PC & Mudah Alih

Ulasan HTC Touch Diamond

£ 374 Harga semasa dikaji

Sebelum iPhone muncul, tujuan utama setiap pengeluar adalah menghasilkan telefon yang paling tipis, ringan, terkecil. Kini, kemudahan penggunaan adalah urutan utama hari ini, dan - walaupun ada usaha terbaik - telefon bimbit Windows MobileFF 3D yang didayakan oleh HTC berjuang untuk terus mengikuti.

Ulasan HTC Touch Diamond

Masih banyak yang dapat dikagumi mengenai TouchFLO 3D. Ini menyembunyikan keburukan Windows Mobile di bawah pembungkus grafik yang menarik, yang kini ROM telah ditingkatkan, berfungsi dengan lancar. Beralih antara e-mel, penyemak imbas web, paparan kalendar dan cuaca, misalnya, adalah masalah menyapu jari anda di bahagian bawah skrin.

Kami juga menyukai konfigurasi papan kekunci yang berbeza. Susun atur Qwerty sangat sesuai dan hanya boleh digunakan untuk memasukkan alamat dan nama web yang panjang, tetapi versi 20 kunci (dua huruf per kunci, gaya BlackBerry Pearl) sangat bagus untuk teks cepat.

Walau bagaimanapun, di bawahnya semua mengintai Windows Mobile 6.1 Professional, yang bermaksud anda harus kerap menggunakan stylus. Tetapi ada faedah yang dibawa oleh Windows Mobile di atas dan di atas iPhone dan telefon bimbit Symbian di sini: iaitu, keserasian dokumen, fleksibiliti perisian dan pengendalian fail. Anda bukan sahaja dapat melihat fail Word dan Excel dengan telefon ini, tetapi anda juga dapat membuatnya dan mengeditnya, serta terdapat perpustakaan besar perisian murah dan percuma untuk dimuat turun.

Touch Diamond mempunyai banyak lagi untuk mengesyorkannya juga. Ramping dan ramping - telefon pintar terkecil di sini, hanya mengeluarkan HP Voice Messenger di bahagian depan. Ini memiliki layar resolusi 480 x 640 yang hebat, yang menjadikan melayari web sebagai pengalaman yang menyenangkan. Selain itu, ia mempunyai semua perkakasan yang diharapkan daripada telefon pintar moden: HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth, GPS dibantu dan radio FM.

Ini adalah salah satu telefon yang lebih murah berdasarkan kontrak, tetapi terdapat beberapa peringatan. Yang pertama adalah tidak ada cara untuk meningkatkan memori onboard 4GB. Yang kedua ialah anda memerlukan penyesuai untuk memasang fon kepala 3.5mm anda.

Yang ketiga ialah jangka hayat bateri lemah. Bateri 900mAh hanya bertahan selama 51 jam 57 minit dalam ujian dunia nyata kami. Dan inilah yang menghalang kami daripada mengesyorkan Touch Diamond bulan ini.

Perincian

Harga termurah dalam kontrak
Caj bulanan kontrak
Tempoh kontrak 24 bulan
Pembekal kontrak Jingga

Hayat Bateri

Masa bercakap, dipetik 5jam
Bersedia, dipetik 17 hari

Fizikal

Dimensi 51 x 12 x 102mm (WDH)
Berat 110g
Skrin sentuh iya
Papan kekunci utama Pada skrin

Spesifikasi Teras

Kapasiti RAM 192MB
Saiz ROM 4,000MB
Peringkat megapiksel kamera 3.2MP
Kamera menghadap ke hadapan? iya
Rakaman video? iya

Paparan

Saiz skrin 2.8inci
Resolusi 640 x 480
Mod lanskap? iya

Piawaian tanpa wayar lain

Sokongan Bluetooth iya
GPS bersepadu iya

Perisian

Keluarga OS Windows Mudah Alih