Hiburan

Cara Jailbreak Amazon Firestick [Ogos 2021]

Dari rangkaian peranti mesra bajet Roku hingga Apple TV 4K kelas atas Apple, tidak ada kekurangan pilihan untuk menambahkan aplikasi penstriman ke televisyen anda. Peranti Fire TV Amazon terdapat di bahagian atas pek, dengan pilihan untuk streaming yang menjalankan anda sebanyak $ 29 untuk Fire Stick Lite. Dari perkhidmatan Video Perdana Amazon sendiri ke aplikasi seperti Netflix, Disney +, dan YouTube, Amazon memudahkan streaming hampir semua perkara yang anda mahukan, termasuk sokongan untuk ekosistem peranti Amazon anda.

Cara Jailbreak Amazon Firestick [Ogos 2021]

Sudah tentu, ada satu sebab lain untuk merebut Amazon Fire TV Stick, di luar harga dan ciri. Peranti TV Fire menjalankan Fire OS Amazon, bercabang dari Android, dan itu menjadikannya mudah untuk memanfaatkan keterbukaan platform. Sama ada anda ingin menambahkan kandungan baru ke Fire TV Stick anda, atau anda hanya ingin mempermudah membuka Fire OS ke sumber luar, memilih untuk menaik taraf peranti anda ke Fire Stick yang dipenjara dapat membantu anda mengakses lebih banyak barang anda suka di televisyen anda.

Jailbreaking a Fire TV Stick cukup mudah, jadi mari kita selami penjelasan mengenai apa yang dilakukan jailbreaking, status undang-undang jailbreaking, dan tentu saja, panduan langkah demi langkah untuk jailbreaking Fire TV Stick anda.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Apa itu Tongkat TV Fire Jailbroken?

Mari kita mulakan dengan asas-asasnya: istilah "jailbroken" apabila digunakan pada peranti Fire TV, membawa makna yang berbeza. Selama satu dekad, istilah "jailbreak" sebagian besar berlaku untuk peranti iOS, di mana jailbreak membuka sistem operasi dari kebun berdinding Apple dan membolehkan pengguna memasang kedai aplikasi pihak ketiga, kandungan cetak rompak, dan untuk menukar fail teras peranti . Begitu juga, rooting pada Android juga mewakili jailbreak, walaupun pada peringkat inti. Kedua-dua perkhidmatan biasanya memerlukan sejumlah pengetahuan teknikal. Memecahkan jailbreak pada peranti iOS hampir selalu memerlukan versi iOS yang lebih lama, sementara rooting pada Android biasanya dihentikan pada tahap pembawa, bukan oleh Google.

Walaupun menyebutnya jailbreaking, istilah itu bermaksud sesuatu yang sama sekali berbeza ketika menggunakan Fire TV Stick. Jailbreaking a Fire TV tidak memerlukan melampirkan komponen ke PC anda, menjalankan baris kod, atau bahkan menggunakan perisian yang terdapat di forum rawak. Sebaliknya, orang biasanya merujuk kepada jailbreak sebagai peranti Fire TV sebagai tindakan memasang aplikasi pihak ketiga yang tidak tersedia di Amazon Appstore untuk memperluas perpustakaan kandungan anda, secara amnya melalui penggunaan cetak rompak.

Sebilangan besar pengguna beralih ke Kodi untuk perisian jailbreaking mereka, kerana Kodi adalah platform sumber terbuka yang berfungsi dengan baik dengan alat kawalan jauh Amazon Fire TV. Walaupun Kodi sendiri bukan aplikasi cetak rompak, ia membenarkan ribuan daripada beribu-ribu tambahan untuk membina streaming filem segera terus ke peranti anda.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Adakah Sah untuk Jailbreak My Fire TV Stick?

Proses jailbreak Fire TV Stick anda adalah seperti memasang perisian ke peranti anda, oleh itu, jailbreak, Fire TV Stick anda adalah sah. Walaupun peranti iOS jailbreaking dan rooting perangkat Android kadang-kadang di bawah pengawasan undang-undang, kedua-dua kes tersebut juga didapati mempunyai alasan undang-undang dalam pengguna mengubah keadaan perangkat mereka. Dan tentu saja, perlu diperhatikan bahawa, seperti yang telah kita sebutkan di atas, tindakan sebenar jailbreaking Fire Stick tidak berbeza dengan memasang Kodi di komputer anda.

Sekarang, sudah tentu, penting untuk diingat bahawa menambahkan kandungan ke Kodi yang membajak filem, rancangan televisyen, dan kandungan lain adalah bahagian dari jailbreaking peranti anda yang boleh dianggap haram. Walaupun syarikat biasanya akan menuntut pengedar kandungan yang dihoskan secara haram dalam talian, selalu ada kemungkinan ISP anda dapat membatasi atau membatalkan penggunaan internet anda kerana penstriman haram. Menggunakan Kodi untuk streaming media yang dihoskan dalam talian harus dianggap sebagai cetak rompak oleh kebanyakan pengguna, dan anda harus memastikan anda memahami risiko dalam streaming kandungan dalam talian. Kodi sendiri bukan aplikasi yang dibuat untuk cetak rompak, dan pasukan pengembangan telah tampil menentang penggunaan aplikasi tersebut untuk perkhidmatan media seperti itu.

Seperti biasa, kami tidak mendorong atau memaafkan tingkah laku yang menyalahi undang-undang, termasuk menstrimkan kandungan secara haram secara dalam talian, dan tidak boleh bertanggung jawab atas sebarang kesan negatif yang timbul dari penggunaan perkhidmatan, aplikasi, atau kaedah yang terdapat dalam panduan ini. Rujuk kepada kedudukan negara anda sendiri mengenai hak cipta, serta syarat penggunaan untuk setiap add-on Kodi yang anda gunakan untuk maklumat lebih lanjut.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Bagaimana Saya Memecahkan Jailbreak pada Fire TV Stick saya?

Untuk mendapatkan aplikasi jailbreak di Fire TV Stick anda, anda perlu memulakan dengan memasang Kodi. Untuk alasan yang jelas, Kodi tidak disenaraikan di Amazon Appstore sebagai aplikasi yang boleh anda muat turun dengan mudah untuk penggunaan biasa. Tidak seperti Google, Amazon menggunakan pendekatan yang lebih mirip Apple dengan pasaran aplikasinya, hanya membenarkan dalam aplikasi tertentu setelah mereka disetujui untuk digunakan. Walaupun anda akan dapati Kodi sudah tersedia di Google Play Store, ia tidak dapat dijumpai di platform Amazon, telah dikeluarkan pada tahun 2015 kerana kebimbangan mengenai pembajakan.

Tetapi, seperti yang kita lihat dengan kebanyakan produk Amazon, mudah menggunakan asas Android mereka sebagai kaedah menentangnya. Oleh kerana Android membenarkan aplikasi dipasang di luar gedung aplikasi, Kodi dihidupkan dan dijalankan di Fire Stick anda tidak memerlukan masa sama sekali. Kaedah ini diuji pada Fire TV Stick 4K generasi terkini, menjalankan versi terbaru yang dipasang, walaupun foto mungkin menunjukkan antara muka yang lebih lama.

Membolehkan Peranti Anda Memasang Aplikasi Sideloaded

  1. Mulailah dengan membuka paparan Fire TV anda dengan menghidupkan peranti anda dan menahan butang Utama di alat kawalan jauh Fire TV anda untuk membuka menu tindakan pantas. Menu ini mempunyai senarai empat pilihan yang berbeza untuk Fire TV anda: senarai aplikasi, mod tidur, pencerminan, dan tetapan anda. Pilih menu tetapan untuk memuatkan senarai pilihan anda dengan cepat. Sebagai pilihan, anda boleh menuju ke skrin utama TV Kebakaran anda dan menatal hingga ke kanan di sepanjang senarai teratas menu anda, memilih pilihan tetapan.
  2. Tekan anak panah ke bawah pada alat kawalan jauh anda untuk beralih ke menu tetapan pada paparan anda. Fire OS mempunyai menu tetapannya yang disusun secara mendatar dan bukan secara menegak, jadi tatal ke menu tetapan anda dari kiri ke kanan hingga anda menemui pilihan untuk TV Api Saya. (Dalam versi Fire OS yang lebih lama, ini dilabel sebagai Peranti.) Tekan butang tengah pada alat kawalan jauh anda untuk memuatkan tetapan peranti.

3. Klik pada Pilihan Pembangun daripada Tetapan peranti; ia adalah yang kedua turun dari atas, selepas Mengenai.

4. Tatal ke bawah ke Aplikasi dari Sumber Tidak Diketahui dan tekan butang tengah. Ini akan membolehkan peranti anda memasang aplikasi dari sumber selain Amazon Appstore, langkah yang perlu jika kita akan memuatkan Kodi ke peranti kita. Peringatan mungkin muncul untuk memberi tahu anda bahawa memuat turun aplikasi dari sumber luar boleh membahayakan. Klik okey pada arahan dan klik butang Utama di alat kawalan jauh anda untuk kembali ke skrin utama.

Memuat turun Kodi ke Peranti Anda

Dengan kemampuan memuatkan aplikasi yang diaktifkan pada peranti anda, akhirnya kami dapat memuat turun Kodi ke peranti anda. Sekiranya anda pernah menggunakan peranti Android dan harus memunggah aplikasi menggunakan APK dari laman seperti APKMirror atau APKpure, anda mungkin dapat melihat ke mana arah ini. Ya, Amazon Fire Stick anda mungkin menjalankan versi Android khusus, lengkap dengan kedai aplikasi khusus dan batasan tertentu mengenai apa yang boleh dan tidak dapat dipasang, tetapi ketika sistem operasi yang mendasari masih Android, kami dapat memanfaatkan kemampuannya untuk memuatkan aplikasi dan memasukkan Kodi ke peranti anda, sama ada Amazon menginginkannya di sana atau tidak.

Sudah tentu, untuk melakukannya, kita perlu menambahkan kemampuan memuat turun aplikasi ke Fire Stick anda terlebih dahulu. Amazon tidak menyertakan penyemak imbas dengan peranti anda, jadi anda harus memuat turun aplikasi pihak ketiga yang membolehkan anda menggunakan URL pada peranti anda seperti telefon atau tablet biasa. Walaupun tidak ada aplikasi penyemak imbas khusus yang tersedia untuk diunduh di dalam App Store, ada aplikasi yang memungkinkan Anda mengunduh konten langsung ke perangkat Anda.

Dengan menggunakan fungsi carian terbina dalam atau menggunakan Alexa pada alat kawalan jauh Fire Stick anda, cari Muat turun, Pemuat turun, atau Penyemak Imbas; ketiga-tiganya akan memaparkan aplikasi yang sama persis yang kami cari. Aplikasi itu, disebut dengan tepat, Downloader. Aplikasi ini mempunyai ratusan ribu pengguna, dan umumnya dianggap sebagai aplikasi hebat untuk peranti anda. Tekan butang muat turun pada senarai Amazon Appstore untuk Downloader untuk menambahkan aplikasi ke peranti anda. Anda tidak perlu menyimpan aplikasi di Fire Stick anda setelah kami menggunakannya untuk proses pemasangan ini, jadi jangan takut untuk menyahpasang aplikasinya jika anda lebih suka tidak menyimpannya.

Setelah aplikasi selesai dipasang, tekan butang Buka pada senarai aplikasi untuk dibuka Pemuat turun pada peranti anda. Klik melalui pelbagai mesej pop timbul dan amaran yang memperincikan kemas kini aplikasi sehingga anda sampai ke paparan utama. Pemuat turun merangkumi sekumpulan utiliti, semuanya digariskan dengan rapi di sebelah kiri aplikasi, termasuk penyemak imbas, sistem fail, tetapan, dan banyak lagi. Yang mengatakan, aspek utama aplikasi yang kami perlukan adalah bidang masuk URL yang menggunakan sebagian besar paparan anda di dalam aplikasi.

Pengunduh akan membolehkan anda memuat turun kandungan dari URL tertentu yang anda masukkan ke dalam aplikasi, menjadikannya mudah untuk mendapatkan APK secara langsung ke peranti anda. Anda mempunyai dua pilihan berbeza di sini untuk memuat turun APK Kodi: pertama, anda boleh memuat turun Kodi menggunakan pautan pendek kami di bawah, yang secara automatik akan memuat turun Kodi 19.1 Matrix.

Sebagai alternatif, anda boleh menuju ke laman web Muat turun Kodi di sini, klik pada pilihan Android, klik kanan ARMV7A (32-BIT) dan salin dan tampal pautan itu ke pemendek pautan pilihan anda; kami mengesyorkan bit.ly, untuk pilihan pautan tersuai yang memudahkan membuat sesuatu yang dapat dimasukkan ke dalam peranti anda. Tanpa pemendek pautan, anda harus memasukkan URL panjang hanya menggunakan alat kawalan jauh anda, jadi kami mengesyorkan anda melakukan salah satu daripada dua pilihan di atas.

Dengan memasukkan URL tersebut, atau dengan membuat salah satu dari laman Muat turun yang dipautkan di atas, anda akan membuatnya supaya peranti anda dapat mula memuat turun Kodi secara automatik melalui aplikasi Muat turun anda. Klik Seterusnya butang setelah memasukkan pautan ke dalam peranti anda. Fire Stick anda akan mengesahkan pautan yang ingin anda muat turun; tekan Pilih untuk mengesahkan pilihan Muat turun pada peranti anda dan muat turun anda akan bermula dengan segera dari URL tersebut.

Sebilangan besar APK Kodi sekitar 80 atau 90MB, jadi jangkakan muat turun mengambil masa 10 hingga 20 saat, bergantung pada kelajuan sambungan internet anda. Setelah APK selesai dimuat turun, ia akan dibuka secara automatik pada peranti anda. Sekiranya anda menerima arahan untuk membuka pemasang Kodi, tekan okey.

Memasang Kodi ke Peranti Anda

Dengan APK yang telah dimuat turun ke peranti anda, yang tinggal sekarang ialah memasang Kodi terus ke peranti anda. Apabila paparan pemasangan untuk Kodi muncul di layar anda, anda akan disambut dengan paparan yang memberitahu anda tentang maklumat yang dapat diakses oleh Kodi. Bagi sesiapa yang pernah memasang APK pada peranti Android sebelumnya, skrin ini akan kelihatan biasa; walaupun itu adalah versi pemasangan layar bertema Amazon, masih sangat "Android". Gunakan alat kawalan jauh anda untuk menyorot dan pilih Pasang butang dan peranti anda akan mula memasang Kodi. Kodi itu sendiri adalah aplikasi yang cukup besar, jadi luangkan masa untuk memasang pada peranti anda; dalam pemasangan kami, prosesnya mengambil masa kira-kira tiga puluh saat.

Apabila pemasangan selesai pada peranti anda, anda akan menerima pemberitahuan kecil di sudut kanan bawah paparan anda, memberitahu anda bahawa anda boleh menekan butang menu untuk membuka Kodi pada peranti anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh menekan Buka butang pada paparan pemasangan untuk membuka Kodi secara automatik. Anda akan disambut dengan skrin permulaan Kodi, dan setelah Kodi selesai menyiapkan diri selepas but pertama, anda akan berada di paparan utama. Dari sini, anda boleh menambahkan repositori, melihat filem yang disimpan di rangkaian anda dan banyak lagi. Bahagian terbaik dari ini: tidak seperti dengan peranti seperti Apple TV, anda sentiasa boleh kembali ke skrin utama Fire TV standard dengan menekan Laman Utama pada alat kawalan jauh anda. Pada dasarnya, anda mendapat yang terbaik dari kedua-dua dunia, dengan kedua-dua aplikasi Kodi dan Fire OS wujud secara aman dalam satu platform.

Soalan Lazim

Adakah Jailbreaking Membolehkan Saya Memasang Aplikasi seperti Peacock?

Ya, tetapi Peacock kini menyokong peranti Roku dan Fire TV tanpa memerlukan aplikasi sideload atau jailbreaking.

Panduan kami untuk jailbreaking merangkumi pemasangan Kodi, tetapi ketika kita membincangkan pemasangan aplikasi melalui sideload, anda boleh menggunakan kaedah ini untuk memuatkan aplikasi ke Fire TV Stick anda dengan mudah.

Perlukah Saya Membeli Satu Yang Sudah Pra-Jailbreak?

Pasar untuk "Sticks Api pra-jailbreak" benar-benar kering sejak FCC melangkah untuk meminta Amazon dan eBay berhenti menjual produk ini, tetapi jika anda tersandung, anda harus melewatkannya. Walaupun peranti ini menawarkan ribuan aplikasi "pra-pemasangan", hampir selalu melalui penggunaan Kodi. Membelanjakan wang tambahan pada peranti pra-jailbreak, atau membeli peranti baru apabila anda sudah mempunyai Fire TV Stick yang terletak di sekitar rumah anda bukanlah kaedah terbaik untuk menghabiskan wang tunai yang anda hasilkan.

Peranti ini mudah "jailbreak", dan dapat dilakukan dalam waktu sekitar tiga puluh minit - dan itu termasuk waktu pemasangan.

Apa sekarang?

Baiklah, itu terpulang kepada anda. Dengan sendirinya, Kodi adalah platform media yang cukup mampu, dan bahkan mempunyai pilihan untuk menstrimkan kandungan seperti YouTube menggunakan add-on rasmi. Tetapi secara umum, sesiapa yang ingin melakukan jailbreak pada peranti mereka kemungkinan ingin memasang add-on atau membina contoh Kodi mereka. Biasanya, perisian tambahan ini ditambahkan dengan menggunakan penyemak imbas tambahan dalam Kodi, menggunakan pautan ke perisian yang anda dapati dalam talian.

Sekiranya anda ingin tahu di mana untuk memulakan, kami ada banyak panduan yang perlu dikaji semasa memasang alat tambah Kodi terbaik (yang membolehkan anda mengekalkan antara muka Kodi khas sambil menambah aplikasi baru satu demi satu) dan Kodi membina (yang merombak sepenuhnya perisian anda dengan penampilan visual yang baru).

***

Menghancurkan jailbreak pada peranti Fire TV anda sukar di atas kertas, tetapi itu tidak jauh dari kebenaran. Kemudahan untuk menambah kandungan baru yang tidak diluluskan secara rasmi oleh Amazon semudah memasang beberapa aplikasi baru ke peranti anda. Dengan harga hanya $ 40 (atau $ 50 untuk model 4K), Fire Stick adalah salah satu peranti terbaik yang boleh anda beli. Walaupun disayangkan bahawa hubungan aplikasi dengan cetak rompak telah mendorong Amazon untuk menghapus Kodi dari Amazon Appstore, itu tidak menghentikan keupayaan untuk memunggah Kodi ke peranti anda.

Kombinasi Kodi dan Amazon Fire Stick telah menjadi sangat popular di seluruh dunia, dan mudah untuk mengetahui sebabnya. Dan dengan kemudahan akses untuk memasukkan Kodi ke peranti anda, memasang apl - dan Covenant, dalam hal ini - benar-benar tidak perlu dipertimbangkan.