PC & Mudah Alih

Apakah Ikon Kunci pada Android

Banyak pengguna Android bingung dengan munculnya ikon kunci pada telefon pintar mereka secara tiba-tiba. Sudah terlalu banyak ikon di bar status dan kadangkala sukar untuk menavigasi di telefon anda kerana itu.

Apakah Ikon Kunci pada Android

Ikon kunci mengganggu sebenarnya, adalah ikon VPN. Ini boleh mengecewakan, terutamanya jika anda terus mendapat pemberitahuan mengenainya dan tidak dapat melakukan apa-apa untuk menghapusnya.

Terdapat banyak ikon berguna seperti ikon Jangan Ganggu, Bluetooth atau Wi-Fi. Anda memerlukannya, tetapi ikon kunci hanya mengambil ruang di skrin anda. Beruntung untuk anda, ikon VPN ini dapat dikeluarkan dan anda dapat mengetahui cara melakukannya di sini.

5 Langkah Mudah Mengeluarkan Ikon Kunci pada Android

Ikon sial ini boleh ditanggalkan, tetapi anda perlu menggunakan beberapa perisian pihak ketiga. Nasib baik, dengan aplikasi ini, anda tidak perlu melakukan root pada peranti anda. Ini akan merosakkan bar status anda, dan begini caranya.

Pasang SystemUI Tuner pada Telefon Android Anda

SystemUI Tuner adalah karya Zachary Wander, dan anda boleh memuat turunnya secara percuma di Google Play Store. Setelah memasang versi terbaru aplikasi ini, anda perlu mengambil beberapa langkah tambahan.

Penala SystemUI

Jalankan ADB pada PC anda

SystemUI Tuner memerlukan sedikit kebenaran tambahan untuk berfungsi dengan baik. Untuk memberikan kebenaran ini, anda perlu menggunakan arahan ADB.

ADB tidak begitu mudah digunakan, dan anda memerlukan Command Prompt. Anda juga perlu menunjukkan gambar tersembunyi di telefon pintar anda. Di bahagian berikut, anda akan belajar apa yang harus anda lakukan.

Jalankan Prompt Perintah di Direktori yang Sesuai

Pertama, anda perlu menyambungkan komputer dan telefon Android anda menggunakan kabel USB. Kemudian anda harus mencari direktori Platform Tools dalam folder pemasangan ADB di komputer anda.

Anda perlu mencari di partition Platform Tools komputer anda kerana folder pemasangan ADB tidak berada di lokasi yang sama untuk semua orang. Setelah anda menjumpai direktori Platform Tools, pastikan untuk menyalin keseluruhan lokasi lokasinya.

Pada Windows

Pengguna Windows boleh melakukannya dengan mengklik pada bar alamat pada skrin Windows Explorer dan kemudian menekan CTRL dan A, diikuti oleh butang CTRL dan C pada papan kekunci mereka secara serentak atau mengklik kanan, memilih Pilih Semua, dan kemudian Salin.

Pada Mac

Pada Mac, anda perlu memulakan Platform Tools menggunakan Finder, kemudian tahan cmd, opt, dan p bersama-sama. Ini akan menunjukkan lokasi carian folder. Seterusnya, anda perlu mengklik kanan pada Platform Tools dan memilih Copy sebagai nama carian.

Selepas itu, anda perlu menjalankan tetingkap Terminal atau Prompt Perintah. Pengguna Windows dapat membawanya dengan kunci Windows, mengetik cmd, dan mengesahkan dengan Enter. Pengguna Mac dan Linux perlu membuka Terminal dalam direktori Aplikasi.

Di tetingkap Command Prompt atau terminal, ketik cd, dan kemudian tekan ruang, diikuti oleh ctrl dan V (Windows) atau cmd dan V (Mac). Ini akan menampal lokasi folder alat platform yang disalin ke papan keratan anda. Akhirnya, tekan Enter untuk menyelesaikan proses.

Dayakan SystemUI Tuner Menggunakan ADB

Anda perlu menggunakan salah satu daripada dua arahan ini untuk mengaktifkan SystemUI:

adb shell pm hibah com.zacharee1.systemuituner android.permission.WRITE_SECURE_SETTINGS

./ adb shell pm hibah com.zacharee1.systemuituner android.permission.WRITE_SECURE_SETTINGS

Perintah kedua hanya untuk mereka yang mendapat kesalahan pada Windows PowerShell, Linux, atau Mac. Sekiranya tidak ada satu perintah yang berfungsi, pemasangan ADB anda mungkin salah.

Sembunyikan Ikon Kunci pada Android Menggunakan SystemUI Tuner

Anda kini bersedia untuk membuang ikon kunci VPN di telefon anda. Anda boleh mencabut kabel USB yang menghubungkan Android anda dengan PC anda.

Buka SystemUi Tuner pada telefon Android anda. Cari menu persediaan utama dan tatal ke bawah ke soalan di bahagian bawah. Ini sesuai dengan "terus tidak memberikan kebenaran pilihan."

Pilih ya, dan kemudian ikuti arahan yang mengatakan "Ke tweak." Kemudian pilih bar status dan pilih ikon VPN. Luncurkan bar untuk menyembunyikannya. Ini adalah cara anda menyembunyikan ikon kunci di Android. Anda boleh memadam aplikasi SystemUI Tuner sekarang jika anda mahu.

Ikon kunci harus tetap tersembunyi jika anda mengikuti semua langkah dengan betul. Anda boleh mengujinya dengan menyambung ke pelayan VPN anda.

Akhirnya, berikut adalah beberapa maklumat dari nota pemaju. Telefon Samsung yang lebih tua, telefon Xiaomi, dan Huawei mungkin rosak jika anda cuba menggunakan aplikasi ini. Aplikasi ini mungkin tidak berfungsi dan ikon kunci akan tetap kelihatan.

bar status

Kunci dan Kunci

Semoga panduan ini dapat membantu anda menyingkirkan ikon kunci yang tidak diperlukan. Anda sekarang akan mempunyai lebih banyak ruang di telefon anda walaupun anda menggunakan sambungan VPN.

Adakah anda mengetahui beberapa kaedah lain yang mungkin lebih mudah untuk mengeluarkan ikon kunci dari telefon Android? Kongsi petua anda di bahagian komen di bawah.