PC & Mudah Alih

Cara Menggunakan iMac Tanpa Tetikus

Pada pandangan pertama, menggunakan iMac tanpa tetikus mungkin terdengar rumit, jika tidak mustahil. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa helah untuk mengawal iMac anda walaupun tetikus tiba-tiba mati pada anda. Tulisan ini mengandaikan bahawa semuanya baik-baik saja dengan papan kekunci anda.

Cara Menggunakan iMac Tanpa Tetikus

Tidak perlu dikatakan, peretasan berikut adalah mudah dan kebanyakannya mengenai penggunaan pintasan papan kekunci. Namun, jika papan kekunci juga mengecewakan anda, sebaiknya cari penggantinya kerana anda tidak dapat menggunakan iMac anda. Tanpa basa-basi lagi, mari kita selami.

Navigasi Mouseless

Sebelum awak mula

Sebaiknya pastikan "Akses Papan Kekunci Penuh" diaktifkan. Dengan ini, anda boleh menggunakan kekunci Tab untuk beralih antara kawalan kotak dialog. Jika tidak, anda hanya boleh beralih antara senarai dan kotak teks. Banyak navigasi tanpa bergerak berfungsi tanpa langkah ini, tetapi lebih baik mengaktifkannya pula.

Akses Papan Kekunci dari Keutamaan Sistem. Tekan Cmd + Space, ketik papan kekunci, dan tekan Enter. Navigasi ke tab Pintasan dan tekan Ctrl + F7 untuk memeriksa "Semua kawalan." (Pada beberapa iMac, mungkin Fn + Ctrl + F7.) Sekarang, anda boleh menggunakan kekunci Tab untuk beralih antara pilihan dan memilihnya dengan menekan Space.

Sebelum awak mula

Menukar Melalui Aplikasi Terbuka

Tekan Cmd + Tab dan anda akan dapat melalui semua aplikasi yang sedang berjalan. Terus tekan Tab untuk mencapai aplikasi yang ingin anda akses. Anda boleh menekan kekunci Bawah untuk mendedahkan semua tetingkap yang dibuka dalam aplikasi tertentu. Navigasi ke tetingkap yang ingin anda akses menggunakan kekunci anak panah dan tekan Enter untuk memilih.

Menukar Melalui Aplikasi Terbuka

Sekiranya anda ingin beralih antara aplikasi tetingkap penuh, tahan Ctrl + Anak panah Kiri atau Kanan. Untuk melihat semua tetingkap yang dibuka (bukan skrin penuh), anda harus menekan kekunci Ctrl + Atas atau Bawah.

Melayari di Pencari

Kemungkinan anda perlu menggunakan Finder tanpa tetikus. Untuk melancarkan Finder, akses Spotlight dengan menekan Cmd + Space, kemudian ketik Finder, dan tekan Enter.

Melayari di Pencari

Gunakan kekunci anak panah untuk menavigasi ke menu Pergi di bar Menu. Tekan anak panah ke Bawah untuk memilih destinasi tertentu, seperti Terbaru, Muat turun, iCloud Drive, dll. Tekan Enter untuk masuk ke dalam dan gunakan kekunci anak panah untuk navigasi selanjutnya.

Untuk mengakses folder tertentu, anda harus menggunakan kekunci anak panah sekali lagi, Atas dan Bawah untuk menavigasi dan Kiri dan Kanan untuk membuka folder. Sekiranya folder anda berada dalam pratonton gambar kecil, gunakan Cmd + Down untuk membuka folder dan Cmd + Up untuk kembali. Ini juga berfungsi dalam pratonton folder jenis lain.

Peringatan: Gunakan Spotlight (Cmd + Space) untuk mengakses aplikasi, file, atau folder apa pun tanpa tetikus.

Melayari di Safari

Sekali lagi, anda boleh membuka Safari melalui Spotlight atau beralih menggunakan trik navigasi tetingkap. Untuk mengakses laman web dari bar penanda halaman, tekan Cmd + Bookmark number. Sebagai contoh, jika laman web TechJunkie adalah penanda halaman pertama dalam senarai anda, tekan Cmd + 1.

Tab baru akan terbuka jika anda menekan Cmd + T dan anda boleh beralih antara tab dengan Cmd + Shift + Panah Kiri / Kanan.

Bar Menu Dok dan Apl

Bar menu aplikasi mudah dipilih dan dinavigasi dengan kekunci anak panah dan anda boleh memilih item dengan menekan Enter atau Space. Untuk mengakses menu aplikasi secara langsung, tekan Fn + Ctrl + F2, kemudian teruskan dengan panah seperti yang dijelaskan.

Dock diakses dengan kombinasi Fn + Ctrl + F3 pada iMac yang lebih baru. Untuk model lama, hanya Ctrl + F3. Sekali lagi, bergerak ke kiri dan kanan dengan kekunci anak panah dan pilih dengan kekunci Enter atau Space.

Cara Mengendalikan Dokumen Teks

Sebaik sahaja anda memahami, anda mungkin lebih suka menggunakan jalan pintas daripada tetikus untuk menggerakkan dokumen teks. Berikut adalah senarai pendek pintasan yang paling berguna.

Pergerakan Kursor

 1. Cmd + Atas - atas dokumen.
 2. Cmd + Kiri - permulaan garis.
 3. Cmd + Kanan - hujung garisan.
 4. Pilihan + Naik - permulaan perenggan.
 5. Pilihan + Kiri - permulaan perkataan.
 6. Kekunci Shift + Anak panah - pemilihan teks.

Menyalin dan Menampal

 1. Cmd + C - untuk menyalin pilihan.
 2. Cmd + V - untuk menampal pilihan.
 3. Cmd + X - untuk memotongnya.
 4. Cmd + A - untuk memilih semua.

Tukar Gaya Teks

 1. Cmd + U - menggarisbawahi teks yang dipilih.
 2. Cmd + B - menebalkan teks yang dipilih.
 3. Cmd + I - meniru teks.

Pintasan Berguna Lain

Senarai jalan pintas berikut adalah seluruh sistem dan ia berfungsi di kebanyakan aplikasi, walaupun terdapat beberapa variasi.

 1. Cmd +, - untuk mengakses pilihan aplikasi.
 2. Cmd + O - untuk membuka fail.
 3. Cmd + W - menutup tab atau tetingkap.
 4. Cmd + N - untuk membuka tetingkap baru (senarai main baru di iTunes).
 5. Cmd + S - menyimpan fail.
 6. Cmd + P - untuk mencetak fail.

Pad Track Ajaib

Pengguna iMac jangka panjang tahu bahawa Magic Trackpad kadang-kadang lebih baik daripada tetikus. Tidak memerlukan banyak masa untuk membiasakan semua leret navigasi dan anda dapat menyesuaikan sebahagian besar fungsi pad jejak. Inilah sebabnya mengapa anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mendapatkan trackpad walaupun tetikus anda baik-baik saja.

Pad Track Ajaib

Tom Ate Jerry

Menavigasi iMac anda hanya dengan papan kekunci anda memerlukan sedikit. Tetapi anda harus bersabar kerana jalan pintas kadangkala merupakan cara tercepat untuk sampai ke destinasi yang diinginkan.

Bagaimanapun, apa yang berlaku pada tetikus anda? Adakah anda menggunakan Apple Magic Mouse atau model lain? Kongsi masalah anda dengan seluruh komuniti TJ di bahagian komen di bawah.