PC & Mudah Alih

Cara Menukar Pengukuran Inden dari Inci ke cm di Microsoft Word

Produk Microsoft Office selalu membenarkan sejumlah penyesuaian. Tema, warna, unit pengukuran, tandatangan dan semua jenis personalisasi boleh didapati dalam pelbagai produknya. Sekiranya anda ingin mengetahui cara menukar ukuran inden dari inci ke cm di Word antara penyesuaian lain, tutorial ini sesuai untuk anda.

Cara Menukar Pengukuran Inden dari Inci ke cm di Microsoft Word

Mula-mula saya akan membahas ciri tajuk utama, mengubah ukuran inden dari inci ke dan kemudian saya akan merangkumi beberapa penyesuaian lain yang boleh anda buat di editor teks Microsoft.

Tukar ukuran inden dari inci ke cm di Word

Anda boleh menukar unit pengukuran dalam Word menjadi sentimeter, pic, titik atau milimeter bergantung pada keperluan anda. Anda boleh mengubahnya secara manual setiap dokumen atau beralih secara kekal dari imperial ke metrik. Saya akan tunjukkan kepada anda berdua.

Untuk menukar satu set inden:

 1. Buka Word pada dokumen yang anda gunakan untuk menggunakan ukuran metrik.
 2. Pilih kotak kelabu kecil dan ikon anak panah di kanan bawah kotak pita Perenggan. Ini akan memunculkan pop timbul Perenggan.

 3. Tambahkan ukuran metrik anda di garis lekukan. Menambah ‘cm’ secara manual di hujung masing-masing ke Word mengetahui unit yang ingin anda gunakan.

 4. Pilih OK untuk menyimpan.

Tetapan ini bersifat sementara dan tidak akan mengubah unit pengukuran Word secara kekal. Itu dilakukan dalam panel Pilihan.

 1. Pilih Fail dan Pilihan.

 2. Pilih Lanjutan dari menu kiri di tetingkap Pilihan.

 3. Tatal ke Paparan dan cari ‘Tunjukkan pengukuran dalam unit:

 4. Tukar dari Inci ke Sentimeter.

 5. Pilih OK untuk menyimpan.

Sekiranya anda ingin mengubah unit pengukuran anda secara menyeluruh, anda boleh melakukannya melalui Windows Control Panel. Pilih Wilayah dan tab Tukar Tarikh, Masa atau Nombor. Pilih Tetapan tambahan dan pilih Metrik dari senarai sistem Pengukuran. Pilih OK untuk menyimpan.

Tambahkan tab anda sendiri ke Ribbon di Word

Ribbon adalah tambahan kontroversial untuk Microsoft Office tetapi kemampuan untuk mengubahnya seperti yang anda suka, ia sedikit melembutkan. Anda boleh menambahkan tab anda sendiri untuk menjadikannya lebih sesuai dengan keinginan anda.

 1. Pilih Fail dalam Word.

 2. Pilih Pilihan dan kemudian Sesuaikan Pita.

 3. Pilih Tab Baru dan beri nama.

 4. Tambahkan ciri baru dari panel kiri dengan mengklik dua kali atau memilih Tambah di tengah.

Anda juga dapat menambahkan ciri baru ke tab yang ada dengan menonjolkan ciri di panel kiri atau kanan. Kiri menunjukkan ciri yang boleh anda tambahkan sementara sebelah kanan menunjukkan ciri yang boleh anda alih keluar. Klik dua kali setiap ciri atau gunakan Tambah atau Buang di bahagian tengah.

Tukar tema warna Word

Jangan terlalu teruja dengan ini, hanya ada beberapa warna untuk dipilih tetapi kelabu lalai agak membosankan. Pada masa ini, anda hanya mempunyai warna-warni, kelabu gelap dan putih. Tidak ada yang baik tetapi berwarna-warni adalah yang paling senang untuk tinggal bersama.

 1. Pilih Fail di Word dan kemudian Pilihan.

 2. Pilih Umum di menu sebelah kiri.

 3. Cari Peribadikan salinan Microsoft Office anda dan ubah Tema Office.

 4. Pilih OK untuk menyimpan.

Dari semua ciri yang terus ditambahkan ke Office, kemampuan untuk menggunakan tema Windows anda atau sekurang-kurangnya beberapa pilihan lagi sangat dialu-alukan!

Tukar pintasan papan kekunci di Word

Sebilangan besar daripada kita mengetahui pintasan papan kekunci asas untuk kebanyakan aplikasi Windows, Ctrl + C, V X atau Z dan sebagainya. Adakah anda tahu anda boleh mengubah sebahagian besar jalan pintas di Word jika anda mahu?

 1. Buka Word dan pilih Fail.

 2. Pilih Pilihan dan Sesuaikan Pita.

 3. Pilih butang Sesuaikan di bahagian bawah di bawah Pintasan Papan Kekunci.

 4. Buat perubahan anda di tetingkap kemudian pilih Tetapkan.

 5. Pilih OK untuk menyimpan.

Ini berguna jika anda menggunakan perintah yang kurang popular yang tidak mempunyai jalan pintas yang mudah.

Lihat dokumen bersebelahan di Word

Semasa mengedit atau membuat pemeriksaan, selalunya berguna untuk melihat dua dokumen secara bersebelahan untuk perbandingan. Word tidak mempunyai alat perbandingan sehingga anda harus melakukan pengeditan ini secara manual. Memiliki mereka bersebelahan di skrin anda menjadikannya lebih mudah.

 1. Pilih Paparan di Word dan Tetingkap Baru.

 2. Pilih Susun Semua atau Lihat Berdampingan dari pita atau gerakkan tingkap secara manual.

 3. Pilih Pulihkan setelah selesai untuk kembali ke susun atur standard.

Jendela Baru membuat contoh lain dari dokumen yang anda lihat. Sekiranya anda mengedit atau membuat pemeriksaan, anda boleh menyimpannya secara berasingan atau menutup yang asli tanpa menyimpan sambil membuka tetingkap yang diedit. Ini adalah ciri berguna yang tidak dapat dibandingkan tetapi menyelesaikan tugasnya.