Internet

Cara Menggunakan VPN Dengan Wi-Fi Sekolah [September 2021]

Sebilangan besar sekolah dan kolej K-12 meletakkan had untuk akses pelajar melalui Wi-Fi. Dalam kebanyakan kes, alasan di sebalik keputusan ini adalah tepat: kanak-kanak di bawah umur tidak boleh mempunyai akses ke kandungan yang mungkin tidak sesuai.

Cara Menggunakan VPN Dengan Wi-Fi Sekolah [September 2021]

Walau bagaimanapun, tujuannya adalah untuk memastikan pelajar tidak terganggu dengan menatal TikTok, Instagram, atau platform media sosial lain sepanjang hari. Masalahnya adalah bahawa kadang-kadang sekatan ini terlalu jauh. Bagaimana jika anda perlu menonton video pendidikan di YouTube, tetapi platform ini ada dalam senarai tanpa akses sekolah anda?

Nasib baik, ada cara untuk melewati sekatan ini dan memanfaatkan rangkaian Wi-Fi sekolah anda. Apa yang anda perlukan adalah Rangkaian Peribadi Maya (VPN) yang boleh dipercayai. Kami akan menerangkan dengan tepat cara menggunakannya.

Adakah Menggunakan VPN Membolehkan Saya Memiliki Akses Tanpa Internet ke Internet?

Bagaimana VPN berfungsi dengan betul? Apabila anda mempunyai VPN yang boleh dipercayai pada peranti anda, anda dapat mengakses terowong yang disulitkan yang menghubungkan anda ke pelayan jauh yang berpusat di tempat lain selain dari lokasi geografi semasa anda.

Setiap pergerakan yang anda buat dalam talian disalurkan melalui terowong ini dan melindungi data anda. Tetapi yang lebih penting, ia melindungi lokasi anda sekarang dan menjadikannya seolah-olah anda menggunakan internet dari tempat lain.

Sekiranya anda menghidupkan aplikasi VPN pada peranti anda dan menyambung ke Wi-Fi sekolah, ia akan membantu anda menyelesaikan penapisan rangkaian. Pada dasarnya, VPN berfungsi sebagai sejenis jubah yang tidak dapat dilihat, dan semua komunikasi anda melalui rangkaian mana pun menjadi peribadi.

Oleh itu, jika sekolah atau universiti anda melarang Facebook, Twitter, Buzzfeed, Snapchat, Netflix, atau aplikasi atau laman web lain, sekatan tersebut mungkin tidak lagi wujud dengan VPN.

Cara Menggunakan VPN Dengan Wi-Fi Sekolah pada PC Windows

Sekiranya anda menggunakan komputer riba Windows untuk menyambung ke Wi-Fi sekolah seperti sebahagian besar penduduk Dunia, anda perlu memasang VPN yang boleh dipercayai seperti ExpressVPN. Namun, sebelum dapat menggunakannya di sekolah, anda harus membuat akaun VPN dan menyambung dengannya. Begini cara kerjanya:

 1. Pergi ke ExpressVPN dan buat akaun. Pilih rancangan anda dan berikan maklumat pembayaran.

 2. Ikuti arahan di skrin untuk memuat turun dan memasang ExpressVPN pada Mac anda.

Anda akan diminta untuk menyalin kod pengaktifan yang akan anda terima dalam e-mel. Pastikan untuk menyimpannya, kerana anda memerlukannya untuk mengaktifkan ExpressVPN pada peranti anda yang lain juga.

Cara Menggunakan VPN Dengan Wi-Fi Sekolah pada Mac

Sekiranya anda menggunakan komputer riba Apple untuk menyambung ke Wi-Fi sekolah, anda perlu memasang perisian VPN yang boleh dipercayai pada komputer terlebih dahulu. Sejauh ini, salah satu penyedia VPN yang paling komprehensif adalah ExpressVPN. Mereka mempunyai ribuan pelayan di 160 lokasi di hampir 100 negara.

Namun, sebelum dapat menggunakannya di sekolah, anda harus membuat akaun VPN di rumah. Begini cara kerjanya:

 1. Pergi ke ExpressVPN dan buat akaun. Pilih rancangan anda dan berikan maklumat pembayaran.

 2. Ikuti arahan di skrin untuk memuat turun dan memasang ExpressVPN pada Mac anda.

Anda akan diminta untuk menyalin kod pengaktifan yang akan anda terima dalam e-mel. Pastikan untuk menyimpannya, kerana anda memerlukannya untuk mengaktifkan ExpressVPN pada peranti lain juga.

Cara Menggunakan VPN Dengan Wi-Fi Sekolah pada Chromebook

Chromebook adalah komputer riba lain yang sangat popular untuk pelajar yang menggunakan sistem operasi Android. Anda juga boleh memuat turun dan memasang ExpressVPN di Chromebook anda.

Ini adalah perkhidmatan yang sangat pantas dengan penyulitan kelas kerajaan yang mempunyai dasar pembalakan. Inilah cara anda mendapatkannya di Chromebook anda:

 1. Pada Chromebook anda, lancarkan aplikasi gedung Google Play.

 2. Cari ExpressVPN di bar carian.

 3. Setelah disenaraikan, ketik butang "Pasang" di sudut kiri atas.

 4. Siapkan akaun anda menggunakan e-mel, buat kata laluan, dan pilih rancangan langganan.
 5. Anda akan menerima kod pengaktifan melalui e-mel. Sebaik sahaja anda menyalin dan menampalnya, anda boleh mula menggunakan ExpressVPN.
 6. Ketik untuk menyambung ke pelayan pilihan anda dan mula menyemak imbas.

Ingatlah untuk memuat turun ExpressVPN di rumah dan bukan di sekolah, kerana perkhidmatannya dapat dibatasi. Selain itu, ExpressVPN tidak mempunyai percubaan percuma tetapi menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

Cara Menggunakan VPN Dengan Wi-Fi Sekolah pada iPhone

Mari kita hadapi - kebanyakan pelajar menggunakan telefon mereka untuk mengakses aplikasi media sosial, menonton YouTube dan bercakap antara satu sama lain. Mereka juga bergantung pada iPhone mereka untuk membaca artikel atau berita.

Sekiranya anda pengguna iPhone dan menginginkan akses web yang kurang terhad semasa anda berada di sekolah, anda memerlukan penyedia VPN yang hebat. Aplikasi ExpressVPN iOS mudah dipasang dan digunakan. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Daftar di laman web ExpressVPN. Setelah anda mendapat tawaran terbaik dari laman web, muat turun aplikasi dari App Store.

 2. Buat akaun dan pilih rancangan langganan anda.

 3. Masukkan kod pengaktifan yang diterima dalam e-mel.
 4. Lancarkan aplikasi ExpressVPN di iPhone anda, pilih pelayan anda, dan akses ke mana-mana laman web.

Sekali lagi, anda perlu memuat turun aplikasi VPN di rumah menggunakan Wi-Fi anda, atau anda boleh melakukannya di sekolah menggunakan rangkaian mudah alih. Juga, untuk menggunakan ExpressVPN pada iPhone anda, peranti anda perlu dijalankan pada iOS 12.0 atau yang lebih baru.

Cara Menggunakan VPN Dengan Wi-Fi Sekolah pada Android

Sekiranya anda pengguna Android - Samsung, LG, HTC, atau yang lain - anda juga berpeluang untuk melewati sekatan Wi-Fi sekolah anda. Yang perlu anda lakukan ialah memuat turun aplikasi ExpressVPN Android. Ini caranya:

 1. Daftar di laman web ExpressVPN. Setelah anda mendapat tawaran terbaik dari laman web, muat turun aplikasi di Play store.

 2. Setelah anda memasangnya di peranti Android anda, ikuti arahan dalam aplikasi untuk mendaftar ke perkhidmatan VPN. Anda perlu memberikan e-mel, membuat kata laluan, memilih rancangan, dan memberikan kaedah pembayaran.

 3. Anda juga harus mengaktifkan perkhidmatan dengan menyalin dan menampal kod pengaktifan yang akan anda terima melalui e-mel.
 4. Setelah ExpressVPN anda diaktifkan, ketuk butang kuasa besar untuk menyambung ke pelayan lain.

Pengguna Android juga perlu ingat untuk memuat turun aplikasi ExpressVPN melalui Wi-Fi rumah atau internet mudah alih mereka.

Selain itu, jika anda tidak dapat mengakses aplikasi dan laman web menggunakan satu pelayan, anda boleh mencuba yang lain. ExpressVPN mempunyai beribu-ribu pilihan.

Menikmati Kebebasan Wi-Fi yang Lebih Besar

Sekali lagi, sekolah mempunyai alasan mengapa mereka menyekat laman web dan aplikasi tertentu. Lagipun, mereka tidak mahu anda menggunakan Wi-Fi mereka untuk mengalirkan filem atau menstrim video HD di YouTube. Itu akan membebankan rangkaian dan menjadikannya tidak cekap.

Walau bagaimanapun, beberapa sekatan mungkin dianggap tidak perlu, dan pelajar akan selalu berusaha mencari jalan di sekitarnya. Aplikasi VPN pada komputer riba atau peranti mudah alih anda adalah kaedah paling selamat dan paling senang digunakan.

Pelayan proksi adalah kemungkinan lain, terutamanya untuk komputer sekolah, tetapi tidak begitu selamat. Sekiranya anda menggunakan VPN di sekolah untuk mengelakkan sekatan, pastikan perkhidmatan yang boleh dipercayai akan melindungi data anda.

Adakah anda pernah mencuba menggunakan VPN di sekolah? Bagaimana ia berfungsi? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.