Hiburan

Insignia Roku TV Tidak Menyambung ke Wi-Fi - Apa yang Perlu Dilakukan

Apabila ingin mencuba peranti baru yang baru anda beli, Wi-Fi anda yang enggan bekerjasama boleh membuat anda kecewa.

Insignia Roku TV Tidak Menyambung ke Wi-Fi - Apa yang Perlu Dilakukan

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menyambungkan peranti Roku terbaru anda ke rangkaian Wi-Fi rumah anda, atau terus terputus, anda tidak akan dapat menikmati semua keseronokan penstriman yang anda nantikan.

Jangan risau! Artikel ini akan membantu anda mengetahui sebab untuk masalah sambungan. Teruskan membaca!

Cara Menghubungkan TV Insignia Roku ke Wi-Fi Rumah Anda

Menyambungkan TV Roku ke rangkaian Wi-Fi rumah anda adalah mudah dan tidak lebih dari beberapa minit. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Ambil alat kawalan jauh Roku anda dan tekan Laman Utama. Ini butang dengan gambar rumah.
 2. Tatal menggunakan anak panah pada alat kawalan jauh untuk mencari Tetapan.
 3. Kemudian pilih Rangkaian dari menu Tetapan.
 4. Selanjutnya tekan Tanpa Wayar (Wi-Fi).
 5. Pilih Siapkan sambungan Wi-Fi baru.
 6. Semasa senarai rangkaian yang tersedia muncul di layar, pilih rangkaian rumah anda.
 7. Taip kata laluan menggunakan papan kekunci di skrin.

Setelah anda menyelesaikan semua langkah, TV Insignia Roku anda akan berjaya disambungkan ke rangkaian Wi-Fi rumah anda.

Insignia Roku TV

Bagaimana Sekiranya TV Tidak Bersambung?

Sekiranya anda tidak berjaya menyelesaikan proses ini dengan jayanya, dan ada pesan di layar yang memberitahu bahawa TV tidak dapat menyambung ke rangkaian, berikut adalah beberapa cadangan mengenai apa yang boleh anda lakukan untuk mencuba dan menyelesaikan masalah tersebut.

Tingkatkan Isyarat Wi-Fi Anda

Sesuatu di dalam bilik mungkin menghalangi isyarat Wi-Fi anda, atau TV anda mungkin terlalu jauh dari penghala. Sekiranya boleh, cubalah memindahkan barang untuk memberi ruang yang mencukupi untuk isyarat itu sendiri. Keluarkan apa-apa yang mungkin menyekatnya dan cuba simpan penghala sedekat mungkin dengan TV anda. Sekiranya isyarat Wi-Fi kuat, kemungkinan anda akhirnya dapat menyambung.

Mulakan semula Peranti dan Penghala

Kadang-kadang masalah berlaku kerana bug sementara. Cuba mulakan semula kedua-dua peranti dan penghala anda untuk melihat apakah anda dapat membuat sambungan selepas itu.

Bagi penghala, cara termudah untuk menghidupkan semula adalah mencabutnya dan menunggu selama beberapa minit, sebelum memasangnya kembali. Pilihan lain adalah dengan menekan butang pada peranti.

Untuk menghidupkan semula Insignia Roku TV anda, ulangi proses yang sama - cabut dan sambungkannya semula, atau lakukan perkara berikut:

 1. Tekan Laman Utama pada alat kawalan jauh dan cari Tetapan.
 2. Buka Tetapan dan cari pilihan Sistem.
 3. Pilih Sistem dan pilih Kuasa dari menu.
 4. Pilih Mulakan semula sistem.

  wi-fi

Periksa Kata Laluan Anda

Ini mungkin terdengar remeh, tetapi kadang-kadang kita rasa kita tahu kata laluan, sedangkan kita betul-betul menaip kata kunci yang salah! Mungkin anda telah mengubahnya baru-baru ini dan anda cuba memasukkan yang lama, atau anda terlepas watak, huruf besar, atau yang serupa. Oleh itu, pastikan anda menggunakan kata laluan yang betul!

Kemas kini Perisian Anda

Insignia Roku TV Anda mungkin menggunakan versi perisian lama, yang mengganggu beberapa fungsi asas, seperti menyambung ke rangkaian Wi-Fi. Periksa dari kemas kini, dan pasang versi terbaru perisian, jika ada.

Perhatikan bahawa kemas kini ini biasanya berlaku secara automatik, tetapi jika anda sudah lama tidak menggunakan TV Insignia Roku, anda mungkin perlu melakukannya secara manual.

Inilah cara melakukannya dalam beberapa langkah mudah:

 1. Gunakan alat kawalan jauh Roku anda untuk membuka Tetapan dengan menekan butang Utama dan menatal ke atas atau ke bawah untuk mencari pilihan ini.
 2. Selepas anda membuka Tetapan, cari Sistem dan pilih.
 3. Buka tab kemas kini Sistem.
 4. Pilih pilihan Check Now dan Roku anda akan memeriksa kemas kini yang tersedia. Sekiranya ada, muat turun dan pemasangan akan selesai secara automatik. TV Roku anda akan dimulakan semula untuk menyelesaikan prosesnya.

Hubungi Roku Support

Sekiranya tidak ada yang menyelesaikan masalah anda, anda juga boleh menghubungi sokongan Roku melalui e-mel. Juga, jika anda yakin ada masalah yang berkaitan dengan tetapan penghala atau Wi-Fi anda, hubungi penyedia Internet anda dan lihat apakah mereka dapat membantu anda.

Adakah anda menghadapi masalah menyambungkan Insignia Roku TV ke rangkaian Wi-Fi anda? Bagaimana anda menyelesaikan masalah ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!