PC & Mudah Alih

Cara Streaming Video Perdana Amazon ke Chromecast

Sekiranya anda pengguna Amazon Prime Video jangka panjang, anda mungkin menyedari kekurangan sepenuhnya sokongan untuk kebanyakan perkara yang berkaitan dengan Google. Ini termasuk Chromecast, sama ada dongle bawaan atau pemalam. Chromecast menawarkan kebebasan streaming kepada mereka yang menikmati kandungan dalam talian seperti filem, rancangan tv dan banyak lagi.

Peranti Chromecast adalah penyelesaian kos rendah untuk menghantar kandungan dari telefon atau komputer ke televisyen anda. Keserasian peranti telah menjadi masalah bagi banyak pengguna sejak sekian lama.

Nasib baik, pada tahun 2019, Amazon dan Google menjalin hubungan yang lebih mesra, dan sokongan untuk Chromecast dengan cepat diikuti.

Lebih Mudah Daripada Yang Anda Fikirkan

Tidak ada gunanya ketika menyiarkan Video Perdana ke dongle Chromecast. Inilah langkahnya.

Perhatikan bahawa aplikasi ini mempunyai sokongan asli. Selagi peranti mudah alih anda menyokong transmisi, anda boleh terus maju.

 1. Lancarkan aplikasi Video Perdana.

 2. Ketik ikon Hantar.

 3. Pilih peranti Chromecast yang ingin anda strimkan.

 4. Lihat senarai tajuk untuk video yang anda mahukan. Pilihnya dan nikmati menontonnya.

Nampaknya cukup mudah, bukan? Ada perkara lain yang mungkin perlu anda lakukan juga.

Menyiapkan Video & Chromecast Perdana Anda

Sebelum anda memulakan penstriman, anda pasti ingin memastikan semuanya disiapkan dengan betul. Sekiranya anda baru menggunakan permainan Chromecast, anda pasti gembira mengetahui bahawa memulakannya adalah sesuatu yang mudah. Penyediaan yang betul bermaksud anda tidak akan menghadapi kesukaran ketika anda memulakan transmisi.

Untuk memulakan Chromecast anda, lakukan ini:

 1. Pasangkan peranti anda ke TV.
 2. Sambungkan peranti mudah alih anda ke rangkaian wifi yang akan anda gunakan.

 3. Muat turun aplikasi Google Home untuk Android atau iOS.

 4. Ikuti proses di skrin untuk menyambungkan peranti anda ke wifi anda.

Menyiapkan Video Perdana anda tidak sukar tetapi anda memerlukan langganan Amazon Prime. Sekiranya anda menggunakan peranti mudah alih, cukup muat turun aplikasi Amazon Prime Video untuk Android atau iOS. Sekiranya anda menggunakan komputer, pergi ke laman web video Perdana dan log masuk.

Cara Menyelesaikan Masalah Sekiranya Ada Yang Keliru

Pertama sekali, agar ini berfungsi, anda perlu memastikan bahawa peranti mudah alih dan peranti Chromecast anda berada di rangkaian Wi-Fi yang sama.

Tidak ada salahnya untuk memeriksa terlebih dahulu, terutamanya jika anda menggunakan lebih dari satu rangkaian di rumah. Ini berlaku sama ada anda mempunyai dongle Chromecast atau TV dengan Chromecast bawaan.

Chromecast

Perkara lain yang harus anda periksa adalah sama ada aplikasi Amazon Prime Video dan peranti mudah alih anda dikemas kini ke versi terbarunya. Sebarang kemas kini yang terlepas boleh menyebabkan ketidaksesuaian.

Satu perkara lagi yang perlu diperhatikan adalah bahawa aplikasi Perdana Video hanya akan memaparkan ikon pemeran sekiranya anda menggunakannya dari negara yang diizinkan. Ini bermaksud bahawa anda mungkin menghadapi beberapa masalah jika anda harus menggunakan VPN untuk mengakses platform Prime Video, atau jika anda ingin masuk ke perpustakaan terhad untuk wilayah anda.

Di mana sari kata?

Untuk mendapatkan sari kata, anda perlu membuat beberapa penyesuaian. Pertama sekali, putuskan sambungan dongle Chromecast dari TV sehingga tidak lagi bersambung ke telefon atau tablet anda.

Selepas itu, akses tetapan kebolehaksesan peranti anda. Pada kedua-dua peranti Android dan iOS, submenu ini harus mengandungi tetapan sari kata atau tetapan kapsyen.

Setelah anda membuat perubahan yang anda perlukan, anda kemudian dapat menyambungkan kembali dongle ke TV anda, melancarkan aplikasi Video Perdana, dan menjalani proses transmisi yang dijelaskan di atas.

Bolehkah Anda Menghantar dari Komputer?

Pengguna Windows dan Mac juga dapat bersukacita. Sekiranya anda ingin mengalirkan kandungan Video Perdana ke peranti Chromecast dari komputer riba atau desktop anda, anda juga boleh melakukannya.

Sekarang, tidak ada butang cast terbina dalam aplikasi, seperti halnya versi mudah alih aplikasi. Kenapa? Kerana sebenarnya tidak ada aplikasi desktop khusus untuk Amazon Prime Video. Tetapi penyemak imbas akan berfungsi dengan baik.

 1. Lancarkan penyemak imbas Google Chrome. Pergi ke laman web Amazon Prime Video dan log masuk.

 2. Cari video. Mulakan main balik.

 3. Klik pada garis tiga titik di sudut kanan atas antara muka penyemak imbas anda.

 4. Pilih tab Cast.

 5. Gunakan menu lungsur Sumber untuk memilih tindakan tab Cast.

 6. Pilih peranti yang anda mahu sambungkan.

Terdapat beberapa batasan untuk ini. Tidak semua papan induk desktop mempunyai fungsi Wi-Fi. Sekiranya anda tidak, maka casting bukanlah pilihan.

Selain itu, perhatikan bahawa Chrome tidak direka untuk pemutus berkualiti tinggi. Ia akan dapat menstrimkan video di TV anda dalam resolusi 1080p tetapi anda tidak dapat mengeluarkan 4K daripadanya. Itu sama ada anda mempunyai Chromecast 4K atau tidak.

Perkara lain yang mungkin mengecewakan adalah hakikat bahawa anda tidak akan dapat melihat kawalan untuk berhenti sebentar atau memutar balik. Walaupun begitu, jika anda tidak mempunyai pilihan lain selain menggunakan desktop anda, masih bagus untuk mengetahui bahawa anda boleh melakukannya.

Soalan Lazim

Sekiranya kami tidak menjawab semua soalan anda di atas, kami akan memasukkan lebih banyak maklumat di bahagian ini.

Bolehkah saya memuat turun Video Perdana untuk ditonton kemudian?

Ya! Sekiranya anda tidak mempunyai internet dan ingin memuat turun video dan rancangan tv dari Prime Video untuk ditonton di kemudian hari, anda boleh.

Muat turun tajuk yang ingin anda tonton dari aplikasi Perdana Video dengan mengklik pilihan tajuk muat turun dari halaman terperinci filem. Untuk memuat turun episod atau keseluruhan musim siri, klik pada pilihan episod muat turun atau muat turun musim.

Apabila dimuat turun dengan betul, anda boleh menghantar kandungan pra-muat. Sekiranya anda tidak melihat pilihan muat turun terlebih dahulu pastikan anda menggunakan aplikasi Video Perdana dan kedua pastikan aplikasi itu dikemas kini.

Casting Prime Video tidak berfungsi untuk saya. Apa lagi yang boleh saya cuba?

Masalah yang paling biasa timbul semasa melakukan cast adalah kerana sambungan internet. Ini mungkin sambungan yang lemah atau semua peranti anda tidak tersambung ke rangkaian WiFi yang sama. Pergi ke tetapan rangkaian pada peranti dan telefon pintar atau tablet anda dan pastikan mereka disambungkan ke sambungan internet terkuat dan mereka berada pada jalur yang sama (2.4Ghz atau 5Ghz).

Masalah lain yang tidak disiarkan oleh video anda dengan betul ialah anda mungkin memilih input yang salah di televisyen anda. Menggunakan alat kawalan jauh TV anda, beralih antara pilihan HDMI (atau sahkan yang mana Chromecast dipasang). Sekiranya Video Perdana sedang melakukan transmisi, anda akan melihat mesej di skrin komputer atau telefon pintar anda yang kelihatan seperti ini:

Sekiranya anda menggunakan telefon pintar, anda mungkin perlu memeriksa tetapan mod kuasa rendah anda. Mod kuasa rendah dapat menghalang transmisi kerana cuba mengekalkan hayat bateri. Nyahaktifkan pilihan dan cuba lagi menghantar.

Streaming Video Perdana - Seberapa Baiknya?

Sekiranya anda melakukan ini dari peranti mudah alih, itu sangat mengagumkan. Anda boleh mengalirkan hingga 4K video dari pustaka Perdana Video ke TV berkemampuan Chromecast, dengan sedikit atau tanpa latensi, bergantung pada kekuatan rangkaian anda.

Ini adalah penyelesaian yang baik untuk orang yang mempunyai TV yang tidak menyokong Video Perdana kerana sebab tertentu, atau bagi sesiapa sahaja yang ingin menghantar sesuatu dari akaun lain. Fakta bahawa Google sekarang membolehkan anda melakukan ini dari peranti Mac atau Windows juga, lebih baik lagi, walaupun anda tidak dapat mengambil lebih daripada 1080p dari perkhidmatan pemutus penyemak imbas.

Apa Yang Boleh Anda Lakukan Dengan Chromecast?

Sebagai alat pencerminan dan pemutus, kemungkinannya tidak akan ada selagi anda mempunyai persediaan dan pengetahuan yang betul. Bukan hanya untuk streaming hiburan kegemaran anda, Chromecast akan memungkinkan anda menampilkan persembahan dari telefon ke layar yang lebih besar, menunjukkan video rumah lucu kepada penonton anda, dan menunjukkan seluruh halaman web.

Beberapa ciri Chromecast hanya ditujukan untuk pengguna Android. Walaupun selalu ada penyelesaian untuk peminat Apple, mereka yang menggunakan yang pertama akan mengalami pengalaman menonton yang lancar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found