PC & Mudah Alih

Apa itu IMDbPro? Adakah Ia Bernilai?

Sekiranya anda peminat filem, anda mungkin pernah mendengar tentang Pangkalan Data Filem Internet (IMDb), salah satu sumber utama web untuk maklumat mengenai rancangan TV, filem, dan profesional yang membuatnya. IMDb adalah pangkalan data TV dan filem terbesar, paling popular di internet. Ia menyenaraikan ribuan rancangan TV, filem, pelakon dan maklumat lain mengenai perniagaan hiburan. Ini memberitahu anda siapa yang membintangi, menulis, menghasilkan, mengarahkan, dan memaparkan di hampir setiap TV atau filem yang pernah dilancarkan.

Apa itu IMDbPro? Adakah Ia Bernilai?

Sebilangan besar daripada kita telah pergi ke IMDb.com sekurang-kurangnya beberapa kali, mencari gambar pelakon kegemaran kita atau bahan rujukan mengenai filem atau rancangan kegemaran kita. Namun, tidak semua orang pernah mendengar tentang IMDbPro, tahap langganan berbayar eksklusif laman web ini. Dalam artikel ini, saya akan memberitahu anda semua tentang IMDbPro dan memberi anda kebaikan dan keburukan kerana mempunyai keahlian berbayar ke laman web ini.

Laman web standard digunakan secara percuma dan tidak memerlukan keahlian. Sesiapa sahaja boleh mencari semua maklumat yang mereka mahukan, sepanjang hari. Terdapat juga model pengguna berdaftar, di mana anda boleh mendaftar dan sebagai balasan e-mel anda, anda berpeluang untuk menyesuaikan pengalaman anda dan menulis ulasan, komen dan apa sahaja yang anda rasa perlu berkongsi di laman web ini.

Apa itu IMDbPro?

IMDbPro pada mulanya dilancarkan pada tahun 2002 dan menyediakan forum bagi sesiapa sahaja yang ingin meneliti industri hiburan. Keahlian ke IMDbPro secara teorinya ditujukan untuk profesional industri, tetapi dalam praktiknya, kebanyakan pelanggan hanyalah orang biasa, bukan pelakon TV atau penerbit filem. Sebagai balasan untuk langganan bulanan, IMDbPro membolehkan anda melihat produksi apa yang ada di cakrawala, siapa yang sedang berusaha untuk apa, bagaimana menghubungi pengarah dan agensi dan sejumlah sumber lain untuk pelakon / jurukamera / penulis baru atau apa sahaja.

Beberapa tahun yang lalu, IMDbPro juga menambah perkhidmatan Pro Casting. Ini adalah perkhidmatan penyenaraian yang menampilkan panggilan, audisi, dan peranan yang akan datang. Ini adalah cara lain bagi bintang yang bercita-cita untuk mencari pekerjaan dan nampaknya berfungsi dengan baik. Perkhidmatan Pro Casting bukan hanya untuk mereka yang berada di depan kamera tetapi untuk semua penulis skrip yang bercita-cita juga mahu rehat.

IMDbPro tidak dirancang untuk menjadi satu tempat untuk mencari peranan anda seterusnya. Masih utamanya untuk penyelidikan, untuk mengetahui apa yang sedang berlaku, di mana dan dengan siapa. Tetapi juga, ia mempunyai beberapa senarai untuk mereka dalam industri.

apa-apa-imdbpro-dan-adakah-itu-bernilai-wang-3-

Berapa Kos IMDbPro?

IMDbPro mempunyai langganan bulanan atau caj tahunan. Pada masa ini, harganya $ 19.99 sebulan atau $ 149.99 setiap tahun. Anda mendapat percubaan percuma selama 30 hari IMDbPro dan selepas percubaan awal anda, anda akan dikenakan bayaran untuk terus menggunakan laman web ini.

Sebagai balasan untuk pelaburan tersebut, anda mendapat:

  • Halaman nama IMDb dengan URL kesombongan
  • Halaman resume anda sendiri
  • Tempat untuk menambah gelendong demo, pecahan, dan peranan
  • Galeri gambar dengan gambar kepala dan sehingga 100 gambar
  • Suapan Twitter dan blog
  • Keupayaan untuk menghantar notis atau memohon peranan

Terdapat faedah lain untuk IMDbPro yang berkisar mengenai penyelidikan sehingga bukan hanya mengenai pelakon dan lakonan. Terdapat juga filemografi lengkap, pangkalan data orang, tempat dan maklumat hubungan mereka yang lebih terperinci, maklumat hubungan syarikat, dan ejen dan berita industri harian dari orang dalam.

Adakah IMDbPro Percuma Dengan Amazon Prime?

Betul! Anda mungkin tidak pernah menyedarinya, tetapi IMDb dimiliki oleh Amazon. Gergasi runcit dalam talian membeli IMDb pada tahun 1998, jauh sebelum mereka menjadi gergasi seperti sekarang. Itulah sebabnya anda boleh membuat akaun IMDb menggunakan akaun Amazon yang sudah ada.

Sekiranya anda pelanggan Amazon Prime, anda mungkin tertanya-tanya apakah itu bermakna anda mempunyai akses ke IMDbPro, dengan cara yang sama seperti anda mempunyai akses ke Prime Video dan Prime Music. Malangnya, IMDbPro tidak termasuk dalam Amazon Prime. Walaupun itu mungkin sedikit mengecewakan, masuk akal kerana rata-rata pengguna Perdana tidak akan mendapat banyak jarak tempuh dari IMDbPro kerana ditujukan untuk profesional industri dan calon pelajar industri filem.

Anda Masih Boleh Menikmati TV IMDb!

Yap! Sama ada anda mempunyai IMDbPro atau Amazon Prime, anda boleh menonton TV IMDb secara percuma. Ini adalah perkhidmatan yang dilancarkan Amazon pada Januari 2019 yang membolehkan sesiapa sahaja menonton pilihan filem dan televisyen (kecil) melalui akaun IMDb mereka. Hasil tangkapannya, seperti yang anda mungkin meneka, terdapat iklan di filem-filem ini. Tetapi memandangkan ia adalah perkhidmatan penstriman percuma, seperti YouTube, kami menganggapnya lebih baik daripada adil.

Dan mengejutkan, filem di TV IMDb tidak mengerikan. Sudah tentu, terdapat banyak filem "eh" di sana, seperti tahun 2016 Penyu Ninja Mutant Remaja filem aksi langsung atau 2007 Perang Naga. Tetapi ada juga segelintir klasik di platform, seperti Donnie Darko dan rancangan TV 80-an ALF. Anda perlu memberi gambaran sekiranya anda memerlukan sesuatu untuk mengurangkan kesakitan kerana terpaksa membayar IMDbPro.

Adakah IMDbPro Bernilai Wang?

Sama ada IMDbPro bernilai wang atau tidak sangat subjektif. Sekiranya anda membuat penyelidikan, ingin mengetahui apa yang akan datang atau bekerja di industri dan ingin pandangan orang dalam, maka mungkin ya. Keupayaan untuk melihat projek yang sedang dalam pembangunan, menjawab panggilan panggilan atau melamar peranan sangat bagus bagi mereka yang bekerja di bidang hiburan.

IMDbPro menyediakan sumber yang sangat baik untuk penulis skrip untuk membuat karya mereka diperhatikan, untuk pelakon memaparkan diri mereka, untuk pembuat filem dan pengeluar untuk meneliti pemohon, untuk wartawan untuk meneliti orang, filem dan banyak lagi dan untuk pencinta filem umum yang menginginkan setiap perincian terakhir mengenai hobi yang mereka pilih .

Semasa saya biasa menulis ulasan filem, saya selalu pergi ke IMDb untuk memeriksa fakta sebelum menerbitkan. Sebagai sumber daya, ia tidak dapat ditandingi. Saya tidak melanggan IMDbPro, tetapi dapat melihat nilai untuk penulis filem atau wartawan sepenuh masa.

Starmeter juga merupakan aspek kemas dari IMDbPro yang akan sesuai dengan sisi narsis industri. Setiap pelanggan mempunyai pilihan untuk Starmeter yang menunjukkan kenaikan dan kejatuhan kerjaya mereka. Sekiranya anda berada di industri, ini lebih menggembirakan daripada memberi maklumat tetapi tetap merupakan ciri yang berguna.

IMDbPro adalah sumber yang sangat baik jika anda berada di industri hiburan atau banyak melabur dalam perniagaan. Bagi kebanyakan orang, langganan tidak akan diperlukan tetapi jika filem dan TV memainkan peranan besar dalam hidup anda, mungkin itu adalah langganan.