PC & Mudah Alih

Cara Menambah Kotak Centang ke Dokumen Google

Dokumen Google adalah alat pemprosesan kata yang sangat berguna yang dapat digunakan untuk membuat pelbagai jenis dokumen. Sekiranya anda ingin membuat senarai semak, misalnya, Dokumen Google dan aplikasi Google serupa yang lain menyediakan ciri senarai semak yang berguna yang boleh anda gunakan.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan kotak centang ke Google Doc atau Google Sheet untuk membuat senarai semak interaktif.

Cara Memasukkan Kotak Centang dalam Dokumen Google Menggunakan Pilihan Format

Sekiranya anda ingin membuat senarai semak interaktif dalam Dokumen Google menggunakan kotak pilihan, anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka Google Docs dan klik Kosong (+) untuk membuat dokumen baru.

 2. Apabila anda sudah bersedia untuk memasukkan senarai kotak pilihan anda, klik Format di menu atas.

 3. Sekarang, arahkan ke atas Peluru & penomboran.

 4. Kemudian, arahkan kursor ke Senarai peluru.

 5. Seterusnya, klik pada pilihan kotak pilihan di sebelah kanan atas. Ini adalah satu dengan peluru kotak yang jelas.

 6. Taipkan item dalam senarai anda satu persatu. Menekan butang enter atau return akan menghasilkan kotak pilihan yang lain secara automatik.

 7. Setelah menyelesaikan senarai anda, simpan dokumen anda.

Anda kini telah membuat kotak pilihan interaktif. Sekiranya anda ingin mengubah kotak centang menjadi centang, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Tandakan kotak pilihan dengan mengklik padanya. Menonjolkan lebih daripada satu kotak pilihan akan mengedit semua kotak yang disorot.

 2. Klik kanan pada tetikus anda, jika anda menggunakan Mac, anda boleh menggunakannya Ctrl + klik.
 3. Di dalam menu pop timbul, klik pada tanda semak.

 4. Item tertentu dalam senarai sekarang akan diperiksa.

 5. Sekiranya anda ingin mengeluarkan cek, anda boleh menekan Ctrl + Z untuk segera mengurungkan tanda semak. Sekiranya cek telah dibuat lebih awal, anda boleh menghapusnya dengan:
  1. Menyerlahkan tanda semak.
  2. Mengklik Format pada menu atas.
  3. Berlegar-legar Senarai peluru.
  4. Mengklik pada pilihan kotak pilihan.
  5. Seperti membuat tanda semak, menyoroti lebih dari satu item akan mengedit semua item yang diserlahkan.

Cara Menambah Kotak Centang ke Helaian Google Menggunakan Pilihan Masukkan

Sekiranya anda ingin menggunakan Helaian Google dan bukan Dokumen untuk membuat senarai semak, anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Buka Helaian Google kemudian klik + untuk membuat dokumen dari awal.

 2. Tandakan sel yang anda mahu tambahkan kotak pilihan. Anda boleh menyerlahkan banyak sel sama ada dengan mengklik tetikus anda atau dengan menekan kekunci ctrl dan mengklik sel individu.

 3. Seterusnya, pada menu atas klik Masukkan.

 4. Di menu lungsur turun, klik Kotak pilihan.

 5. Sel yang disorot sekarang harus mempunyai kotak centang., Mengklik kotak centang akan menghidupkan atau mematikan tanda centang.

Helaian Google juga membolehkan anda menyesuaikan cara agar kotak centang diaktifkan dan dimatikan. Ini boleh dilakukan seperti:

 1. Sorot sel yang sudah mengandungi kotak pilihan.

 2. Pada menu atas, klik pada Data.

 3. Dari menu lungsur turun, klik Pengesahan data.

 4. Di skrin pop timbul, pastikan itu Kriteria ditetapkan ke Kotak pilihan, jika diperlukan, klik pada anak panah di sebelahnya untuk memaparkan menu dropdown.

 5. Kemudian, klik pada Gunakan nilai sel tersuai togol.

 6. Seterusnya, taipkan nilai yang ingin anda gunakan.

 7. Anda juga boleh menukar cara Helaian Google memperlakukan input yang tidak sah, sama ada memberi peringatan atau menolak input secara langsung.

 8. Setelah selesai, klik Jimat.

Cara Menambah Kotak Centang ke Dokumen Google di Android

Terdapat dua cara untuk mengakses Dokumen Google pada peranti mudah alih. Ia tersedia di Android melalui Google Play Store. Anda boleh mengakses penyemak imbas web dan membukanya dari sana atau menggunakan aplikasi mudah alih Dokumen Google. Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas web, anda boleh menggunakan kotak centang seperti biasa dengan menggunakan arahan di atas.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi mudah alih, sebaliknya, tidak ada cara langsung memasukkan kotak centang, kerana fungsi aplikasi mudah alih terhad. Ini berpotensi berubah, kerana ada pilihan untuk mendapatkan Pengaya untuk meningkatkan fungsi seluler Google Dokumen, tetapi saat ini tidak didukung. Buat masa ini, anda boleh menggunakan versi penyemak imbas web atau berpegang pada desktop.

Cara Menambah Kotak Centang ke Dokumen Google di iPhone

Selain ketersediaan Google Docs mobile di Apple App Store, tidak ada perbezaan antara versi iOS dan versi Android. Arahan untuk mengakses Google Docs di iPhone sama dengan yang ada di Android. Seperti Android, kotak centang tidak tersedia dalam versi mudah alih iPhone. Akses melalui penyemak imbas web atau gunakan aplikasi desktop.

Cara Menambah Kotak Centang ke Dokumen Google di iPad

Tidak ada perbezaan antara iPhone dan iPad versi Google Docs, selain lebih mudah digunakan pada iPad kerana layarnya lebih besar. Batasan yang sama untuk aplikasi mudah alih Dokumen Google berlaku untuk iPad juga.

Cara Menambah Kotak Centang di Helaian Google Menggunakan Peranti Android

Tidak seperti Dokumen Google, versi mudah alih Google Helaian untuk Android mempunyai fungsi kotak centang yang utuh. Sekiranya anda ingin menggunakannya untuk membuat senarai semak anda, lakukan perkara berikut:

 1. Buka Aplikasi Helaian Google.

 2. Ketik pada + ikon di sebelah kanan bawah.

 3. Seterusnya, ketik Hamparan baru.

 4. Kemudian, pilih sel yang ingin anda tambahkan kotak pilihan.

 5. Sekarang, ketik ikon tiga titik di sudut kanan atas skrin.

 6. Dalam menu pop timbul, ketuk Pengesahan data.

 7. Seterusnya, ketik menu lungsur di bawah Kriteria.

 8. Kemudian, ketik Tandakan kotak.

 9. Ketik Jimat di sebelah kanan atas.

 10. Sel sekarang harus mempunyai kotak centang yang dapat diaktifkan dan dimatikan.

 11. Teruskan senarai dengan mengisi sel di sebelah kotak pilihan.

Sebagai alternatif, anda juga dapat mengakses Helaian Google melalui penyemak imbas web mudah alih dan mengikuti arahan yang diberikan di atas.

Namun, tidak seperti versi desktop, anda tidak dapat membuat nilai input khusus untuk kotak pilihan yang diganti. Sekiranya anda ingin melakukan ini, buka senarai yang anda buat di desktop atau versi web, dan ikuti arahan yang diberikan di atas.

Cara Menambah Kotak Centang pada Google Helaian iPhone

Versi iPhone dari aplikasi mudah alih Google Helaian adalah sama dengan sepupu Androidnya. Sekiranya anda menggunakan iPhone, ikuti arahan seperti yang diberikan sebelumnya di Android.

Cara Menambah Kotak Centang pada Google Helaian iPad

Tidak ada perbezaan antara versi Lembaran Google versi iPhone dan iPad. Arahan untuk menambahkan kotak semak serupa untuk semua platform mudah alih.

Soalan Lazim Tambahan

Ini adalah soalan yang biasanya muncul setiap kali kotak centang di Dokumen Google dan Helaian Google dibincangkan:

Bagaimana saya membuat senarai yang perlu dilakukan dalam Helaian Google?

Senarai tugasan pada dasarnya adalah cara untuk merakam langkah-langkah yang telah dilakukan untuk sekumpulan tugas. Untuk membuat senarai tugas yang perlu dilakukan di Helaian Google, lakukan perkara berikut:

• Tentukan jumlah langkah yang diperlukan atau tugas yang perlu dilakukan.

• Pilih bilangan sel yang sesuai pada lajur pertama yang sesuai dengan nombor sebelumnya.

• Ikuti arahan yang diberikan di atas untuk membuat kotak pilihan interaktif di Helaian Google.

• Di sebelah kanan setiap kotak centang, ketik langkah atau tugas mengikut urutan.

• Untuk setiap langkah atau tugas yang selesai, alihkan kotak pilihan yang sesuai.

Bagaimana anda memasukkan dan menambahkan tanda centang di Google Docs?

Anda dapat menambahkan kotak centang ke daftar kotak centang yang sudah selesai, walaupun ini hanya tersedia untuk versi web atau desktop Google Docs. Untuk melakukan ini, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

• Buka dokumen yang ingin anda tambahkan kotak centang.

• Sekiranya anda ingin menambahkan kotak centang baru di hujung senarai, gerakkan kursor anda ke hujung baris kotak terakhir kemudian tekan Masukkan atau Kembali. Autoformat harus membuat kotak semak baru secara automatik.

• Sekiranya anda ingin memasukkan kotak centang baru di suatu tempat di tengah-tengah senarai, klik pada langkah sebelum tugas yang ingin anda tambahkan, dan kemudian tekan Masukkan atau Kembali. Autoformat harus menambah ruang kosong dengan kotak centang di hadapannya, mengisi ruang kosong dengan tugas atau langkah yang ingin anda tambahkan.

• Sekiranya autoformat tidak berfungsi, anda boleh menambahkan kotak centang baru dengan mengklik kawasan yang ingin anda masukkan kotak centang baru, kemudian mengklik Format> Peluru & penomboran> Daftar bulet akan membolehkan anda mengklik format kotak pilihan yang akan menambahkan satu kotak pilihan.

• Anda boleh menukar kotak centang menjadi cek dengan mengklik kanan padanya kemudian memilih simbol centang. Pada Mac, anda boleh menggunakan Ctrl + Klik.

Bolehkah saya membuat senarai semak di Helaian Google kemudian menyalin dan menampalnya di Dokumen Google?

Tidak juga. Apabila anda menyalin dan menampal sel di Helaian Google, anda hanya menggandakan data yang terdapat di dalam sel, dan bukan sel itu sendiri. Sekiranya anda cuba menyalin senarai semak di Helaian Google, bukannya kotak pilihan, Google Docs akan memaparkan kata tersebut BENAR untuk sebarang kotak pilihan yang telah diaktifkan dan SALAH untuk setiap yang diubah.

Anda boleh menggunakan data ini untuk kemudian membuat kotak centang melalui menu Format, tetapi menduplikasi kotak centang itu sendiri tidak dapat dilakukan.

Alat Pengurusan Tugas Berguna

Senarai semak sangat berguna untuk menguruskan tugas yang perlu dipatuhi secara teratur atau disahkan selesai. Dengan mengetahui cara menambahkan kotak centang ke dokumen Google atau dokumen Google Spreadsheet, anda dapat membuatnya dengan mudah interaktif setiap kali diperlukan. Membiasakan diri dengan bilangan ciri yang semakin meningkat untuk Dokumen Google dan Helaian Google selalu menjadi perkara yang baik.

Adakah anda tahu cara lain mengenai cara menambahkan kotak centang ke Dokumen Google atau Helaian Google yang tidak diberikan di sini? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.