Permainan

Cara Membuat Ramuan di Minecraft

Ramuan dalam Minecraft sangat berguna untuk pelbagai tujuan. Mereka dapat menyembuhkan watak anda, menjadikan mereka lebih kuat, menambah kesan positif dan menyembuhkan yang negatif. Tetapi itu bukan semua yang dapat dilakukan. Beberapa ramuan boleh mempengaruhi makhluk dan massa, membantu anda melawan musuh dan berjaya melalui cabaran paling sukar dalam mod Survival.

Cara Membuat Ramuan dalam Minecraft

Walaupun begitu, membuat ramuan di Minecraft memerlukan sedikit persiapan.

Anda perlu pergi jauh dan jauh ke seluruh Dunia dan bahkan menjelajah ke Nether untuk mengumpulkan semua bahan yang diperlukan untuk membuat ramuan.

Nasib baik, kami mengumpulkan semua resipi penting untuk kemudahan anda. Ketahui cara membuat semuanya dari kuali hingga ramuan kuat yang membolehkan anda berjalan melalui api tanpa cedera dalam artikel di bawah.

Cara Membuat Ramuan di Minecraft

Pertama, anda perlu membuat Brewing Stand, stesen kerja penting untuk pembuatan ramuan. Bahan-bahan pentingnya ialah tiga Cobblestones dan satu Blaze Rod, serta Blaze Rod tambahan untuk menyalakan alat.

Walaupun Cobblestone adalah bahan asas yang mudah dicari, anda perlu mengunjungi Nether untuk mendapatkan Blaze Rods. Oleh kerana anda hanya boleh memasuki Nether melalui Nether Portal, anda perlu merangkumi bagaimana ia dibuat.

Anda boleh membina Portal Nether dari obsidian, yang dibuat ketika air menemui lava. Portal ini mestilah segi empat tepat, dengan ketinggian minimum lima dan lebar empat batu bata obsidian. Menempatkan api di dalam bingkai ini akan mengaktifkan portal bawah.

Terus dengan pencarian Blaze Rods, setelah anda berada di Nether, cari Nether Fortress. Ini adalah satu-satunya struktur di Nether, yang dihuni oleh banyak musuh dan sangat berbahaya. Namun, untuk mendapatkan Blaze Rods, anda harus berani menghadapi persekitaran yang bermusuhan ini, mencari kubu, dan membunuh Blazes kerana mereka menjatuhkan tongkat.

Semasa anda berada di Nether, pastikan untuk menggunakan Nether Wart sebanyak mungkin kerana ia juga merupakan ramuan penting bagi kebanyakan resipi pembuatan ramuan.

Selepas anda kembali dari Nether, anda akhirnya dapat mula membuat Brewing Stand. Prosesnya agak mudah:

 1. Buka Jadual Kraf

 2. Isi barisan bawah dengan Cobblestone, letakkan satu bata di setiap petak.

 3. Letakkan Blaze Rod di petak tengah.

Sekarang anda mempunyai Brewing Stand.

Perkara seterusnya yang perlu dilakukan ialah membuat kuali. Langkah ini tidak perlu, tetapi kuali berguna untuk memegang pelbagai cecair, termasuk air dan ramuan.

Untuk membuat kuali, buka Meja Kerajinan dan letakkan Besi Ingot di setiap dataran kecuali pusat dan tengah di barisan atas. Untuk kemudahan tambahan, buat beberapa kuali, isi dengan air, dan letakkan di dekat Brewing Stand.

Sebaik sahaja anda mempunyai perkakasan yang diperlukan, anda boleh mula membuat ramuan.

Ramuan pertama yang perlu anda buat ialah Ramuan Awkward. Ia akan menjadi asas bagi setiap ramuan lain. Untuk membuatnya, anda memerlukan:

 • Botol kaca

 • Serbuk Blaze

 • Ketuat Nether

 • Tempat Pembuatan Bir

Inilah kaedah lengkap untuk membuat Ramuan Awkward, dari membuat botol kaca hingga menghasilkan minuman:

 1. Di Meja Kerajinan, letakkan bongkah kaca di petak tengah barisan bawah dan kedua tiang sisi. Ini menghasilkan tiga Botol Kaca.

 2. Lengkapkan sebotol dan isi dengan air.

 3. Kembali ke Meja Kerajinan dan letakkan satu Blaze Rod di mana-mana petak untuk mendapatkan dua serbuk Blaze.

 4. Buka Brewing Stand.

 5. Isi tiga petak yang ditandai dengan ikon botol dengan Botol Kaca yang diisi.

 6. Letakkan Nether Wart di petak atas.

 7. Letakkan Blaze Powder di alun-alun di kiri atas, ditandakan dengan ikon api.

Tahniah!

Anda berjaya menghasilkan tiga Ramuan Canggih. Ramuan ini tidak mempunyai kesan tetapi berfungsi sebagai asas untuk hampir setiap ramuan dalam permainan.

Sekarang setelah anda mengetahui bagaimana membuatnya, anda boleh membuat ramuan yang berbeza.

Cara Membuat Ramuan Kekuatan di Minecraft

Ramuan Kekuatan adalah salah satu ramuan paling asas di Minecraft. Bahan-bahan yang diperlukan adalah Ramuan Awkward dan Blaze Powder. Anda boleh meletakkan Ramuan Cemerlang ke dalam setiap tiga slot, yang akan menghasilkan tiga Ramuan Kekuatan.

Cara Membuat Ramuan Kelemahan di Minecraft

Tidak seperti ramuan lain, Potion of Weakness tidak memerlukan Ramuan Awkward sebagai asas. Sebaliknya, ia menggunakan Botol Air yang diisi. Tetapi ramuan lain agak sukar untuk diperoleh. Mata Fermented Spider Eye, dan untuk membuatnya, anda memerlukan:

 • Mata Labah-labah

 • Cendawan Coklat

 • Gula

Untuk membuat ramuan, cukup buka Brewing Stand, letakkan Botol Air di slot botol, dan letakkan Fermented Spider Eye di petak di atas.

Cara Membuat Ramuan Penyembuhan di Minecraft

Untuk Ramuan Penyembuhan, anda memerlukan Ramuan Awkward dan Glittering Melon Slice. Anda boleh membuat Kepingan Melon Glistering di Meja Kerajinan dengan meletakkan Irisan Melon di dataran tengah dan mengelilinginya dengan Nugget Emas.

Buka Brewing Stand, letakkan Awkward Potion di bahagian bawah, dan Glistering Melon Slice di petak atas.

Cara Membuat Ramuan Nafas Air di Minecraft

Sekiranya anda ingin membuat Ramuan Nafas Air, anda perlu menuju ke laut untuk memburu ikan Pufferfish, yang merupakan salah satu daripada dua ramuan ramuan. Komponen lain, tentu saja, Ramuan Awkward.

Untuk membuat ramuan di Brewing Stand, letakkan Ramuan Awkward di slot botol dan Pufferfish di petak atas.

Cara Membuat Ramuan Memudaratkan di Minecraft

Sekiranya anda mencari kelebihan serangan, Potion of Harming menimbulkan sejumlah kerosakan. Untuk membuatnya, anda memerlukan Fermented Spider Eye, Potion of Healing, dan Potion of Poison. Anda boleh membuat Potion of Poison dengan mudah dengan menggabungkan Awkward Potion dan Spider Eye biasa.

Sebaik sahaja anda mempunyai bahan yang diperlukan, sudah tiba masanya untuk menggunakan Brewing Stand. Letakkan kedua ramuan Penyembuhan dan Racun di petak botol. Kemudian, letakkan Fermented Spider Eye di petak atas.

Cara Membuat Potensi Keberuntungan di Minecraft

Malangnya, anda tidak dapat membuat Potions of Luck di Minecraft. Namun, itu tidak bermakna anda tidak dapat memperolehnya. Anda boleh menggunakan perintah konsol untuk menambahkan Potions of Luck ke inventori anda jika menggunakan Minecraft Java Edition.

 • Untuk Edisi 1.9 hingga 1.12, arahannya adalah:

/ beri @p ramuan 1 0 {Ramuan: "minecraft: luck"}

 • Untuk Edisi 1.13 hingga 1.17, arahan yang perlu anda taip adalah:

/ beri @p ramuan {Ramuan: "minecraft: luck"} 1

Masukkan perintah dan tekan Enter, dan anda akan mempunyai Potion of Luck baru di inventori anda.

Cara Membuat Ramuan Tahan Api di Minecraft

Merangka Potion of Resistance mungkin memerlukan lawatan lain ke Nether kerana bahan lain untuknya, selain Awkward Potion, adalah Magma Cream.

Untuk mendapatkan Magma Cream, anda perlu kembali ke Nether dan membunuh beberapa Magma Cubes. Mereka adalah massa yang biasanya bertelur di kubu dan delta basalt. Mereka terdapat dalam jenis besar, kecil, dan kecil. Magma Cubes besar dan kecil menjatuhkan maksimum empat Magma Cream, bergantung pada tahap Looting anda.

Sebagai alternatif, anda boleh membuat Magma Cream dengan menggabungkan satu Blaze Powder dan satu Slimeball. Secara semula jadi, Slimes menjatuhkan Slimeballs, dan anda dapat memperoleh maksimum lima Slimeballs jika penjarahan anda dimaksimumkan.

Sebaik sahaja anda mendapat ramuan, buka pendirian Pembancuhan. Letakkan Ramuan Awkward di kotak botol dan Krim Magma di slot atas.

Cara Membuat Ramuan Tahan Lebih Lama di Minecraft

Untuk menjadikan ramuan tahan lebih lama, anda perlu membuka Brewing Stand dan menggabungkan ramuan dengan Redstone. Cukup letakkan ramuan yang disediakan di alun-alun yang ditandai dengan ikon botol dan Redstone di alun-alun di bahagian atas.

Redstone relatif mudah dijumpai di gua-gua dengan kolam lava sebagai bijih atau di piramid hutan dan rumah-rumah hutan seperti debu Redstone.

Cara Membuat Ramuan Lebih Kuat di Minecraft

Anda boleh menjadikan ramuan lebih kuat dengan menambahkan Glowstone kepada mereka dengan cara yang sama seperti yang anda tambahkan Redstone untuk meningkatkan umur panjang. Bijih batu glowstone hanya muncul di Nether, tetapi ada peluang kecil bagi Witches untuk menjatuhkannya di Overworld.

Pengubah lain yang dapat mengubah ramuan yang disediakan termasuk:

 • Fermented Spider Eye - merosakkan kesan utama

 • Gunpowder - membuat Splash Potion dari yang biasa

 • Dragon's Breath - mengubah Splash Potions menjadi varian Lingering

Cara Membuat Ramuan dalam Kuali di Minecraft

Tidak ada cara untuk membuat ramuan dalam kuali dalam versi vanila dari mana-mana Edisi Minecraft. Walau bagaimanapun, beberapa mod, seperti mod Witchery, memungkinkan. Anda juga boleh menggunakan blok perintah untuk membuat mekanisme automatik yang membuat ramuan apabila bahan yang betul ditambahkan. Namun, agak sukar untuk dibina dan tidak tersedia dalam mod Survival tanpa menipu.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bahan Apa Yang Membuat Ramuan Yang Di Minecraft?

Selain yang telah kami sebutkan, periksa ramuan lain yang memberikan kesan yang berbeza:

• Gula memberikan kelajuan tambahan.

• Kaki Arnab meningkatkan lompatan.

• Golden Carrot menyediakan penglihatan malam.

• Air Mata Ghast memberi pertumbuhan semula.

• Shell Penyu mempunyai dua kesan - kelambatan dan ketahanan.

• Membran Phantom melambatkan pemain ke bawah semasa jatuh.

Dari ramuan yang disenaraikan, gula, Rabbit's Foot, dan Ghast Tear dapat dicampurkan dengan Botol Air untuk membuat ramuan yang sesuai, sementara bahan lain mesti digabungkan dengan ramuan Awkward.

2. Apa Kesan Campuran Yang Berasal Dari Ramuan?

Satu-satunya ramuan yang memberikan kesan campuran adalah Ramuan Penyu Master. Ia dibuat dengan Shell Turtle dan Awkward Potion dan sekaligus melambatkan pemain dan massa sambil mengurangkan kerosakan yang masuk.

3. Apa Yang Boleh Anda Bancuh di Minecraft?

Anda boleh membuat ramuan berikut:

• Ramuan asas

• Ramuan kesan positif

• Ramuan kesan negatif

• Ramuan kesan campuran

• Penyembuhan

• Ramuan Splash

• Ramuan Tinggal

4. Bagaimana Anda Membuat Minecraft?

Pembuatan bir di Minecraft selalu dilakukan di Brewing Stand dan memerlukan kombinasi sama ada Botol Air atau Ramuan Awkward dengan ramuan yang memberikan kesan tertentu.

5. Bagaimana Anda Membuat Racun di Minecraft?

Untuk membuat Potion of Poison di Minecraft, gabungkan Awkward Potion dengan Spider Eye seperti yang dijelaskan sebelumnya.

Menyusun Jalan Anda menuju Kemenangan

Ramuan boleh sangat berguna dalam pelbagai situasi, dari menjelajah lautan yang luas hingga bertahan melawan massa yang paling mencabar. Senjata ramuan yang betul bahkan dapat memberi Anda kelebihan melawan Ender Dragon. Sekarang setelah anda mengetahui cara membuat ramuan, anda boleh menjadi kekuatan yang harus diperhitungkan di Minecraft.

Adakah anda mendapati ramuan pembuatan bir di Minecraft mudah? Bahan mana yang paling sukar dicari? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.