PC & Mudah Alih

Cara menambahkan Pilihan Google Saya Merasa Beruntung ke Mesin Pencari Chrome Anda

Walaupun sudah menjadi sebahagian daripada halaman carian Google sejak awal, beberapa orang masih tidak tahu apa itu Saya rasa bertuah butang tidak. Sangat mudah - hanya membawa anda ke hasil carian pertama yang dijumpai untuk kata kunci anda. Menekan butang ini dengan kata kunci yang dimasukkan secara automatik membuka halaman pertama dalam hasil carian. Oleh itu, ini boleh menjadi jalan pintas yang berguna untuk digunakan, dan sekarang ada cara untuk menyediakan kotak carian Google Chrome anda (atau dikenali sebagai bar alamat) untuk dicari dengan Saya rasa bertuah.

Cara menambah Pilihan Google Saya Merasa Beruntung ke Enjin Carian Chrome Anda

Klik butang menu di kanan atas tetingkap Chrome anda dan pilih Tetapan. Kemudian tatal ke bawah halaman itu sedikit ke pilihan Cari dan pilih Uruskan enjin carian.

Kemudian klik butang "Tambah" di bahagian atas bahagian "Mesin Pencari Lain" untuk memunculkan dialog yang membolehkan anda menambahkan mesin pencari baru.

Di bawah "Search Engine", ketik "Saya Merasa Beruntung". Di bawah kata kunci, taipkan kata kunci apa pun yang anda ingin gunakan untuk menunjukkan kepada Google Chrome bahawa anda ingin menggunakan mesin carian tertentu ini. Anda mungkin menaip "Lucky" di sini, sebagai contoh. Kemudian di bahagian URL, masukkan "{google: baseURL} search? Q =% s & btnI = Im + Feeling + Lucky". Tekan "Tambah" dan anda sudah selesai.

Menggunakan enjin carian "Saya Merasa Beruntung" yang baru adalah mudah. Cukup ketik kata kunci apa sahaja yang anda pilih ke bar alamat, dan kemudian tekan kekunci Tab. Bar alamat akan berubah menjadi fon biru dan sekarang akan bertuliskan "Cari Saya Merasa Beruntung |". Taipkan carian apa sahaja yang anda mahukan ke bar alamat dan tekan return; Google akan membawa anda terus ke hasil carian pertama untuk kata kunci anda.

Jadi sekarang anda boleh melakukan carian pantas dengan Saya rasa bertuah pilihan dari kotak carian Google Chrome anda. Perhatikan bahawa silap mata ini tidak akan berfungsi pada penyemak imbas mudah alih.