Media Sosial

Apa maksud "Aktif Sekarang" di Instagram

Instagram adalah salah satu aplikasi media sosial yang paling popular hari ini, dan dari masa ke masa, telah menambahkan pelbagai ciri untuk menjadikan aplikasi lebih mesra pengguna. Ciri-ciri ini bertujuan untuk memudahkan pengguna berhubung dengan rakan dan keluarga mereka dan mencari kandungan yang lebih relevan.

Apakah

Salah satu ciri ini adalah ciri "Aktif Sekarang". Fungsi ini berfungsi untuk membantu pengguna melihat kapan mereka yang mereka ikuti saat ini menggunakan aplikasi. Selain itu, mereka menambahkan titik hijau di sebelah nama pengguna, yang menunjukkan bahawa mereka sedang dalam talian.

Banyak pengguna menyatakan kekeliruan mengenai bagaimana ciri ini berfungsi dan apa maksudnya. Mari kita lihat apa sebenarnya maksud "Aktif Sekarang".

Apa Makna "Aktif Sekarang" di Instagram?

Status aktiviti anda hanya tersedia di Instagram Direct, yang setara dengan Facebook Messenger. Orang tidak dapat menentukan sama ada anda berada dalam talian hanya dengan melihat catatan atau cerita anda.

Apabila anda memasuki Langsung, anda dapat melihat senarai semua sembang anda dan cap waktu mereka. Sekiranya anda mengikuti seseorang, dan orang itu mengikuti anda, anda dapat melihat sama ada mereka berada dalam talian atau tidak.

Anda akan melihat titik hijau di bawah gambar mereka dan status "Aktif Sekarang". Walau bagaimanapun, anda tidak dapat memperoleh maklumat ini sekiranya seseorang tidak mengikuti anda kembali atau menghantar DM kepada anda. Sekiranya anda dapat melihat bahawa seseorang aktif sekarang, mereka akan mengetahui perkara yang sama tentang anda.

Cara Melumpuhkan Ciri "Aktif Sekarang" di Instagram

Sekiranya anda ingin mengekalkan beberapa privasi di Instagram, anda mungkin berminat untuk mematikan ciri ini. Melakukannya cukup mudah, tetapi perlu diingat bahawa ini bermakna anda juga tidak akan dapat melihat status aktiviti pengguna lain.

Dengan ini, berikut adalah cara untuk mematikan ciri "Aktif Sekarang" di Instagram:

  1. Pergi ke anda profil.
  2. Ketik pada Tetapan ikon.
  3. Pilih Privasi dan Keselamatan (ikon kunci).

    tetapan instagram

  4. Ketik Status Aktiviti.

    privasi instagram

  5. Lumpuhkan Tunjukkan Status Aktiviti.

instagram menunjukkan status aktif

Setelah dimatikan, rakan anda tidak lagi dapat melihat status aktiviti anda dan anda tidak dapat melihatnya.

Adakah "Aktif Sekarang" Tepat?

Anda mungkin melihat status rakan sebagai tidak aktif, namun mereka hanya memuat naik siaran. Terdapat kelewatan dan gangguan dengan ciri aktiviti yang boleh menyebabkan kekeliruan. Atas sebab ini, kami merasa penting untuk menunjukkan bahawa status "Aktif Sekarang" tidak selalu tepat.

Telah dilaporkan bahawa beberapa pengguna melihat kelewatan sepuluh minit sebelum melihat status aktiviti. Perkara yang sama berlaku untuk ciri ‘Last Seen’. Hanya kerana mengatakan seseorang berada dalam talian 20 minit yang lalu, tidak bermaksud bahawa ia tepat atau bahawa mereka tidak tiba-tiba menjadi sibuk.

Bagaimana jika Anda Tidak Melihat Titik Hijau?

Sekiranya anda yakin bahawa pengikut bersama aktif dan anda tidak melihat titik hijau mungkin ada sedikit gangguan atau kelewatan. Teknologi tidak sempurna.

Kemungkinan besar pengguna telah mematikan status aktivitinya dalam tetapan seperti yang disebutkan sebelumnya. Jangan biarkan titik hijau yang hilang menghalangi anda menghantar mesej - kebanyakan pengguna telah mengaktifkan pemberitahuan. Instagram juga menawarkan resit baca sehingga anda akan tahu sebaik sahaja mesej anda dibaca.

Pemikiran Akhir

Ciri status aktiviti Instagram dapat menjadikannya lebih mudah untuk berkomunikasi dengan rakan dan pengikut, tetapi sebilangan pengguna lebih suka membiarkannya ditutup untuk meningkatkan privasi mereka. Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda dapat dengan cepat dan mudah mematikan ciri status aktiviti Instagram.

Apa pendapat anda? Adakah anda berada di sisi sosial atau adakah anda lebih gemar menyemak imbas suapan? Beritahu kami dalam komen!