PC & Mudah Alih

Cara Mengaktifkan Jejak Perubahan di Helaian Google

Semasa mengerjakan Lembaran Google dengan rakan bekerjasama yang berbeza, sangat penting untuk mengesan semua perubahan. Dengan cara itu, semua orang dapat merujuk kepada maklumat baru dan terus mengetahui.

Cara Mengaktifkan Jejak Perubahan di Helaian Google

Menjejaki dan mengurus perubahan dalam Helaian Google agak mudah. Terdapat pelbagai cara untuk melakukannya dengan mengaktifkan fungsi yang berbeza atau dengan menggunakan add-on. Mari kita menerokainya.

Jejak Perubahan dengan Mengaktifkan Peraturan Pemberitahuan

Ciri rapi yang ada di Google Sheets "Peraturan pemberitahuan" membolehkan anda selalu diberitahu tentang perubahan yang dibuat pada dokumen. Setelah mengaktifkannya, anda akan menerima e-mel setiap kali terdapat perubahan pada helaian. Anda dapat memutuskan sama ada anda ingin menerima pemberitahuan setiap kali seseorang membuat perubahan, atau mendapatkan ringkasan semua pengeditan.

Mari lihat cara melakukannya:

 1. Buka helaian yang anda perlukan dan cari "Alat".

 2. Tatal ke bawah dan klik "Peraturan pemberitahuan".

 3. Pilih "Sebarang perubahan dibuat".

 4. Selanjutnya, di bawah "Beritahu saya dengan ..." pilih antara mendapatkan e-mel dengan segera atau mendapatkan intisari setiap hari.

 5. Klik "Simpan".

Hidupkan Jejak Perubahan dalam Helaian Google

Jejak Perubahan dengan Mengaktifkan Sejarah Versi

Kaedah lain yang berguna untuk mengesan perubahan dalam Helaian Google adalah dengan mengaktifkan "Sejarah versi". Fungsi ini memberikan gambaran keseluruhan semua pengeditan, bersama dengan perincian seperti siapa yang membuat pengeditan dan kapan. Inilah caranya:

 1. Buka helaian yang anda perlukan dan arahkan ke "Fail".
 2. Dari menu lungsur turun, pilih "Sejarah versi" dan klik "Lihat sejarah versi".

Akan ada bar di sebelah kanan helaian yang menunjukkan nama-nama editor dalam pelbagai warna. Sekarang, semua perubahan baru akan diserlahkan dalam warna yang mewakili orang yang membuat perubahan.

Jejak Perubahan dengan Sheetgo

Terdapat add-on yang disebut Sheetgo yang membolehkan anda dengan mudah mengesan perubahan di Google Spreadsheet anda dan data diimport secara automatik setiap hari. Pertama, anda perlu memasang alat tambah. Kemudian anda harus membuka lembaran di mana anda ingin mengesan perubahan harian dan yang mempunyai data yang diperlukan. Inilah cara untuk mula menggunakan alat tambah:

 1. Navigasi ke "Add-on".
 2. Dari menu dropdown pilih "Sheetgo" dan kemudian "Start".
 3. Sebuah bar akan terbuka secara automatik di sebelah kanan helaian.

Sekarang setelah anda melakukannya, mari kita lihat cara mengimport data dari helaian semasa ke lembaran yang ingin anda lacak perubahannya.

 1. Navigasi ke helaian di mana anda mahu data diimport.
 2. Klik pada butang "Mula menyambung" dan kemudian "Import data".
 3. Anda akan dapat melihat helaian yang berbeza, jadi pilih helaian yang anda perlukan.
 4. Sebaik sahaja anda mengkliknya, anda akan melihat pilihan "Tetapan".
 5. Luaskan tab "Tetapan" dan anda akan melihat pelbagai pilihan.

Setelah melakukan langkah-langkah ini, Anda juga harus mengaktifkan "Tambahkan data" untuk menyelesaikan prosesnya. Dengan berbuat demikian, alat tambah secara automatik menambahkan data di bawah data yang diimport sebelumnya. Anda juga harus menandakan "Aktifkan pemindahan format" supaya kedua-dua helaian anda kelihatan sama.

Anda boleh memilih untuk menamakan sambungan untuk rujukan masa depan. Di bawah bahagian "Kemas kini automatik", anda dapat memutuskan seberapa kerap dan pada masa anda menginginkan import data berlaku. Mengaktifkan pilihan ini dan memilih kekerapan import data membolehkan anda mendapatkan kemas kini perubahan setiap hari.

Akhirnya, klik "Selesai" untuk menyelesaikan prosesnya. Data baru kini akan ditambahkan di bawah data yang ada setiap hari. Setiap hari anda membuka lembaran, anda akan mendapat maklumat baru, yang membolehkan anda mengesan perubahan.

Alat tambah ini berguna kerana hanya memerlukan sambungan sekali sahaja. Setelah berjaya, anda akan dapat mengikuti perubahan dalam Helaian Google anda secara automatik dan setiap hari.

Catatan: Anda mungkin memutuskan untuk mematikan "Kemas kini automatik" atau mengubah seberapa kerap anda mahu data diimport. Rujuk bahagian di atas jika anda mahu melakukannya.

Jejak Perubahan dengan Mengaktifkan "Pemformatan Bersyarat"

Perwakilan visual perubahan boleh menjadi cara yang sangat mudah untuk mengesan semua pengeditan. Terdapat pilihan dalam Helaian Google untuk melakukannya - anda hanya perlu mengaktifkannya. Inilah cara anda dapat melakukannya:

 1. Pilih semua data (sel) tempat anda ingin menggunakan pemformatan bersyarat.
 2. Navigasi ke "Format" dan cari "Pemformatan bersyarat".
 3. Di menu lungsur, di bawah "Aturan format", Anda akan melihat "Atur format jika ...".
 4. Di sini anda harus memilih "Tidak kosong".
 5. Seterusnya, di bawah "Gaya pemformatan" anda dapat memilih warna latar atau huruf huruf.
 6. Klik "Selesai".

Katakan anda memilih biru sebagai warna latar. Sekiranya seseorang memasukkan data atau membuat perubahan pada sel yang diformat, sel di mana mereka melakukannya bertukar menjadi biru. Semudah itu!

Jejak Perubahan dengan Mengaktifkan "Sejarah Sel"

Sekiranya anda ingin melacak perubahan yang dibuat hanya pada satu sel, anda boleh melakukannya dengan mengaktifkan pilihan "Sejarah Sel" yang baru. Ini membolehkan anda melihat nama rakan yang membuat perubahan dan cap waktu perubahan. Inilah caranya:

 1. Klik kanan pada sel dan klik pada "Show history edit".
 2. Anda akan melihat anak panah yang boleh anda gerakkan dari kiri ke kanan untuk melihat hasil editnya.

Tahniah!

Sekarang anda tidak akan menghadapi masalah untuk mengaktifkan perubahan trek di Helaian Google. Terdapat pelbagai kaedah untuk melakukannya. Anda dapat mengaktifkan "Peraturan pemberitahuan", "Sejarah versi", "Pemformatan bersyarat", "Sejarah sel", atau mendapatkan pengaya seperti Sheetgo.

Adakah anda pernah mencuba sebarang kaedah sebelum ini? Mana yang paling sesuai untuk anda? Beritahu kami dalam komen di bawah.