selalunya maklumat sensitif mengenai pekerjaan atau kehidupan peribadi anda.

Perlu difikirkan bahawa orang lain dapat mengaksesnya tanpa kebenaran anda. Itulah sebabnya lebih bijak untuk mengetahui cara memeriksa aktiviti terkini dan log keluar dari peranti yang tidak dikenali. Dan, seperti yang sering diingatkan oleh Google kepada anda, pastikan kata laluan anda kalis peluru.

Adakah anda pernah melihat ada aktiviti mencurigakan di G-Mail? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.