Internet

Cara Menghapus Satu Mesej di Hangouts

Kadang-kadang, anda berharap anda tidak hanya menekan "kirim" pada mesej terakhir itu, sama ada kesalahan ejaan yang memalukan, kata-kata yang diucapkan dalam kemarahan, atau mesej yang dikirim ke orang yang salah. Terdapat banyak sebab berbeza yang mungkin anda mahu hapus satu mesej yang baru anda hantar kepada orang lain. Bolehkah anda melakukannya di Google Hangouts?

Cara Menghapus Mesej Tunggal di Hangouts

Anda Mendapatkan Apa Yang Anda Bayar

Walaupun banyak aplikasi dan perkhidmatan sembang membolehkan anda menghapus mesej, sayangnya Google Hangouts tidak. Maksudnya, kecuali jika anda mempunyai versi 'perusahaan' berbayar yang dikenali sebagai Hangouts Chat yang merupakan sebahagian daripada perkhidmatan G Suite yang ditawarkan oleh Google kepada perniagaan dan sekolah

Walaupun telah menjadi ciri yang diminta sejak Hangouts dilancarkan pada tahun 2016, Google menolak untuk membenarkan orang menghapus satu pesanan. Namun, memandangkan perkhidmatan ini akan ditutup pada Oktober 2019, dapat difahami bahawa pada tahap ini mereka tidak mahu menambahkan fungsi baru ke Hangouts.

Satu-satunya jalan penyelesaian bagi orang yang menggunakan versi percuma ialah menghapus keseluruhan Hangout, yang hampir tidak sesuai. Sekiranya anda memadamkan Hangout dari sisi anda, orang yang anda ajak bicara masih dapat melihat semua mesej yang telah dihantar sejauh ini.

Alamak

Cara Menghapus Satu Teks di Hangouts Chat (Pengguna G Suite Sahaja)

 1. Buka penyemak imbas web anda.
 2. Ketik //chat.google.com ke bar penyemak imbas dan tekan enter, atau klik pada pautan ini, untuk membuka Hangouts Chat.
 3. Pilih kenalan tempat anda menghantar mesej dan buka sembang.
 4. Klik pada mesej.
 5. Klik Padam.

Seperti yang disebutkan di atas, ini hanya tersedia pada versi G Suite berbayar, yang disebut Hangouts chat. Sekiranya anda tidak pasti adakah ini yang anda gunakan, kemungkinannya tidak.

Cara Menghapus Sembang Hangout di Komputer

 1. Buka penyemak imbas web di komputer anda (iaitu Chrome, Firefox, Safari, Edge, Opera).
 2. Ketik //hangouts.google.com ke bar penyemak imbas, dan tekan enter, atau klik pada pautan di sini. Ini akan membawa anda ke Google Hangouts.
 3. Klik pada butang berbentuk gelembung ucapan di sebelah kiri tetingkap penyemak imbas untuk mengakses senarai sembang semasa anda.

Kemudian anda boleh menggunakan salah satu daripada dua kaedah berikut:

Kaedah 1

 1. Pilih sembang yang ingin anda hapus dengan mengkliknya dalam senarai di sebelah kiri skrin anda. Ini akan membuka perbualan di sebelah kanan skrin.
 2. Klik pada butang tetapan berbentuk roda gigi di kanan atas tetingkap sembang. Ini akan membuka pilihan untuk berbual.
 3. Klik Padam Perbualan. Perbualan akan diganti dengan skrin pengesahan.
 4. Klik Padam di sebelah kanan bawah tetingkap untuk menghapus keseluruhan sembang.

  Padam

Kaedah 2

 1. Arahkan kursor ke sembang yang ingin anda padamkan.
 2. Klik pada butang ⁝ tiga titik di sebelah kanan nama sembang.
 3. Klik Padam.
 4. Tetingkap baru akan muncul dengan dialog pengesahan. Klik pada butang Delete merah di sebelah kanan bawah tetingkap ini untuk menghapus sembang.

Kedua-dua kaedah ini hanya akan berfungsi untuk menghapus sejarah perbualan peribadi antara anda dan satu kenalan. Anda tidak dapat memadamkan sembang kumpulan; anda hanya boleh meninggalkan kumpulan. Sekali lagi, ini tidak akan memadamkan perbualan dari bahagian perbualan kenalan anda.

padamkan sejarah

Cara Menghapus Sembang Hangout pada Peranti Mudah Alih

 1. Ketuk ikon untuk Google Hangouts, yang kelihatan seperti gelembung sembang hijau dengan tanda ucapan putih di dalamnya.
 2. Ketik sembang yang ingin anda hilangkan.
 3. Ketuk butang ⁝ tiga titik atau lines tiga baris di kanan atas skrin untuk masuk ke menu tetapan.
 4. Ketuk Pilihan jika ada, jika tidak, teruskan ke peringkat seterusnya.
 5. Ketik Padam Perbualan di bahagian bawah senarai.
 6. Apabila dialog pengesahan muncul, ketuk untuk menyelesaikan penghapusan perbualan.

Sejarah sembang kini akan dihapus dari semua peranti anda yang disambungkan ke Google Hangouts.

Anda Sejarah

Menyakitkan hati, sayangnya tidak dapat menghapus satu mesej dari sembang Hangout biasa. Yang terbaik yang boleh anda lakukan ialah membuang bayi dengan air mandi, walaupun jika atas sebab apa pun anda mahu mesej itu dikeluarkan dari orang yang anda kirimkan juga, anda harus meminta mereka menghapusnya dari hujungnya.

Adakah anda pernah menghantar mesej Hangouts yang anda sesali? Adakah anda lebih suka platform pemesejan di mana penghapusan adalah pilihan? Beritahu kami dalam komen di bawah.