PC & Mudah Alih

Cara Menyekat Tiada Panggilan ID Pemanggil pada iPhone

Menerima panggilan telefon yang tidak diingini boleh mengganggu, dan lebih-lebih lagi apabila pemanggil menyembunyikan nombor mereka. Jurujual dan ejen suka dengan tipu muslihat ini dan menganggapnya berguna untuk membuat individu yang tidak bersedia menjawab panggilan mereka. Malangnya, kita yang berada di hujung penerimaan mendapati diri kita terganggu dan sering kecewa.

Cara Menyekat Tiada Panggilan ID Pemanggil pada iPhone

Namun, jika anda menggunakan iPhone, ada beberapa cara untuk mengelakkan panggilan ini mengganggu hari anda. Panduan ini akan melihat beberapa cara berbeza untuk menyekat panggilan yang tidak diingini di iPhone anda.

Cara Menyekat No Caller ID pada iPhone 10, 11, dan 12

1. Senyap Pemanggil Tidak Diketahui

Versi iPhone yang lebih baru - termasuk iPhone 10 (atau iPhone X), iPhone 11, dan iPhone 12 - disokong pada iOS 13 ke atas. Pembebasan iOS 13 membawakannya satu ciri unik yang disebut "Silence Unknown Callers." Aplikasi ini mengarahkan semua panggilan dari pemanggil yang tidak dikenali ke mel suara. IPhone anda tidak akan berdering tetapi akan merakam panggilan di bahagian "Terkini" pada buku telefon anda, dan jika mereka meninggalkan mel suara, anda akan menerima pemberitahuan mengenai mesej tersebut.

Berikut adalah cara mengaktifkan ciri "Silence Unknown Callers" pada iPhone 10, 11, atau 12 anda:

 1. Buka kunci iPhone anda dan cari ikon "Tetapan". Apple menggambarkan ikon ini sebagai gear kelabu kecil.

 2. Ketuk ikon "Tetapan".
 3. Tinjau menu, dan apabila anda menemuinya, pilih pilihan "Telefon".

 4. Pada menu yang terbuka, arahkan ke pilihan "Silence Unknown Callers" dan geser togol ke kanan untuk menghidupkan fitur. Apabila diaktifkan, togol akan bertukar menjadi hijau.

2. Jangan Ganggu

Cara lain untuk menyekat panggilan dari pemanggil yang tidak dikenali adalah dengan menggunakan ciri "Jangan Ganggu" pada iPhone anda. Aplikasi ini agak mudah disediakan; ini caranya:

 1. Buka kunci iPhone anda dan cari ikon "Tetapan".

 2. Klik pada ikon "Tetapan".
 3. Tinjau menu yang muncul sehingga anda menjumpai "Jangan Ganggu".

 4. Ketuk "Benarkan Panggilan Dari" dan kemudian pilih pilihan "Semua Kenalan".

 5. Tutup menu dan arahkan kembali ke skrin "Laman Utama" anda.

Penyelesaian ini berfungsi kerana hanya membenarkan orang yang tersimpan dalam senarai kenalan anda menghubungi anda. Namun, ia menghalang semua panggilan lain daripada masuk, yang bermaksud anda mungkin terlepas panggilan penting lain dari nombor selain dari yang terdapat dalam senarai kenalan anda.

3. Buat Kenalan Baru

Cara ketiga untuk menyekat nombor yang tidak diketahui adalah dengan membuat kenalan baru yang dapat anda beri nama "Jangan Jawab" atau "Tanpa Pemanggil." Malangnya, iPhone anda tidak dapat menyekat nombor tersembunyi atau peribadi kerana tidak dapat mengenalinya. Walau bagaimanapun, membuat kenalan yang meniru nombor yang tidak diketahui ini membolehkan anda menyelesaikannya. Inilah caranya:

 1. Navigasikan ke "Kenalan" dan ketuk ikon "+" untuk menambahkan kenalan baru.

 2. Masukkan "No Caller ID" ke dalam kotak untuk nama kenalan.

 3. Kemudian, masukkan "000-000-0000" untuk nombor telefon kenalan baru.

 4. Klik "Selesai" untuk menyimpan.

 5. Seterusnya, tatal profil kenalan yang baru ditambahkan ini sehingga anda melihat pilihan "Sekat Pemanggil Ini" dan ketuk padanya.

 6. Pilih "Block Contact" untuk mengesahkan pilihan anda.

IPhone anda kini akan mengenali mana-mana nombor tersembunyi atau peribadi sebagai nombor yang disekat dan menghalang telefon anda daripada berdering sekiranya seseorang memanggil anda dari nombor yang tidak diketahui.

Cara Menyekat No Caller ID pada iPhone 6, 7, dan 8

1. Menambah Kenalan Baru

Sistem iOS terkini tidak menyokong semua model iPhone yang lebih lama. Oleh kerana itu, telefon anda mungkin tidak menawarkan ciri seperti "Silence Unknown Callers." Walau bagaimanapun, masih ada cara untuk menyekat pemanggil yang tidak dikenali. Langkah-langkah berikut akan menunjukkan kepada anda bagaimana:

 1. Arahkan ke "Kenalan" di telefon anda dan ketuk "+" untuk menambahkan kenalan baru ke telefon anda.

 2. Dalam profil untuk kenalan baru ini, ketik "No Caller ID" di bawah nama.

 3. Di bar nombor, tambahkan "000-000-0000" untuk nombor telefon.

 4. Pilih "Selesai" untuk menyimpan kenalan.

 5. Di profil kenalan yang disimpan, tatal ke bawah untuk mencari "Blok Pemanggil Ini" dan ketuk.

 6. Sekarang pilih "Sekat Kenalan."

2. Mengaktifkan Jangan Ganggu

Cara lain untuk mencegah nombor yang tidak diingini memanggil anda adalah dengan mengaktifkan "Jangan Ganggu". Inilah cara anda melakukannya:

 1. Cari ikon "Tetapan" telefon anda dan klik padanya.

 2. Di bawah "Tetapan", cari "Jangan Ganggu" kemudian geser togol di sebelah pilihan ini ke kanan untuk mengaktifkannya. Setelah diaktifkan, togol akan bertukar menjadi hijau dan ikon bulan akan muncul di bar status.

 3. Selanjutnya, ketuk pilihan "Benarkan Panggilan Dari" dan pilih "Semua Kenalan." Cek kecil mesti muncul di sebelah kanan.

 4. Navigasi kembali ke skrin utama anda.

Seperti yang dinyatakan, sebelum ini, kaedah ini berfungsi; namun, ia tidak akan menyekat nombor yang tidak diketahui. Sebaliknya, ia akan menyekat nombor yang tidak ada dalam senarai kenalan anda.

Cara lain untuk menyekat nombor yang tidak diketahui pada iPhone anda adalah dengan melalui pembawa telefon bimbit anda. Sebilangan besar penyedia perkhidmatan ini menawarkan rancangan atau penapis yang akan membantu anda menyekat pemanggil yang tidak diingini.

Cara Menyekat No Caller ID pada iPhone dengan Perkhidmatan Verizon

Sekiranya anda menggunakan Verizon sebagai pembawa telefon bimbit anda, anda boleh mendaftar untuk Penapis Panggilan mereka. Di samping itu, Verizon menyediakan pilihan ciri dalam aplikasi ini yang merangkumi sekatan kawalan spam dan robot.

Penapis Panggilan Verizon adalah percuma untuk pelanggan Verizon. Namun, jika anda menginginkan versi yang diperkuat, anda boleh memilih versi berbayar - Call Filter Plus - dengan harga $ 2,99 sebulan.

Cara Menyekat No Caller ID pada iPhone dengan Perkhidmatan ATT

AT&T menawarkan aplikasi sendiri, yang dikenali sebagai AT&T Call Protect, yang akan membantu anda mengelakkan panggilan yang tidak diingini sampai ke telefon anda. Aplikasi ini tersedia untuk semua pelanggan AT&T menggunakan iPhone 6 atau lebih tinggi dengan HD Voice Capable iOS. Anda boleh memilih versi yang lebih asas dan percuma atau membayar langganan bulanan sebanyak $ 3.99 untuk pilihan premium. Kedua-dua pilihan menyediakan Makluman Panggilan Gangguan dan Penyekat Panggilan Tidak Diketahui.

iCara Memblokir No Caller ID pada iPhone dengan Tmobile Service

T-Mobile juga menawarkan versi aplikasi penyaringan yang disebut ScamShield, yang melindungi terhadap panggilan robot, spam, dan panggilan yang tidak diinginkan. Aplikasi ini percuma dimuat turun dari Google Playstore atau App Store. Sekiranya anda mahukan versi dengan sedikit pengaruh, anda boleh memilih Scam Shield Premium, yang akan dikenakan bayaran bulanan.

iPhHow Cara Menyekat No Caller ID pada iPhone di Australia

Sekiranya anda tinggal di Australia dan mempunyai iPhone yang menyokong iOS 13 atau lebih tinggi, anda boleh menggunakan ciri "Silence Unknown Callers". Langkah-langkah di bawah akan menunjukkan cara mengaktifkan aplikasi ini:

 1. Buka iPhone anda dan arahkan ke "Tetapan."

 2. Setelah berada di 'Tetapan', pilih pilihan "Telefon".

 3. Dari sini, tatal untuk mencari "Senyap Pemanggil Tidak Diketahui." Luncurkan togol ke kanan untuk mengaktifkan tetapan ini. Setelah diaktifkan, togol akan bertukar menjadi hijau.

Penting untuk diperhatikan bahawa ciri ini hanya berfungsi dengan nombor yang tidak diketahui. Sekiranya anda pernah berinteraksi dengan nombor tertentu sebelum ini tetapi belum menyimpannya ke kenalan anda, iPhone anda tidak akan memasukkan nombor ini pada nombor yang dikenalinya sebagai "tidak diketahui."

Cara lain untuk mengelakkan panggilan dari pemanggil dengan nombor tersembunyi adalah dengan memasang aplikasi pihak ketiga.

Cara Menyekat No Caller ID pada iPhone di Hong Kong

Pengguna iPhone yang tinggal di Hong Kong boleh menggunakan aplikasi atau penyedia perkhidmatan pihak ketiga yang akan membantu mereka menyekat panggilan yang tidak diingini. Sebagai alternatif, jika iPhone anda menyokong iOS 13 atau lebih tinggi, anda boleh mengaktifkan ciri "Silence Unknown Callers" di telefon anda.

 1. Navigasikan ke "Tetapan" dari layar "Beranda" anda.

 2. Setelah berada di "Tetapan", cari "Telefon" dan ketuk padanya.

 3. Gerakkan menu ke bawah sehingga anda menemui pilihan "Silence Unknown Callers" dan geser togol ke kanan untuk mengaktifkannya. Togol harus bertukar menjadi hijau apabila diaktifkan.

Pemanggil Gangguan Disekat

Menyekat atau membungkam pemanggil yang tidak dikenali di iPhone anda agak mudah setelah anda mengetahui caranya. Ikuti langkah mudah ini dan anda hanya akan menerima panggilan daripada orang yang ingin anda ajak bicara. Sebagai alternatif, anda boleh menghubungi pembawa telefon bimbit anda untuk menyediakan penapis penyekat yang sesuai dengan anda.

Adakah anda pernah menyekat pemanggil yang tidak dikenali pada iPhone anda sebelum ini? Adakah anda menggunakan kaedah yang serupa dengan kaedah yang dinyatakan dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.